Rundveehouderij

Nieuws 4816 x bekeken 5 reacties

Gewone en biomelk omlaag bij FrieslandCampina

Amersfoort - Zowel de gangbare als de biologische leden van FrieslandCampina ontvangen minder melkgeld over februari.

Dit blijkt uit de bekendmakingen van de zuivelonderneming. FrieslandCampina verklaart de verlaging van de garantieprijs uit de verwacht lagere melkprijzen bij de referentiebedrijven in het 'prijsmandje' dat FrieslandCampina hanteert. De zuivelmarkt als geheel is relatief stabiel. Wel zijn de boterprijzen op een iets lager niveau beland. Ook voor de biologische garantieprijs verwijst FrieslandCampina naar de verwacht lagere melkprijs bij referentiebedrijven.

Een gangbare melkveehouder ontvangt bij FrieslandCampina netto €34,98 exclusief btw. Dit is bij een jaarleverantie van 800.000 kilo en na aftrek van 5 cent PZ-heffing. Daarmee ontvangt hij 70 cent per 100 kilo minder dan over januari. Toen was er een verlaging met €1,12 ten opzichte van december.

Particuliere verwerker Bel Leerdammer houdt de voorschotprijs over januari gelijk aan die over december, maar keert over januari geen wintertoeslag meer uit. Leveranciers ontvangen daardoor netto €33,16 per 100 kilo.

Een biologische melkveehouder ontvangt bij FrieslandCampina netto 58 cent minder dan over de maand januari. Toen ontving die netto €46,12 per 100 kilo (bij een jaarleverantie van 500.000 kilo, exclusief btw en na aftrek van 5 cent PZ-heffing), over februari ontvangt diezelfde melkveehouder €45,54 per 100 kilo.

Concurrent EkoHolland ziet de melkprijsdaling niet die FrieslandCampina verwacht bij biologische melk. Volgens EkoHolland blijft daar het voorschot gewoon op 46 cent per 100 kilo staan. "Volgens ons verzwakt de vraag niet", aldus Eko-Holland voorzitter René Cruijsen.

Laatste reacties

 • puinhoop

  moet er weer gereserveerd worden voor overnames???

 • Rub

  Die eeuwige referentiebedrijven......... Je uitbetalingsprijs vergelijken met je huidige concurrent..... Ooit Moet er dan toch een betere lees hogere prijs uit komen? Maar wanneer gaat dat gebeuren?

 • ARIEVANVLIET

  ik als groot concern durf nog steeds niet zelf een prijs neer te zetten waar de LEDEN trots op kunnen zijn. vroeger op school werd spieken tenminste afgestraft, en nu in het groot????

 • wam dl

  dan kun ie zien hoe belangryk het is dat er veel melkfabrieken blyven want als er maar een overblyft gaat de prys nog verder naar beneden .

 • sweinenpricker

  Start een kleine fabriek op en ga leveringsafspraken maken met diverse streek/boerenwinkels, zou ik zeggen. Wakker de concurrentie weer lekker aan met een groep boeren die de strijdbijl oppakken. Durf te gaan voor je product. Nu is het alleen maar afwachten bij de meesten, hoeveel melkgeld er iedere maand binnenkomt.......
  En dat gaat al helemaal niet beter worden als de quota vrijgegeven worden, dan dient men tegen wereldmarktprijs te leveren.
  Dus denk na met z'n allen en ga ervoor.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.