Rundveehouderij

Nieuws 2658 x bekeken 9 reacties

Boer: melkgeldvoorstel ook goed voor koe

Biddinghuizen - In de voorgestelde aanpassing van de melkprijssystematiek bij FrieslandCampina krijgt lactose veel aandacht, omdat dit voor het eerst beprijsd wordt. Belangrijkste doel is echter minder gewicht te geven aan uitbetaling op vet en meer op eiwit. Daar is overigens ook de koe goed mee af.

Dit zegt voorzitter Piet Boer van coöperatie FrieslandCampina in een nadere toelichting op de voorstellen die nu met de leden worden besproken. Hij meent dat eigenlijk al te lang is gewacht met het verminderen van de focus op vet. Vanuit de markt daalt de vraag naar melkvet en is er juist veel vraag naar melkeiwit en ook lactose.

Deze verschuiving van accenten moet niet worden uitgelegd als een roep om melk met lagere gehaltes en productie van vooral veel kilogrammen. Productie van melk met hoge eiwitgehaltes blijft het meest lonend, al moet ieder boer voor zichzelf blijven uitmaken wat het beste bij hem past. Wie succesvol stuurt, kan centen boven de garantieprijs uitkomen.

De accentverschuiving naar uitbetaling op eiwit en lactose moet ook niet worden gezien als een roep van FrieslandCampina om vooral meer volume, waarvoor koeien nog harder moeten presteren. "Hadden we inzet op juist meer vetproductie, dan kon dat als een onduurzaam signaal worden gezien", zegt Boer. De productie van meer vet doet een grote aanslag op het lichaam van de koe. Extra eiwit is juist veel gemakkelijker te produceren. Vanuit oogpunt van dierenwelzijn is dat juist helemaal niet verkeerd." Boer ziet de nieuwe inzet dan ook niet conflicteren met het streven van de zuivelketen om de levensduur van melkkoeien verder te verhogen en het aantal klauw- en uieraandoeningen terug te dringen. "Een koe die gemakkelijker melk kan produceren, kan allerlei aandoeningen ook gemakkelijker het hoofd bieden", stelt Boer.

Laatste reacties

 • joopi

  bla bla bla bla

 • jan1966

  De enige boer die hier positief over is

 • alco1

  De belangrijkheid van het lactose gehalte moeten we niet onderschatten. Al jaren werkt Bernhard Simons, een erkent voederspecialist, met het lactose cijfer als gezondheidsgraad.

 • yupo

  gewoon waar met eiwit en laktose zijn de mogelijkheden veel diverser en zal bij friesland campina ook meer geld binnenkomen dan van melkvet hier zijn de mogelijkheden vele malen kleiner dit is gewoon de trend

 • haam

  betekend dit voorstel van 3 jaar vaste verhouding 10-5-1 nu dat ook de garantieprijs verdwijnt want nu word een verandering in de markt meestal met een verhoging van de vetprijs verrekend cq gecorriceerd?

 • joopi

  Hij wil de vet minder waarderen en het eiwit meer, maar om dan gewoon de eiwitprijs te verhogen en de vetprijs te verlagen zal wel weer te simpel zijn voor de heren.

  Ik zie de meerwaarde niet van lactose waarderen als lactose een bijna vaststaand getal is

 • mtsvanaaken

  mee eens joopi, het wegvallen van de negatieve grondprijs kost mij al 0.33 cent, los van de vetprijsverlaging. FrieslandCampina faalt gewoon om melkvet fatsoenlijk te verwaarden in kaas. Dus gaan ze amerikaanse barbies promoten zeker?

 • klaas.van.der.horst1

  reactie op j.harmse1
  Het voorstel is nog niet meer dan dat, maar als het wordt aangenomen verdwijnt de garantieprijs niet. Er komen (binnen het garantieprijssysteem) vaste afstanden tussen de prijs per kilo product. Een afzonderlijke boer kan nog altijd zijn eigen melkprijs blijven beïnvloeden via de gehalten. 't Is alleen zo dat sturen op extra eiwit voortaan nog beter loont - als de leden het ermee eens worden.
  De garantieprijssystematiek op zich kan dit jaar overigens ook ter discussie worden gesteld en zelfs afgeschoten, maar dan moeten leden wel heel veel geschut in stelling brengen.

 • Zuperboer

  Voorstel: betaal de lactosetoeslag als daadwerkelijke toeslag op de vet- en eiwitprijs uit. Waarom zouden we een kostbaar produkt als lactose zonder afrekenen leveren? Dit is een manier om een echt onderscheidende/toonaangevende melkprijs neer te zetten. Ik vermoed dat dit niet de bedoeling is van de heren op het hoofdkantoor.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.