Rundveehouderij

Nieuws 3071 x bekeken 20 reacties

Ieren willen melkprijs naar 34 cent

Dublin - De Irish Farmers Association vindt dat de melkprijs 'realistisch gesproken' naar 34 cent per liter ex BTW moet kunnen. De recente verhoging door enkele Ierse coöperaties naar 31,96 cent is daarom pas een eerste stap in de goede richting. Dat stelt voorzitter Kevin Kiersey van de sectie melkveehouders binnen de IFA.

Kiersey baseert zijn berekening op de recente stijging van de gemiddelde notering bij de Fonterra veiling. ''Dat rechtvaardigt een belangrijke verhoging van de melkprijs. De laatste veiling bevestigt wat sommige deskundigen al langer stellen: lagere productie, afnemende voorraden en een weer toenemende inkoopactiviteit in de wereld ondersteunen de prijzen voor melkproducten voor in ieder geval de eerste jaarhelft.'' Kiersey wijst bovendien op recente prijsstijgingen voor cheddar-kaas, een voor de Ierse zuivelindustrie belangrijk product. ''De vooruitzichten voor de zuivelmarkt zijn buitengewoon goed. De coöperaties hebben daarom de kans om hun leveranciers te steunen bij het opvangen van de hoge invoerkosten.''

Laatste reacties

 • Rozalien

  Is Kiersey een belangenbehartiger? De stijging van de melkprijs naar 34 cent zou een 'belangrijke verhoging' zijn? Stijging naar kostprijsniveau mag je 'een belangrijke verhoging' noemen. Vierendertig cent blijft natuurlijk een oneerlijke prijs. Niettemin moeten boeren bungelend blijven afwachten of het de zuivelfabrieken behaagt om met iets minder winst genoegen te nemen en die boeren nu eens iets meer dan een crepeerprijs te geven. Het is vooral deze machteloze positie van boeren die niet klopt, maar daar lees ik niets over.
  En elke keer die mantra dat de 'vooruitzichten voor de zuivelmarkt buitengewoon goed zijn'. Alsof dat iets concreets betekent voor boeren. De vooruitzichten mogen goed zijn: voor de zuivelverwerkers en de handel, ja. Als straks het quotum eraf is, en door de verder toenemende overproductie de melkprijs nog verder zal dalen, waardoor melk nog verder onder de kostprijs ingekocht kan worden. Uitstekende inkoopsprijzen, inderdaad. En misschien toenemende afzet. Maar wat zijn de vooruitzichten voor de boer? Als er niets verandert, blijft die gewoon bungelen en hopelijk overleven. Met zegen van de EU-wetgever.

 • alco1

  Het zoveelste bewijs dat de marktwerking de prijs bepaald.
  Rozalien. Op heel veel andere lijntjes is er ook al veel over geschreven. Als het quotum er af is, zal de toename die er zal zijn in Nederland en in nog een paar kleine landen, maar een druppel zijn op de gloeiende plaat van de wereldhandel. M.a.w. Dat zal geen invloed hebben op de melkprijs.
  Waar we wel wat aan kunnen doen is de kostprijs. Met name de mestwet. Als dat eens met boeren verstand ingevuld zou worden (Vanuit het oogpunt van wat heeft de plant nodig) dan is er helemaal geen overschot en de concurrentie positie eerlijker maken.

 • Rozalien

  Vrije markt, beste alco1, bestaat bij de gratie van keuzevrijheid voor ALLE partijen in de keten. Onder de huidige mededingingswetten en met de uit hun krachten gegroeide verhoudingen tussen zuivelcoöperatie en individuele boer is daar geen sprake (meer) van. Bovendien is het zo, dat de melkfabriek eerst de jaarwinst voor zichzelf bepaalt, dan een streep trekt, en wat er dan vervolgens overblijft uitdeelt aan boeren als melkprijs. Dat heeft niets te maken met 'vrije marktwerking'. Dat is genadebrood eten en daarom noem ik het 'bungelen'. Daarbij stemmen grote melkfabrieken de prijzen ook nog eens min of meer op elkaar af, wat je verkapte prijsafspraken kan noemen die gek genoeg niet illegaal zijn.
  Wie blijft denken dat melkveehouders werkelijk produceren voor de 'vrije markt' heeft zich laten hypnotiseren door propagandistische kletspraat. De melkfabriek produceert vóór, de retail levert in een vrije markt. Niet de boer. Gelukkig dringt dit inzicht steeds meer door tot de Europese en Nederlandse politici en beginnen dingen te veranderen. Ondanks die gehypnotiseerde collega's.
  W.b. die kostprijs: NL melkveehouders horen tot de efficiëntste vd wereld. Er wordt een hoop geroepen, maar niemand heeft nog voorgerekend hoeveel rek daar nou nog echt in zit en hoeveel nadelen daar aan zullen kleven. Eerst een eerlijke basis (ook voor jou ;-)), dan de rest. Liever bundelen dan bungelen.

