Rundveehouderij

Nieuws 1679 x bekeken 3 reacties

DDB: aanbevelingen tegen uitbuiting snel praktijk

Slagharen - De aanbevelingen die het Europees Economisch en Sociaal Comité (EESC) doet tegen uitbuiting van boeren door supermarkten moeten snel in de praktijk worden gebracht. Corrigerende regelgeving is nodig voordat er nog meer brokken worden gemaakt. Dit stelt de Dutch Dairymen Board (DDB).

De organisatie is naar eigen zeggen verbijsterd dat kopstukken uit de landbouworganisaties en de supermarktbranche zo geschokt en ook ontkennend reageren op het rapport dat het EESC eerder deze week publiceerde. De DDB en verwante organisaties leggen er naar eigen zeggen al jaren de vinger bij, maar niemand die het wilde horen.

Dat de supermarkten stellen "zich niet te herkennen in het rapport", verbaast de DDB niet. Het is schadelijk voor hen dat hun handelwijze nu eens helder wordt belicht. Van hen zijn ook geen oplossingen te verwachten, meent de boerenorganisatie.
"Zoals je van een alcoholist niet kunt verwachten, dat hij het alcoholprobleem oplost, kun je van de
supermarkten niet verwachten, dat zij de normvervaging die in hun keten gemeengoed blijkt te zijn op kan lossen." Hetzelfde geldt volgens de DDB voor 'politici, die inmiddels grote boerenorganisaties leiden'.

De DDB is blij dat het EESC er volgens haar geen twijfel over laat bestaan welke maatregelen genomen dienen te worden om de ethiek weer in de markt te brengen. "Gedragscodes zullen het evenwicht in de handelsbetrekkingen niet kunnen herstellen. Vanwege de aard van de misbruikpraktijken is een wettelijk verbod nodig en gerechtvaardigd", zo citeert de DDB het rapport van het comité.
De DDB heeft een eigen  voorstel voor verbetering van de situatie ingebracht bij de EMB. Op 19 februari is dat met Eurocommissaris Dacian Ciolos besproken, meldt ze.

Laatste reacties

  • abtje

    Lto ook geschokt en ontkennend of weten we wel beter?

  • alco1

    Het is steeds maar het herhalen dat er problemen zijn. Net als bij voetbal als er niet gewonnen wordt, daar hoor je ook vaak de kreet: 'Ze moeten eens gaan voetballen'. Het gaat erom een manier uit te dokteren die werkbaar is en wat aan de situatie doet.

  • abtje

    Alco1, er zijn nu aanbevelingen gedaan tegen uitbuiting van boeren door supermarkten. Dus laat de trainer, LTO, nu maar eens het elftal gaan aansturen.

Of registreer je om te kunnen reageren.