Rundveehouderij

Nieuws 8 reactieslaatste update:6 feb 2013

FrieslandCampina wil betalen voor lactose in melk

Amersfoort - Zuivelcoöperatie FrieslandCampina stelt de leden voor om de melkprijs vanaf 2014 te laten meebepalen door het lactosegehalte.

Nu wordt de melkprijs alleen bepaald door de gehalten aan vet en eiwit. Wordt het voorstel aangenomen, dan is het de eerste Europese zuivelfabrikant die specifiek betaalt voor het lactosegehalte.

Volgens FrieslandCampina is aanpassing van de uitbetalingssystematiek nodig om beter in te kunnen spelen op de marktvraag. Lactose (melksuiker) wordt veel gevraagd voor met name baby- en kindervoeding, voor zuiveldranken en voor het standaardiseren van melkpoeder. De Nieuw Zeelandse zuivelgigant Fonterra is een grote koper van lactose en laat, om meer van deze grondstof te krijgen, een fabriek in Heerenveen bouwen.

Het voorstel is om de componenten eiwit, vet en lactose te waarderen in een verhouding van 10:5:1. Deze verhouding wil ze voor 3 jaar vastleggen.

Voor ongeveer de helft van de FrieslandCampina-leden verandert er financieel gezien niets door de voorgestelde aanpassing. Ze blijven even veel voor hun melk ontvangen. Leden met hoge gehaltes vet en eiwit gaan er iets op achteruit. Leden met 'dunne' melk gaan er in doorsnee iets op vooruit. Dit omdat de nadruk verschuift van gehaltes naar kilo's melk. Sturen van melkproductie op lactosegehalte lijkt moeilijk, maar dat is volgens FrieslandCampina een uitdaging voor voedingsdeskundigen.

Laatste reacties

 • koestal

  uitdaging voor voedingsdeskundigen ,wat moet de boer dan ?

 • koestal

  leden met hoge gehalten moeten zeker water door de melk doen om hetzelfde melkgeld te krijgen

 • joannes

  Ze zullen bedoelen dat met de voeding van de koe eea te sturen is! Ik ben benieuwd. Voorlopig zijn de hoge gehaltes de klos als het doorgaat! Maar ja: klant is koning!

 • Mozes

  Lactosegehalte houdt verband met uiergezondheid. Het lactosegehalte wordt bepaalt door de osmosische waarde van de melk. Bij hoog celgetal bevat de melk meer zouten die een deel van de osmosische waarde voor hun rekening nemen waardoor minder lactose aan de melk wordt toegevoegd.

 • boerderij12

  mij is het een raadsel waarom vet zoveel minder wordt gewaardeerd.
  Dit heeft volgens mij niks te maken met marktprijzen

 • joannes

  @boerderij12, kom je weleens in de winkel? Er is een overvloed aan vet en bij bijna elk product wordt tegenwoordig het vet% gepubliceerd! Daarbij met alle media aandacht voor voeding probeerd elke Westerse consument vet te ontwijken in zijn dieet!

 • Stammie

  Leden met hogere gehaltes krijgen straks ook nog de hoogste melkprijs per liter alleen wordt het verschil met lagere gehaltes heel iets kleiner verder zit in water geen lactose geen vet en geen eiwit dus dat schiet ook niet op of je moet het voor de kwantumtoeslag doen maar dat lijkt me ook zinloos.
  Eigenlijk is het nogal logisch dat ze je gaan betalen voor de componenten die in de markt geld op leveren want i.d.d. de klant is koning.

 • boelenham

  Na meer dan 100 jaar een uitbetalingsmethode veranderen moet zorgvuldig gebeuren
  Lijkt mij verstandig om een aantal jaren het oude en het nieuwe betalingssysteem naast elkaar op de melkgeldafrekening te plaatsen , dat hoeft niet veel meer te kosten , en we voorkomen een eindeloze discussie ,en verder is transport van dunne melk /kg droge stof duurder in transport ,

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.