Rundveehouderij

Nieuws 1335 x bekeken 4 reacties

Hogere melkprijs Noorse zuivelmarktleider Tine

Oslo - De Noorse zuivelmarktleider Tine heeft in 2012 een iets hogere melkprijs uitbetaald dan in 2011, ondanks een lagere winst. De nabetaling pakte daarom lager uit. Niettemin belandt de gemiddeld uitgekeerde melkprijs 67 cent hoger op omgerekend 64,55 euro (479 kroon) per 100 liter. Dat blijkt uit de vandaag door het bedrijf op tafel gelegde jaarcijfers.

De omzet groeide naar 2,7 miljard euro (plus 65 miljoen euro). De nettowinst na belasting zakte naar ruim 90 miljoen euro (min ruim 36 miljoen euro). Hogere kosten en pensioenfondsvoorzieningen waren daarvan de oorzaak, aldus het concern dat ruim 1,47 miljard liter verwerkte inclusief het contingent geitenmelk.

Laatste reacties

 • koestal

  In Noorwegen zijn de omstandigheden voor boeren anders dan in Nederland

 • Jan Mark

  Dat wordt ook niet ontkent in het bovenstaande bericht. Maar ik kan me voorstellen dat boeren die in Noorwegen 450.000 liter melken toch wel een mooi boterhammetje eraan overhouden. Dit zijn prijzen waar men in Nederland alleen nog maar van durft te dromen..

 • Sjaak Mocking

  kwark92. Verdiep je wat in de Noorse veehouderij zou ik zeggen. Ten eerste zijn er meer regulerende regels en zijn er grenzen aan wat een enkel bedrijf kan produceren, namelijk 400 ton max en een maatschap max 750 ton. Verder zijn de kosten om te produceren veel en veel hoger. Denk dan maar eens even aan enkel en alleen de logistiek in zo'n in mens groot en dun bevolkt land. Maar ook hier geld dat diegene die het belangrijkste produceren wat een volk nodig heeft het minst verdienen. Wel is het zo dat Noorwegen een regulerend landbouwbeleid heeft en over het algemeen denk ik wel dat een boer hier in Noorwegen beter af is.

 • Jan Mark

  @Sjaak Mocking,
  Ik heb me er inderdaad nog niet zeer diep in verdiept. Wat ik wel veel tijdens reizen en werken door Noorwegen heb gezien is boeren met relatief veel mechanisatie als er gekeken wordt naar het aantal koeien. Ik kan ook niet ontkennen dat de kosten daar een stuk hoger zijn, maar ik heb gewerkt bij een boer in de buurt van Stryn, de familie melkt 22 koeien en kan er goed van rondkomen. Daarnaast stonden er 8 trekkers in de schuur, waarvan 1 gloednieuwe JD van 100 PK en 2 trekkers van 80 PK. Persoonlijk vond ik het een beetje luxe..
  Maar ik wil zeker niet zeggen dat boeren het daar makkelijk hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.