Rundveehouderij

Nieuws 816 x bekeken 1 reactie

Weer kleine maand respijt voor zuivelexporteurs

Den Haag/Moskou - Medio januari is het volgende ijkpunt in de discussie over de Nederlandse zuivelexport naar Rusland. Dan komt een Russische delegatie controleren of en op welke manier de Nederlanders invulling hebben gegeven aan de afspraken met toezichthouder Rosselkhoznadzor, en zal blijken wie mag blijven exporteren.

In de afgelopen dagen is afgesproken dat een extra aantal medewerkers van het zuivelcontrolebureau COKZ onbezoldigd ambtenaar wordt van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA), dat het Rikilit een aantal zuiveltesten gaat doen, waarvoor zuivelcontroleur Qlip niet is gevalideerd en dat het aantal zuivelbedrijven dat naar Rusland mag exporteren kleiner wordt.

Momenteel telt de lijst met bedrijven 64 namen. Die lijst is te groot, oordelen de Russen. Ze hebben echter niet aangegeven hoeveel bedrijven en welke van de exportlijst af moeten. Daar mogen de exporteurs samen een besluit over nemen. Eigenlijk een onmogelijke opgave voor henzelf. Om te laten zien dat het hen ernst is, hebben de Russen meer bedrijven geblokkeerd de afgelopen dagen. Deze bedrijven kunnen met aanpassingen die ze verrichten alsnog weer Ruslandwaardig worden.

Eén reactie

  • Zuperboer

    Gewoon de Nederlandse vlag van die Greenpeace modderschuit intrekken en de export is in no time weer open.......Russische consumenten smachten naar Old Amsterdam.

Of registreer je om te kunnen reageren.