Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

'Goed perspectief voor Katshaar Zuivel'

Groningen - Voor Katshaar Zuivel is er een goed perspectief, ondanks de krappe marges in de dagverse zuivel. Dit is geconcludeerd in studies voorafgaand aan de overname door NoorderlandMelk.

Dit zegt de zuivelcoöperatie naar aanleiding van reacties. Volgens de coöperatie is in nauw overleg met banken en retail vastgesteld dat er goede mogelijkheden zijn voor een renderende bedrijfsvoering. Daarvoor moet wel het beleid van Katshaar Zuivel op punten worden bijgesteld en zullen ook aanpassingen plaatsvinden in het productenpakket.

Uit de jaarcijfers die Katshaar Zuivel heeft gedeponeerd, blijkt dat de onderneming de laatste jaren een marginaal rendement heeft gedraaid. In 2009 is voor het laatst met een redelijke winst gedraaid. In 2010 werd met verlies gedraaid, net als in 2008, terwijl 2011 nog juist in de zwarte cijfers werd afgesloten. Van 2012 zijn nog geen cijfers bekend.

Juist in 2009 kreeg Katshaar Zuivel een achtergestelde lening ter waarde van 1 miljoen euro. Die lening is volgens de boeken deels terugbetaald. Er zijn echter ook andere financiële banden over en weer, die al dateren van vóór de overname. NoorderlandMelk is een grote leverancier van Katshaar Zuivel en had nog geld tegoed.

Bronnen binnen de dagverse zuivel weten te melden dat Katshaar Zuivel een belangrijk contract met Superunie is kwijtgeraakt. Volgens NoorderlandMelk staan daar nieuwe contracten tegenover. Katshaar Zuivel is een van de vijf grotere Nederlandse producenten van dagverse zuivel. Ze hebben alle last van overcapaciteit op de markt. In deze markt heeft FrieslandCampina de laatste tijd extra marktaandeel verworven.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Al met al nog een heel verhaal om die trein op de rails te houden/krijgen, maar wel een staaltje van echt ondernemerschap als het ze lukt.

Of registreer je om te kunnen reageren.