 • Mozes

  Rozalien, melkverwerking door een grote coöperatie is bundeling van afzet. Kijk maar eens naar Engeland. Daar zijn meerdere particuliere verwerkers, de boeren leveren de melk via leveranciersverenigingen. Ze kunnen kiezen tussen meerdere afnemers. Als ik uw redenering zou volgen zouden ze in Engeland de hoogste melkprijs moeten hebben. Ze hebben juist de laagste.
  De melkprijs wordt niet bepaalt door een machtsstrijd tussen boer en coöperatie, maar door de machtsstrijd tussen de coöperatie en de retail. In deze machtsstrijd is het vooral van belang om eigen merken te hebben die zich onderscheiden. Daarnaast is het van belang om meerdere afzetkanalen te hebben. Niet alleen de supermarkt maar ook cafetaria's, restaurants, tankstations, kantines en natuurlijk de industrie. Ook is het van belang om niet van één regio afhankelijk te zijn maar op vele plaatsen in de wereld aanwezig te zijn. En als laatste niet van één product afhankelijk te zijn maar meerdere producten te maken.

 • W Geverink

  In Europa is op dit moment al te veel melk op de markt. Ondanks het feit dat in een aantal landen het quotum niet of nooit volgemolken is heeft een zuivelcooperatie aan de retail nog nooit 'NEE' of 'sorry mischien morgen' of 'jullie zaten met jullie bod net ietsje te laag' hoeven te verkopen. De inkopers voor de retail hoeven maar een dag de telefoon niet op te pakken en de dag er op worden ze plat gebeld door zuivelaars met een 'goeie deal'. Tuurlijk, FC wil aanzien en bekendheid in de wereld en wil poeder verkopen op de wereldmarkt. Ik denk niet dat dat zo'n geweldig idee is. Ik denk dat de boeren met een kostprijs van boven de dertig cent het heel moeilijk zullen krijgen.

 • Farm1110

  Ich glaube rozalien hat recht das tussen de zuivelverwerkende bedrijven afspraken zijn. want die hebben geen interest dar aan de melkboer in een sterke positie te hebben.
  Een de quota weg is gewoon stomm kijk naar kanada. de qouta daar werkt

 • alco1

  Farm. De afspraken wat jij beweert zijn ongegrond.
  Het quota vergelijken met Kanada is heel stomm omdat ze daar niet exporterend zijn.

 • Mozes

  In Canada hebben ze ook een probleem. Veel Canadesen die vlak aan de grens met de VS wonen gaan in de VS zuivelproducten kopen omdat het daar de helft goedkoper is. Ook is er onder de Canadese bevolking steeds meer kritiek op de prijsbescherming voor de zuivel.

 • W Geverink

  Veel Canadezen die aan de grens wonen gaan voor alles wat ze kopen naar de states omdat het daar wat goedkoper is. In hun eigen woonplaats waarvan Grand Forks BC een goed voorbeeld is staan in het winkelcentrum een hele hoop winkels leeg. Bij de Walmart over de grens hebben ze in de reclame folder die magnetron voor een ongelofelijke prijs van $100. Daarmee wordt de consument de grens over gelokt Pas bij de Walmart komen ze er achter waarom die magnetron honderd Dollar is. Het ding ziet er in het echt niet uit dus kopen ze er een andere die wat duurder is en voor het gemak worden alle andere boodschappen er ook gekocht. Komen ze er een week later achter dat ze bij de neus genomen zijn omdat het ding waar ze mee thuis kwamen in Grand Forks het zelfde kost. Mijn eigen ervaring is dat in de States op de plekken waar ik ben geweest de melkprijs in de winkel vergelijkbaar is met de melkprijs waarvoor die hier in het dorp in de winkel staat. Hier in canada krijgen de boeren een grotere punt van de taart waardoor de melkveehouderij hier geen inkomenssteun, of noodhulp nodig heeft. Ik denk dat in canada als je alles rekend (ook de benodigde burocratie en belasting centen) dat een liter melk voor de consument minder kost dan in de states.

 • el

  Melk kost hier in wallmart $3.39 per gallon 2% fat .

