Rundveehouderij

Nieuws 10 reacties

Bijzondere constructie leasemelk

Doetinchem - Op quotum.nu wordt leasemelk gevraagd voor 2 euro per kilo vet voor het melkjaar 2012/2013 terwijl de prijs van het aanbod rond de 1 euro ligt. Dit is het gevolg van een bijzondere constructie die quotumhandelaar Koop & Leasemelk.nu van Peters Advies en Consultancy uit Sint Anthonis heeft bedacht. De handelaar speelt hiermee in op de onzekerheid die heerst onder melkveehouders.

Volgens deze constructie ontvangt de verleaser €2 euro per kilo vet zodra het melkquotum wordt volgemolken. De leaser betaalt 1 euro meer dan de huidige vraagprijs en betaalt in alle gevallen de bemiddelingskosten. De bemiddelingskosten bestaan uit 15 cent per procent vet. Dit komt neer op 640 euro bij een transactie van 100.000 kilo melk (4,27 procent vet).

De betaling en overschrijving van de melk vinden ‘gewoon’ voor 15 februari plaats en voldoen daarmee aan de regels van de superheffing. Het geld komt op een derdengeldenrekening terecht. Aan de hand van de bekendmaking of er superheffing betaald moet worden wordt besloten aan wie het geld wordt uitgekeerd, de leaser of verleaser. Is het quotum vol dan krijgt de verleaser zijn geld, 2 euro per kilo. Komt het quotum niet vol dan krijgt de leaser zijn geld terug na aftrek van bemiddelingskosten. Of er superheffing betaald moet worden maakt het Productschap Zuivel pas in mei bekend. Tot die tijd staan de bedragen op een derdengeldenrekening, wat er met de rente gebeurt is Peters niet bekend.

Een leaser kan dus voor het dubbele geld zijn risico afdekken, komt het quotum niet vol kost het hem ‘slechts’ €640. Komt het quotum vol betaalt hij 8.500 euro in plaats van 4.300 euro die hij zou betalen als hij nu gewone leasemelk huurt (100.000 kilo met 4,27 procent vet). Voor de verleaser betekent dit 0 euro of 2 euro per kilo.

Laatste reacties

 • gerrit.lammertink1

  Dit moet je als leaser toch niet willen?

 • schoenmakers1

  win win situatie lijkt mij

 • Mels

  Is er maar een die er beter van wordt,zoveel is wel duidelijk......

 • Siem-jan

  Ik heb op deze manier een het laatse deel van mijn quotum verhuurd, en ik zie er nog wel van komen dat er ook mensen zullen zijn die hun quotum niet verhuurd krijgen, dus geen lease opbrengsten hebben. Dit omdat iedereen een grote verevening verwacht en dat deel dus niet gaat huren. Een paar jaar geleden heb ik op het laatst verhuurd voor 'slechts' 1,55 ct en toen kwam later het quotum ook weer gewoon vol.

 • Zuperboer

  Beste Siem-jan.

  en ik zie het er nog wel van komen dat ook jij geen opbrengst krijgt, dus 0,00 Euroct/kg vet, want dit is een truukje van de bemiddellaar die op deze wijze heel goedkoop quotum binnenhaalt. Dat neemt niet weg dat het voor iedereen altijd een zenuwachtige bedoening is die eindfase van de lease. Maar volgens de pessimisten onder ons zal het na 2015, 365 dagen per jaar stressen worden dus dat belooft nog wat. Fijn weekend.

 • Zuperboer

  bemiddelaar

 • Siem-jan

  Als ik niks zou beuren dit jaar, maakt me dat ook zoveel niet meer uit. Als je kijkt wat je zeker wel nog kunt beuren voor lease is dat nu ook 3x niks.

 • Siem-jan

  Als ik niks zou beuren dit jaar, maakt me dat ook zoveel niet meer uit. Als je kijkt wat je zeker wel nog kunt beuren voor lease is dat nu ook 3x niks.

 • koestal

  net nog verleasd voor 1 euro

 • huisvader

  koop wat kalveren of zet biggen op of laat de melk weglopen dit is maar voor 1 iemand bedacht..

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.