Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

EU: Chinese kaasimport explodeert

Brussel - De Chinese kaasimport is vorig jaar met 36 procent gestegen ten opzichte van 2011 en bedroeg bijna 39.000 ton. Dat is slechts zo'n 12 procent van de hoeveelheid kaas die topimporteur Rusland vorig jaar invoerde (bijna 316.000 ton). De Chinese kaasimport zal de komende 2 jaren echter over de kop gaan. Dit blijkt uit cijfers en prognose van de Europese Commissie en de koepelorganisatie van de Europese zuivelindustrie EDA. Deze organisatie meent dat met name de kaasexport de belangrijkste groeimotor is geworden voor de Europese zuivelmarkt.

De Europese kaasexport bereikte volgens gegevens van de Europese Commissie in 2012 een record van ruim 776.000 ton. Dat is 13,6 procent meer dan in 2011 werd verkocht naar bestemmingen buiten de EU. Met genoemde 776.000 ton is Europa met kop en schouder de belangrijkste kaasexporteur ter wereld. Het is echter niet de exporteur met de hoogste groeicijfers.

Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten zagen hun kaasexport vorig jaar toenemen met achtereenvolgens 21,7 en 15,8 procent. De Nieuw-Zeelanders verkochten 305.000 ton kaas naar het buitenland, de Amerikanen exporteerden bijna 262.000 ton kaas.

Op de belangrijke groeimarkten in Azië zullen het naar verwachting ook de Amerikanen en Nieuw-Zeelanders zijn die met het grootste aandeel in de groei gaan lopen. Toch zijn er ook voor Europa goede kansen.

De Chinese kaasmarkt had volgens de EDA in 2011 een waarde van 107 miljoen euro. Het grootste deel van die koek ging naar de Nieuw-Zeelanders, die voor 45 miljoen euro aan kaas verkochten. De Amerikanen en Australiërs verkochten beiden voor ongeveer 22 miljoen euro aan kaas, Europa verkocht voor ongeveer 14 miljoen euro. Nederland kwam binnen Europa op de vierde plaats. Het verkocht voor slechts zo'n 1,8 miljoen euro aan kaas naar China.

Laatste reacties

  • koestal

    Snel bouwen in Heerenveen ,A-ware !

  • verhoef1

    waarom explodeerd de melkprijs niet?

  • el

    Dat hebben de kaasmakers nog even stil gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.