Rundveehouderij

Nieuws 1922 x bekeken 11 reacties

DDB kritisch over lactose-voorstel FrieslandCampina

Slagharen - De manier waarop het melkbestanddeel lactose momenteel op het schild gehesen wordt door de leiding van FrieslandCampina roept veel vragen op, stelt de Dutch Dairymen Board (DDB).

Ze vraagt zich af of leden van de coöperatie niet om de tuin worden geleid. De vraag is namelijk, pakt het voorstel om lactose ook mee te nemen bij de bepaling van de melkprijs financieel gezien wel goed uit voor de boeren. Lactose wordt door FrieslandCampina namelijk in geld erg laag gewaardeerd. "Tussen 4,40 en 4,50 procent lactose in de melk zit maar 0.06 cent. De consequenties van de gewijzigde waardering van vet en eiwit zijn van grotere invloed. Van toegevoegde waarde door een hoger lactose gehalte is voor de leden nog weinig sprake," aldus de DDB.

Ook over de communicatie van het voorstel om te gaan betalen voor lactose heeft de organisatie veel vragen. Volgens de DDB missen leden essentiële informatie bij het begin van de discussie, hebben ze zich niet goed kunnen voorbereiden op het voorstel en wordt hen ook belangrijke gewenningstijd ontnomen bij de bedrijfsvoering. Als FrieslandCampina de leden echt de kans wilde geven om in te spelen op een veranderende vraag, dan werd de betaling voor lactose niet per 2014 van kracht, maar één of twee jaren later.

Nog een punt van aandacht voor de DDB is dat met de voorgestelde nieuwe melkgeldopbouw de melkprijzen straks nog moeilijker te vergelijken zijn met die van andere zuivelbedrijven, stelt ze. Het verwachte psychologische effect van de nieuwe systematiek is ook negatief, meent de organisatie. Melkveehouders worden straks nog meer aangemoedigd om kilo's melk te produceren. Daarmee neemt het gevaar hand over hand toe dat naast de 'plofkippen' ook 'plofkoeien' onderwerp van discussie worden.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Wat een flauwekul staat er weer in die laatste alinea. Ten eerste zijn de boeren van het komende decennium de blijvers en blijvers zijn diegenen die een economisch optimum bereiken. Daar krijg je geen ....koeien (wat een verkeerde suggestieve en voor vakbekwame boeren beledigende benaming) ik schrijf hem hier niet op en dat zou Boerderij ook moeten weigeren wil het nog abonnee's overhouden) van, maar de koeien die je op dit moment ook in 99% van de gevallen ziet als je achter de staldeuren of over de draad kijkt, namelijk kerngezonde dieren die bevleesdheid tonen en die goede gebruikskenmerken en een hoge gezondheidsstatus hebben. Het is ronduit schandalig hoe er op dit moment op allerlei manieren over de nederlandse (melk-)veehouderij en landbouw wordt geschreven/gedacht door mensen die nog nooit een dier hebben verzorgd of aan de landbouwpraktijk hebben geroken. Dit is een triest gevolg van onze DWDD-maatschappij waarin degenen die het hardst blaten het meest trouwe gehoor krijgen. Je ziet het a/d rand van de velden en overal in onze samenleving er wordt maar wat geroepen, maar niemand kent exact de spelregels en weet precies hoe je deze in een split-second moet toepassen.

 • Stammie

  Helemaal mee eens zuperboer! Van mensen langs de zijlijn kun je zulke belachelijke opmerkingen nog enigzinds plaatsen, ze weten nl. niet beter maar als een boerenbelangenbehartiger nu ook nog begint met die onzin als ....koe waar is het eind dan zoek. Met zulke 'vrienden'heb je geen vijanden meer nodig. DDB je word bedankt!

 • aarthamstra1

  Zuperboer ,Stammie De laatste opmerking is inderdaad te betreuren, Voor de rest heeft ddb gelijk .te snel,te verwarrend , onnodig .Door op vet en eiwit gehalte uit te betalen stuur je ook automatisch op het lactose gehalte.

 • Mozes

  Nu is het zo dat iemand die 400 liter melk levert met 5% vet meer melkgeld beurt dan iemand die 500 liter melk levert met 4% vet terwijl ze allebij evenveel kg vet leveren. Daar komt nog bij dat de coöperatie uit de 500 liter met 4% vet meer productwaarde kan maken dan uit die eerste melk. De melk die momenteel het minste wordt betaalt levert de meeste productwaarde op.
  Dit probeert men met de nieuwe regeling recht te zetten.

 • politiek

  Even tussendoor een vraagje , is er op hormonen gecontroleerd in het melkvet ? . Ik mag aannemen dat die vraag beantwoordt kan worden , en anders zijn we als Nederland , als land , die 2-de op de ranglijst wereldwijd staat wat betreft agrarische bussiness ook bedenkelijk bezig. !

 • arnomiedema1

  De term 'plofkoe' komt niet van de DDB maar van de heer Nauta in Trouw, even persbericht DDB nalezen

 • Demeter Griend

  Snap niet dat de leden van de DDB nog melk willen leveren voor zo'n lage prijs en met zoveel voorwaarden. Je hebt altijd een keus als ondernemer.

 • Zuperboer

  @politiek, dit lijkt me een huiskamervraag te stellen aan bv. FrieslandCampina in Amersfoort, U moet zich als politicus natuurlijk wel goed laten voorlichten, alvorens er weer allerlei onwaarheden opduiken in de media. :)

 • koestal

  Minder ruwvoer voeren en meer aangekochte natte producten voeren ,zoals aardappelvezels of -snippers,daar zal het op uitdraaien

 • boelenham

  Na meer dan 100 jaar een uitbetalingsmethode veranderen moet zorgvuldig gebeuren
  Lijkt mij verstandig om een aantal jaren het oude en het nieuwe betalingssysteem naast elkaar op de melkgeldafrekening te plaatsen , dat hoeft niet veel meer te kosten , en we voorkomen een eindeloze discussie

 • koestal

  je kunt als veehouder nauwelijks sturen of bijsturen op lactose !het is een boodschap waar je niks mee kunt,ze halen in ieder geval weer de pers

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.