Rundveehouderij

Nieuws 3868 x bekeken 6 reacties

Betalen voor lactose logisch gevolg markt

Doetinchem – Het feit dat FrieslandCampina zijn leden ook wil uitbetalen op basis van het lactosegehalte is een logisch gevolg van ontwikkelingen in de markt. Dat melden zowel LTO als de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in reactie op de bekendmaking van de zuivelonderneming.

“We kunnen steeds meer met zuivel, dus is het logisch dat een zuivelonderneming op zoek gaat naar nieuwe parameters voor de uitbetaling van melk”, zegt LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn. Hij vindt het een goede zaak dat steeds meer signalen vanuit de samenleving en markt vertaald worden naar het boerenerf, maar of uitbetalen op basis van het lactosegehalte een goede ontwikkeling is, is volgens Romijn aan de coöperatieleden om te beslissen.

Het voorstel van de zuivelonderneming is om de componenten eiwit, vet en lactose te waarderen in de verhouding van 10:5:1. Op 17 december dit jaar neemt de ledenraad een besluit. Als het systeem wordt goedgekeurd zal de nieuwe systematiek per 1 januari 2014 worden ingevoerd.

NMV-voorzitter Dirk-Jan Schoonman laat weten dat het in wezen gaat om een beperkte herverdeling van melkgeld. De producenten die iets hoger in de gehaltes zitten gaan er per kilo melk iets op achteruit, terwijl de leveranciers van veel liters melk met wat lagere gehalten er iets op vooruit gaan. “Ik denk dat het netto niet zo bar veel gaat uitmaken.”

Hij vindt het een goed zaak dat FrieslandCampina een positief signaal geeft over de mogelijkheden voor het verwaarden van een melkcomponent. “Het past is de strategie van FrieslandCampina om altijd te blijven kijken naar de markt.”

Laatste reacties

 • wam dl

  we kunnen steeds meer met zuivel ! waarom zie ik dat dan niet op myn melkafrekening????

 • marina1904

  Dat worden dan extra melkcenten anders is het een dode mus en daar hebben we er al genoeg van..

 • Wimmus

  Het lactosegehalte is ook niet te sturen zoals vet en eiwit en is ook vrij constant

 • kodal

  HOE MOET IK DIT ZIEN IN HET DUURZAAMHEIDS PERSPECTIEF? LAGERE GEHALTEN IETS MEER GELD,BEVORDERD SLEPEN MET WATER,HOEZO DUURZAAM

 • pjkoning

  Ik snap eigenlijk niet hoe je een marktconforme melkprijs kunt uitbetalen als je van te voren de verhoudingen vastlegd.

 • aarthamstra1

  Marktconforme melkprijs klinkt goed. Europa is aan de verliezende hand ten opzichte van de rest van de wereld. Als men dat niet eerst oplost maakt het niet hoe je uit betaald word. Te veel geld verslindende milieu regels in vergelijk met de rest van de wereld. Te dure grond. Te dure arbeid. te dure veevoer grondstoffen.
  te dure energie .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.