Rundveehouderij

Nieuws 2606 x bekeken 16 reacties

Actie boeren Bretagne loopt uit de hand

Quimper - Meer dan 250 veehouders uit Bretagne hebben een grote demonstratieve actie gehouden in Quimper. De boeren blokkeerden het verkeer in de Zuid-Bretonse stad met tractoren, stapels brandende banden en stro en andere obstakels. Op enkele plaatsen liep de demonstratie uit de hand en werden vernielingen aangericht.

De actie richtte zich onder meer op een melkfabriek van Entremont maar ook werd een vrachtauto van supermarkt Leclerc vast gezet, leeg gehaald en deels in elkaar geslagen. Een camerateam van de Franse televisie werd belaagd en zag de camera op een vuurstapel belanden. ''Wij zijn ten einde raad'', aldus de boeren. ''Alle veehouders, melk, varkens, kip, hebben zwaar te lijden. De markten zullen omhoog moeten, we kunnen de voortdurende verhoging van de kosten niet meer opbrengen.''
Vorige week  werd bekend dat het varkensbedrijf GAD met twee grote slachterijen in de regio uitstel van betaling heeft aangevraagd. Daarmee zijn 1.650 banen in gevaar gekomen. Eerder al raakte kippenbedrijf Groupe Doux in ernstige problemen. Bij de herstructurering en gedeeltelijke verkoop van dat bedrijf zijn inmiddels ook al enkele honderden banen verloren gegaan. Doux heeft ook laten weten dat het de vermindering van de Europese exportsubsidie op vleeskuikens gaat verhalen op de pluimveehouders.

Laatste reacties

 • Martijnmiddel

  slechte reclame voor de sector, met zulke acties bereik je niets

 • wmeulemanjr1

  als je niks doet gebeurt er ook niks!!!

 • Bison

  Gelijk heb je wmeulemanjr1,gewoon de beuk er in als praten niet meer helpt.
  Dat deden de moslims ook,..nou is iedereen bang van ze en ze hoeven nu alleen maar met de vingers te knippen.

 • Sjaak

  De boeren zouden ook wel respectabel actie kunnen voeren....

  Wat wel impact zou hebben was het stil leggen van de produktie in combinatie met het ontruimen van boerderijen. Die aantallen dieren houden voor de hobby kan immers niet... Dit alles zou dan goed voorbereid moeten worden door standsorganisaties, die fondsen opgericht hebben om de schade te vergoeden. Breng deze akties publiek via de media, Wakker Dier, Dierenbescherming etc. en het heeft vrij snel een positieve uitwerking, schat ik zo in....
  Het is immers vrij duidelijk uit te leggen, dat produceren onder de kostprijs niet vol te houden is en dat het dan ook gerechtvaardigd is boerderijen leeg te draaien. Tevens zal de hele periferie, en die is nog belangrijker voor de economie, gaan steigeren en het publiek is natuurlijk hevig verontwaardigd, waardoor die akties niet lang zullen hoeven duren, voordat er weer een belegde boterham voor iedereen verdiend kan worden!

  In mijn ogen een humane aktie, die het overwegen waard is!

 • minasblunders1

  Goed gesproken. Nu de uitvoering nog...

 • Bison

  Zachte heelmeesters maken stinkende wonden Sjaak

 • Sjaak

  Precies Bison, neem het mestbeleid maar als voorbeeld, dat is al 30 jaar een 'stinkende open wond' wat alleen maar erger is geworden...Hetzelfde geldt voor het verdienmodel!
  Heb het al vaker gezegd; verander zelf en de wereld om je heen verandert!

 • alco1

  Actie voeren voor meer begrip ben ik natuurlijk voor. Echter zoals in Bretagne vraag ik me af: Heeft dat geen averechts effect.
  Sjaak, stands organisaties doen niks, ze zijn niet voor niks een wel geziene gesprekspartner bij het ministerie.
  Het publiek wakker schudden in de media zal ook niet via wakker dier en dierenbescherming vruchtbare aarde vinden.
  Produceren onder kostprijs kan wel als een zielig verhaal gebracht worden, maar daar kan niemand daad werkelijk iets aan doen. De motivatie om boer te worden of een levensgezel kiezen van het platteland zal alleen maar verminderen.
  Het enigste waar je voor kunt gaan is een eerlijke concurrentie. Zie hierin de totaal ontwrichte mest wetgeving en het belang van de landbouw voor de economie.

 • poldes

  ik als directeur van de zuivelfabriek ;vind dat zulke actie,s nooit baat mogen hebben.

 • poldes

  ik als middelmatige melkveehouder met een melkgeld opbrengst van 30 jaren geleden;zou toch graag de lage uitbetalingspiraal willen doorbreken.
  Terwijl ik dat als eenling nooit kan en in dit land ten alle tijden strafbaar zijn met actie,s zoals in bretagne,kunnen deze voor ons mischien toch wel de kastanjes uit het vuur halen.

 • jordi 1455

  Poldes zorg dan voor dat jullie meer geld voor een liter melk geven en niet minder. Als je minder geeft vraag je om problemen.

 • Mozes

  Poldes, laten ze daar bij dat Milcobel van jou maar kastanjes uit het vuur halen. Ik haal liever melkgeld uit de markt.

 • Bison

  Zolang er nog mensen zijn als maatschap tromp die 2 millioen willen/kunnen investeren in een stal zal de bevolking de schouders ophalen en zeggen,...het zal wel los lopen met die te lage melk/vlees/eier prijzen.
  Boeren janken altijd,..maar ze rijden wel in een dikke mercedes!.

 • jordi 1455

  Fout wij rijden een ander merk.

 • jordi 1455

  wij werken tenminste voor ons geld maar dat kan je niet zeggen van de banken en politici.

 • poldes

  Milcobel en alle belgiese zuivelfabrieken betalen een gelijkwaardige of hogere melkprijs uit aan leveranciers als in Nedrland.
  de melkveehouders hebben daar de afgelopen tijden goed betaald gekregen.
  Bij Campina wist men dat 25 jaren geleden al ,toen deze daar boerderijmelk ging kopen.
  wij als leveranciers kunnen de uitbetaalprijs vergelijken;maar niet de manieren van vet en eiwit bepalen vergelijken.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.