Rundveehouderij

Nieuws 1195 x bekeken 6 reacties

Britten eisen controle alle vleesproducten

Londen - De Britse voedselveiligheidsdienst FSA heeft opdracht gegeven alle rundvleesproducten te controleren op de aanwezigheid van paardenvlees. Dat komt nadat in diepvrieslasagne van het merk Findus tot 100 procent paardenvlees is gevonden.

Nu het paardenvlees schandaal zich steeds verder uitbreidt en ook meer landen betreft, vermoedt de FSA dat er sprake is van 'misdadige activiteiten'. Zowel in Groot-Brittannië als in Ierland, waar het schandaal het eerst is ontdekt, is daarom de politie ingeschakeld. Het spoor dat daarbij wordt gevolgd leidt voortdurend naar andere bedrijven.

De lasagne van Findus, een merk dat ook in België in de winkels ligt, was afkomstig van het Franse Cogimel. Dat bedrijf heeft zijn basis in Luxemburg maar is officieel gevestigd in het Franse Metz. Cogimel heeft begin deze week zelf haar Britse afnemers gewaarschuwd maar daarbij was nog niet duidelijk of het daadwerkelijk om paardenvlees ging. Uit onderzoek van de FSA blijkt nu dat 11 van de 18 geteste lasagne-producten 60 tot zelfs 100 procent dat soort vlees bevatten. Eerder bleken geteste hamburgers uit Britse winkels eveneens paardenvlees te bevatten.

Directeur Catherine Brown van de FSA stelt dat 'het hoogst waarschijnlijk is dat er sprake is van criminele en frauduleuze activiteiten'. Haar dienst eist daarom dat alle voedingsbedrijven rundvleesproducten gaan controleren op 'hoge niveaus aan paardenvlees'. De dienst wil de resultaten van de onderzoeken volgende week vrijdag binnen hebben. Tegelijk heeft de FSA geëist dat Findus haar producten controleert op phenylbutazone, ook bekend als bute, een bij paarden gebruikt medicijn dat gevaar kan opleveren voor de volksgezondheid.

Laatste reacties

 • agratax2

  Volgens de laatste berichten zitten achter deze illegale praktijken weer eens Nederlanders. Niet bepaald reclame voor de Nederlandse voedselindustrie. Hoe corrupt kun je zijn als handelaar voor je je dood schaamt?

 • Bison

  Als het om groot geld gaat heeft de mens geen schaamtegevoel agratax1

 • VLBD

  De verantwoordelijkheid ligt in eerste instantie bij het bedrijf (met een belangrijk merkartikel) zelf! Controle of rundvlees daadwerkelijk rundvlees is, is tegenwoordig niet moeilijk meer. Als deze controle ontbreekt moet er ook een vraagteken gezet worden bij de controle op voedselveiligheid door dit bedrijf. Dat is nog veel ernstiger!

  VLBD, Levensmiddelentechnoloog, consultant voedselveiligheid.

 • Demeter Griend

  Wat is er eigenlijk mis met paardenvlees. Hoe vaak wordt er bij een paard antibiotica gebruikt ?

 • joannes

  Er is niets mis met paardenvlees wanneer het voor vlees is geslacht en vrij van antibiotica en preparaten! De paardenslager kan het je bevestigen, en in Frankrijk en Italië gewoon als paardenvlees in de Supermarkt voorverpakt te koop!

 • Demeter Griend

  Dat bedoel ik, paardenvlees is een uitzondering daar gelaten hartstikke veilig vlees voor de consument.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.