Rundveehouderij

Nieuws 6324 x bekeken 4 reacties

Graaspremie vanaf 2014

Laren - Vleesvee- en schapenhouders kunnen vanaf de start van het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) in 2014 een graaspremie beuren voor hun dieren die in natuurgebieden lopen. De mestproductie van deze dieren gedurende de inschaarperiode hoeft niet te worden opgegeven voor de mestboekhouding.

LTO zet hierbij in op een premie van 210 euro per grootvee-eenheid. Dat zei Leon Moonen, voorzitter van de LTO-vakgroep Vleesveehouderij tijdens een studieavond in Laren voor leden van het Blonde d’ Aquitaine-stamboek.

Om in aanmerking te komen voor deze graaspremie moet een contract zijn opgemaakt met de terreinbeherende organisatie. Daarbij is er alleen een vergoeding voor het aantal dieren, niet het aantal hectares. Daardoor kan het beweidingstype volledig afgestemd worden op het gewenste natuurtype.
De premie komt beschikbaar komen vanuit de zogenoemde tweede pijler van het nieuwe GLB. Hij komt dus uit de pot voor maatschappelijk gewenste functies, dus niet ten laste van de bedrijfsgebonden premie van ongeveer 350 euro per hectare. De premie wordt niet verstrekt aan melkvee of jongvee daarvan dat in de terreinen graast.

Het ministerie van Economische Zaken laat desgevraagd weten dat er nog geen sprake is van afspraken over de graaspremie. “De onderhandelingen over het nieuwe Europese landbouwbeleid lopen nog”, stelt een woordvoerder. “Het is dus nog onbekend welke gronden worden opgenomen en hoe dat gaat uitwerken. Natuurlijk wordt er over verschillende alternatieven nagedacht, maar er is niets besloten en het noemen van bedragen is volstrekt prematuur.”

De toekenning van een premie uit de tweede pijler voorkomt dat ongeveer 200.000 hectare natuurgrond ook in aanmerking zou komen voor de EU-bedrijfspremie. Daardoor zou de bedrijfsgebonden premie van ongeveer 350 euro per hectare voor professionele landbouwbedrijven met bijna 10 procent dalen.

Laatste reacties

 • gerstiroma

  met zijn allen zijn we echt de weg kwijt, nog meer regels en subsidemogelijkheden uitvinden, waar steeds meer abtenaren voor nodig zijn en die vreten dat geld op,ik weet dat het niet meer gaat maar afschaffen die subsidies, abtenaren naar huis sturen minder importen uit derdenlande en boeren gewoon een goede prijs voor hun produkten betalen

 • Frenske

  gerstiroma,wat wil je,revolutie? ik geef je wel gelijk,zeker wat betreft het afschaffen van subsidies en import van vee en vlees uit verre landen.

 • Bison

  Een graaspremie!!
  Klap van de malle molen gehad zeker??

 • Mels

  Ja Bison,in een land vol idioten zwaait de hofnar de scepter.210 euro voor het doen van niks,ja ff naar het natuurgebied brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.