 • Jan Zonderland

  Wij betalen hier $ 5,49 voor 4 liter en als het meezit is het lekker.
  Zuivelproducten zijn hier veels te duur.
  Yoghurt 650 ml gemiddeld $ 3,85, slaat helemaal nergens op.
  En de melkveehouders verdienen wel zoveel geld hier dat ze van gekkigheid niet meer weten wat ze met dat geld moeten doen sinds de quotumhandel zo veranderd is dat ze bijna geen quotum meer bij kunnen kopen en dus amper meer kunnen uitbreiden.
  Dus gaan ze maar land kopen om naast de melkveehouderij een beetje te cash croppen (Mais, soyabonen) waardoor de landprijzen werkelijk de pan uit rijzen met prijzen tot $ 20.000 per acre.
  Een jaar of 6 geleden was top kwaliteit land nog $ 6000 per acre.
  Indirect wordt de melkveehouderij hier dus gigantisch gesubsidieerd door de consument

 • Mels

  W Geverink,En als je kijkt hoe moeilijk sommige bedrijven het hier hebben om centen bij de bank los te peuteren op dit moment denk ik dat we gelijk gaan krijgen.Eem bank heeft ook geen glazen bol maar wel personeel wat hier de hele dag aan rekent om een prognose voor pak em beet een jaar of 5 te bedenken.Waarschijnlijk wijzen meerdere sommen met de diverse varuiabelen deze richting uit.

 • W Geverink

  Holy smokes Jan, winkelen jullie bij een tankstation of zo? Hier in het westen kost 4 liter melk ongeveer $4.30-$4.50 en 650ml activia joghurt $3.00. Astro yoghurt 650-750 ml voor $2.00. Een US Gallon is 3.78 liter. Bij de Walmart in Texas kost vier liter melk dus $3.39:3.78x4=$3.58. Wat het hier bij de Walmart kost weet ik niet want daar winkelen we niet. Het laatste wat ik gehoord heb (en dat is al een tijd geleden )is dat de melkveehouder hier ongeveer 78 cent per liter vangt. Bij de weg Jan, Wil je nog wel uien verbouwen op grond van $20000 per acre of ga je incashen en ergens anders wat kopen?

 • W Geverink

  Tja Mels. De Nederlandse mentaliteit is wat velen de kop gaat kosten. Het oog wil ook wat en daarvoor accepteerd men een hogere kostprijs. Nu is juist de tijd dat iedere zet die je doet je bedrijf steviger in de schoenen zou moeten zetten.

 • denker123


  W Geverink:Vorig Jaar in July kosten de zuivelprodukten in Canada [Ontario]in de supermarkt gemiddeld de helft duurder dan in de V.S.met eigen ogen gezien.Nu is het verschil mogelijk iets minder omdat de prijzen in de V.S.iets omhoog zijn gegaan.Op den duur is het Canadese sijsteem niet te handhaven,zeker niet als de bedrijven overgenomen moeten worden in de familie met zoveel luchtdollars.De eerste generatie is slapend rijk geworden door de sterk gestegen melkquota waarde maar dit zal in de toekomst wel gedaan zijn,eerder andersom.

 • W Geverink

  Met de melkveehouders in Canada hoef je geen medelijden te hebben Denker. Die redden zich helemaal zelf. Ook de consument is met het Canadese systeem niet ontevreden. Ze begrijpen heel goed dat de boer ook wat moet verdienen las ik van de week op een of ander forum. Ze melken hun koeien en je hebt er verder geen omkijken naar. We hoeven er niet op te rekenen dat de melk goedkoper wordt als Stephen Harper en Gary Ritz toegeven aan de druk van de retail, de industrie en de internationale handel het quotum schrappen.

 • westerhofff

  Ik ben het helemaal met Geverink eens.
  volgens mij zijn de mensen in het buitenland gewoon jaloers op ons systeem.
  Een liter melk in Canada kost net zo veel als in Holland.
  Degene die het hartste werkt moet ook het meest verdienen en zo is dat!!

 • Bison

  Ik wou hier in Canada teneerste ook weer gaan melken maar ik had toen al weinig fut om $20.000 neer te tellen voor quota voor 1 $1000 koe.
  Ik ben toen maar illigaal gaan melken en melk zelf afzetten,..zolang het duurde.lol
  Het quota system is goed voor bestaande boeren maar voor een jonge knaap zonder poen is het onmogelijk hier nog een bedrijf op te starten.
  Ik heb hier een vriend,hij molk 35 koeien en is er een jaar of 5 geleden mee gekapt, hij ving voor dat quota alleen al over $1 million,...allemaal lucht.
  Nou kan hij eindelijk gaan leven.lol

 • Jan Zonderland

  Geverink, nee, wij winkelen ook gewoon bij de gangbare supermarkten hier, ook niet bij Sobey's want die is over de hele linie duurder.
  Maar de door mij genoemde prijzen zijn hier gwoon reeel.
  De door jou genoemde Astro yoghurt is hier ook wel wat goedkoper maar is niet te ..eten zo wrang.
  Gelukkig heeft mijn vrouw het yoghurt maken heel goed onder de knie dus kunnen wij het onbeperkt eten.
  Wij gebruiken daarvoor een poedervormige yoghurtcultuur, 0,4 gram per 4 liter melk en het mislukt nooit.

 • hoving1

  heb 20jaar in ned geboerd en 14 jaar in canada,voor ons was het quota systeen in canada een erg goed middel om wat op tebouwen vele malen beter dan in ned en iedereen is erg positief daar.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.