Rundveehouderij

Nieuws 3088 x bekeken 1 reactie

Dukat weigert melk van 180 producenten

Zagreb - Dukat, de grootste zuivelonderneming in Kroatië, weigert tijdelijk de melk van 180 lokale melkveebedrijven op te halen. De concentratie aflatoxine in de melk zou zich boven het toegestane niveau bevinden. Dat meldt persbureau Reuters.

Volgens Dukat-directeur Alen Fontana is het concern zich bewust van de mogelijke gevolgen voor melkveehouders, maar wordt de melk niet opgehaald om de veiligheid van de melk voor de consument te waarborgen.

Waarschijnlijk is beschimmeld veevoer de oorzaak van de hoge concentraties aflatoxine. Door de langdurige droogte van afgelopen jaar is een deel van de maïs door schimmel aangetast. De geproduceerde melk op de lokale melkveebedrijven wordt volgende week opnieuw getest.

Niet alleen in Kroatië is er onrust over de kwaliteit van melk ontstaan. In Bosnië, Servië en Kroatië zouden minstens twaalf zuivelfabrieken melk produceren, waar de concentratie aflatoxine boven het toegestane niveau zat, soms zelfs tot 200 procent.

Omdat resultaten van de melkbemonstering niet eenduidig zijn, zijn monsters naar Nederland gestuurd voor verdere analyse.

Eén reactie

  • koestal

    hier kun je niks mee

Of registreer je om te kunnen reageren.