Rundveehouderij

Nieuws 1478 x bekeken 3 reacties

Ierse melkveehouders eisen hogere prijzen

Dublin - Ierse melkveehouders hebben bij fabrieken van alle grote zuivelbedrijven gedemonstreerd voor een hogere melkprijs. "Het is heel eenvoudig, we gaan failliet door voor de verse melk te blijven leveren,’’ zegt voorzitter Teddy Cashman van de zuivelsectie binnen de Irish Farmers Association.

Cashman, die zelf leiding gaf aan een demonstratie bij Glanbia in Ballitore, vindt dat de zuivelbedrijven te weinig rekening houden met het verschil tussen veehouders die leveren voor de productie van verse melk en collega’s wier melk tot room wordt verwerkt. "Als je er voor moet zorgen dat de supermarkten voortdurend voldoende verse melk van hoge kwaliteit kunnen verkopen, dan moet je die melk ook het hele jaar kunnen produceren. Dat betekent belangrijk hogere kosten dan voor hen die voor de roomleveranciers werken, vooral waar het gaat om voer en energie. Iedereen die voor het verse melk segment werkt, produceert momenteel onder de kostprijs. Wij hebben gemiddeld over het hele jaar gezien 40 cent per liter nodig maar zitten daar 7 cent per liter onder. Voor iemand met 250.000 liter betekent dat een tekort van 17.500 euro per jaar. Dat is volstrekt onhoudbaar en zal binnenkort ook de levering van voldoende verse melk gaan bedreigen."

Laatste reacties

 • poldes

  de prijszetters voor uitbetaalprijs van boerderijmelk zijn wereldconserns.
  melkveehouders zijn nationale bedrijfjes/bedrijven met lokale productiekosten.per land en regio verschillend.
  Er is nog geen minimale wereldse kostprijs van boerderijmelk bekent.
  die wordt pas inzichtelijk als er een gebrek is.
  Doordat veel landen baat hebben bij veel export op de wereldmarkt van zuivelproducten;melken wij tegen de klippen op en dicteren de wereldconserns ons een uitbetaalprijs ver beneden de kostprijs.

 • alco1

  Marktwerking is het enigste wat regeert!

 • koestal

  Franse ,Nederlandse en Engelse boeren hebben hier ook ervaring mee ,bv .stickers plakken in supermarkten

Of registreer je om te kunnen reageren.