Rundveehouderij

Nieuws 2 reactieslaatste update:6 dec 2013

Ziel, Van der Tol en Nieuwenhuizen winnen Uiergezondheid Award

Zwolle - Leon van der Tol uit het Friese Oldelamer, Riekus Ziel uit het Drentse Sleen en Zuid-Hollander Jan Nieuwenhuizen uit Zevenhoven hebben woensdag een Uiergezondheid Award gewonnen. De prijs is uitgereikt op het Nationaal Uiergezondheidscongres in Zwolle.

Je hebt geen nieuwe blingbling-stal nodig om een heel goede uiergezondheid te realiseren, concludeerde dagvoorzitter Siem Jan Schenk na de presentatie van de drie winnaars van de uiergezondheidsprijs. Riekus Ziel doet naar eigen zeggen weinig tegen mastitis. Hij werkt meer aan rust, reinheid en regelmaat bij zijn tachtig koeien. Het tankmelkcelgetal ligt op zijn bedrijf op 82.000, het aantal gevallen van klinische mastitis op 5 procent. Zijn geheim: "Netjes en schoon werken en als ik verslap, schopt mijn vrouw Lineke me wel onder de kont en zegt: volhouden, kom op."

Leon van der Tol houdt 120 koeien en is actief deelnemer aan studiegroepen van het Uiergezondheidscentrum (UGCN). De ambitie druipt er volgens de jury bij hem van af. Kenmerkend is zijn planmatige aanpak. In 2010 lag het aantal gevallen van mastitis nog op 30 procent, in 2012 waren er nog slechts 2 mastitisgevallen. Van der Tol blijft de piketpalen verzetten als een doel eenmaal gehaald is. Het doel ligt nu op een tankmelkcelgetal van 60.000.

Bij Jan Nieuwenhuizen melken acht verschillende personen. Hij werkt met protocollen waarin iedere melker de volgende aanstuurt. Het tankmelkcelgetal ligt op 59.000. Het aantal gevallen van klinische mastitis op 12 procent. Hoogcelgetalkoeien worden direct onderzocht en de melk ervan afgevoerd.

Een speciale aanmoediging keeg Wiechert Koopman in Randwijk. Hij realiseert een extreem goede uiergezondheid zonder enig gebruik van (droogzet)antibiotica.

De Uiergezondheid Award (voorheen UGCN Award) is een jaarlijkse prijs voor melkveehouders die het afgelopen jaar een goede prestatie hebben geleverd op het gebied van uiergezond op hun bedrijf. Boerderij en de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) organiseerden het Nationaal Uiergezondheidscongres (voorheen UGCN zomersymposium) dit jaar voor het eerst samen in Zwolle.

Foto

 • Jan Nieuwenhuizen met partner. Foto Koos Groenewold

  Jan Nieuwenhuizen met partner. Foto Koos Groenewold

 • Riekus Ziel met zijn partner. Foto Koos Groenewold

  Riekus Ziel met zijn partner. Foto Koos Groenewold

 • Leon van der Tol met zijn partner. Foto Koos Groenewold

  Leon van der Tol met zijn partner. Foto Koos Groenewold

Laatste reacties

 • janbertus

  Het Drentse Sleen en het Friese Oldelamer !!!!

 • koestal

  proficiat ,geweldige prestatie !

Of registreer je om te kunnen reageren.