Rundveehouderij

Nieuws 3486 x bekeken 6 reacties

'COKZ te gemakkelijk voor zuivel'

Brussel - Het Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel (COKZ) is te gemakkelijk tegenover de zuivelindustrie.

Het aantal inspecties bij grote bedrijven blijft achter bij de eigen doelstellingen, tekortkomingen worden soms niet opgemerkt en te vaak niet goed gecorrigeerd.

Dit constateert het Food and Veterinary Office (FVO) van de Europese Commissie. Het voerde in september vorig jaar een inspectiemissie uit in Nederland. Het COKZ is het officiële toezichts- en controle-orgaan voor de zuivel en werkt onder verantwoordelijkheid van de Voedsel- en Warenautoriteit.

Het FVO stelt vast dat het COKZ haar werk in grote lijnen goed doet, maar op een aantal belangrijke punten steken laat vallen. Er bestaat weliswaar verschil van inzicht tussen Nederland en de EU over de vraag hoe toezicht moet werken. Nederland kiest een risicogerichte aanpak. Dat betekent dat - als bedrijven zelf veel hebben geborgd -  het COKZ minder controleert. Bedrijven die weinig of niets hebben geborgd, krijgen juist meer controle. Het FVO stelt echter vast dat het COKZ bij de grote bedrijven die de zaken goed hebben geregeld zelfs het eigen controle-doel niet haalt.

Bij controles is het COKZ ook vaak te laks. Hygiëne-problemen worden te lang in stand gelaten en boetes zijn te laag of komen niet. Herstelmaatregelen worden te weinig afgedwongen. Het FVO liep aan tegen situaties met een groot risico op kruisbesmetting, ongedierte, roest, lekkende plafonds en dergelijke. Het COKZ overlegt volgende week over het rapport, stelt voorzitter Dirk Duijzer.

Laatste reacties

 • politiek

  Nederland heeft praktijken om bij controlens monsters, uitslagen, enz. weg te moffelen. De doofpot in dus. Burgers/consumenten mogen NIET weten wat er gebeurd. Jarenlange structurele hormoongebruiken (rund)veehouderij werden niet ( of juist wel ? ) opgemerkt.
  Het vraagteken juist wel ? omdat de Nationale Recherche opgemerkt heeft dat controlediensten zoals een NVWA daar mogelijk ook een schakel in is. Ieder wil gaan voor veilig voedsel zegt men , maar hoe is de praktijk. ?
  Ik vraag me af , is dat eerlijk tegenover de burger/consument. ?
  Zelfs kamerleden worden zwijgplichten opgelegd inzake de jarenlange structurele hormoongebruiken op duizenden (rund)veebedrijven.

 • Mozes

  Politiek, in het bovenstaande artikel wordt met geen woord over hormonen gesproken. Het gaat over andere zaken. U mag zoveel over hormonen spreken als u wilt maar niet bij ieder artikel wat er niets mee te maken heeft.
  Open zelf een site voor die hormonen van u.

 • politiek

  Beste Mozes,
  Lees de reactie nog eens op je gemak door.
  De kern is of het eerlijk is tegenover de consument wat er allemaal gebeurd. ?
  In bewust artikel trekt men ook de nodige twijfels.

 • jamiemf

  politiek, gaan we nou oude koeien uit de sloot halen ??

 • politiek

  jamiemf
  Oude koeien. ??
  Zie teletekstpagina 106 . ,,NL zwakke schakel in dopingstrijd,,.
  Tevens heeft Nederland zijn ,,taskforce hormonen,, in de veehouderij enige tijd geleden opgedoekt.
  Tevens wordt er volgens buitenland in Nederland aanzienlijk minder op hormonen gecontroleerd en op minder stoffen. Dit tot ergenis van buitenland.!
  Tevens is het gestructureerd overleg met buitenland inzake hormoongebruiken veehouderij ter ziele gegaan.! Dit tot ergenis van buitenland. !
  In buitenland worden momenteel stoffen gevonden zoals van de groep cortico-steroiden. Onduidelijk is waarom er geen overleg mag/kan zijn over die gebruiken in Nederland. Dit tot ergenis van buitenland.
  Uiteraard als je niet zoekt , dan zul je ook niets vinden.
  Uiteraard als je wel iets vind , dan is er nog de mogenlijkheid uitslagen, monsters , formulieren enz. te laten verdwijnen.
  De grenzen export moeten immers openblijven. Maar is dit eerlijke handel en is dit eerlijk naar de consument. ??

 • jan1966

  Politiek je bent zelf een gevaarlijk vat hormonen, laat je nakijken man

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.