Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Dertig schapen dood door vergiftiging

Drongen - Dertig schapen van een Antwerpse schapenhouder zijn dood aangetroffen als gevolg van vergiftiging. Dat meldt Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ).

De dieren bleken vergiftigd met de uitheemse plant Galega officinalis. Het gaat om een vlinderbloemige plant die normaal niet voorkomt in de lage landen, maar in Zuid-, Midden en Oost-Europa op ruige en vochtige terreinen. De plant is erg giftig: 100 gram droge stengels volstaan om een schaap te doden. De plantenresten bevonden zich in een grote baal hooi, afkomstig van tien hectare ruig nat grasland.

De schapen waren voor vergiftiging in goede conditie. Ze toonden  bij sectie allemaal hetzelfde beeld: veel schuim op de muil en in de luchtpijp, sterk opgelopen pens en vocht in borstholte en longen.

Volgens DGZ gaat het om een uitzonderlijk geval van vergiftiging door een uitheemse plant. Wel waarschuwt de gezondheidsdienst voor een aantal zeer giftige inheemse planten zoals pijptorkruid en waterkruiskruid. Nu schapen en runderen steeds vaker ingezet worden voor het onderhoud van natuurgebieden, groeit het risico op vergiftiging.

Laatste reacties

 • joannes

  De schapen vergissen zich met hooi maar in de natuur ontwijken ze die planten toch? Anders zouden ze in midden en zuid Europa geen schaap overhouden!

 • schoenmakers1

  wat is het toch mooi met al die variatie in de flora en fauna, hetzelfde als met jacobskruid. het is in de natuur nog steeds, eten of geeten worden, men heeft hier schijnbaar in nederland nog steeds geen erg in anders zou de natuur niet zo hoog aangeschreven staan

 • minasblunders1

  Gewoon zorgen dat je vee niet in de natuurgebieden komen te lopen. Ze wilden toch zo graag al die grond hebben? nou, laat ze die zooi ook maar lekker zelf onderhouden. Iedere boer die hier ook maar één cent aan mee betaalt is gek.

 • jordi 1455

  gewoon grasland van maken dat is ook groen.

 • koestal

  net als met Jacobskruiskruid ,zie je ook steeds meer in bermen en op grond van de natuurorganisaties ,het is een tijdbom !

 • Romeijn

  Interessant om te weten dat met deze plant eerst door boeren is geexprimenteerd voor gebruik als groenbemester en veevoer. Vervolgens heeft de plant zich samen met andere landbouwproducten verspreid.
  Het is niet gebruikelijk dat uitheemse planten door natuurbeheerders worden geïntroduceerd of gefaciliteerd.
  Denk dus eerst even goed na voordat je hier ongenuanceerd reageert!

 • minasblunders1

  Ja Baas.

 • jordi 1455

  Romeijn wanneer was dat 50 jaar geleden?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.