Rundveehouderij

Nieuws 1761 x bekeken 2 reacties

Canadezen verslikken zich in Europese melkmarkt

Newcastle Emlyn – Het Canadese Saputo, naar eigen zeggen het twaalfde zuivelbedrijf ter wereld en het grootste in eigen land, trekt zich terug van de Europese melkmarkt.

De fabrieken in Duitsland en Groot-Brittannië worden gesloten en de 140 werknemers verliezen hun baan. Saputo telt wereldwijd 47 fabrieken, vooral in Canada en de Verenigde Staten en daarnaast in Argentinië, en telt 10.100 werknemers. In 2011 werd een omzet gedraaid van bijna 7 miljard Canadese dollar, ofwel bijna 5,2 miljard euro. Het bedrijf maakt vooral Italiaanse kazen zoals mozarella en daarnaast onder meer yoghurt en andere zuivelproducten.

Saputo heeft sinds 2006 geprobeerd binnen te dringen op de Europese zuivelmarkt. Eerst werd een fabriek gekocht in het Duitse Heiden, vervolgens één in Newcastle Emlyn in Wales. De eerste fabriek maakt vooral Italiaanse kazen voor de detailhandel, de tweede werkt meer voor de horeca. "Sinds hun acquisitie probeert Sapuro de Europese markt te doordringen en de realiteit en dynamiek er van beter te begrijpen. De laatste jaren zijn verrijkend geweest maar hebben ook enkele problemen gekend. Vandaag de dag hebben de Europese fabrieken niet de noodzakelijke kritische massa om rendabel te zijn. Ruim 80 procent van de productiekosten gaat op aan melk en naarmate de prijs daarvan stijgt worden de problemen alleen maar groter. De onderneming voorziet ook op korte termijn geen mogelijkheden om die rentabiliteit te verzekeren", aldus een verklaring van het hoofdkantoor in Montréal. Saputo heeft daarom besloten de fabriek in Duitsland direct te sluiten. Voor die in Wales moet eerst de onder Britse regels voorgeschreven inspraakprocedure worden gevolgd, maar dan gaat ook die Europese vestiging dicht en verdwijnt Saputo van het Europese toneel.

Laatste reacties

  • Bison

    Van mij hebben ze gelijk,.Europa is toch een verloren zaak,...krijg je alleen maar hoofdpijn van.

  • Mels

    Ik lees tussen de regels dat de melk te duur is,zou ik dat goed lezen??Dat belooft wat voor het afterquotum tijdperk.........

Of registreer je om te kunnen reageren.