Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

WSPA teleurgesteld in Convenant Weidegang

Den Haag - Het jaarlijkse Voortgangsrapport van het Convenant Weidegang is zijn naam niet waard. Dat meldt de WSPA. Per saldo is volgens de dierwelzijnsorganisatie alleen achteruitgang te melden.

Het aantal bedrijven dat weidegang toepast is gedaald van 81,2 procent in 2012 naar 80 procent in 2013. Hiervan voldoet 72,2 procent (vorig jaar 73,6 procent) van de melkveehouders aan de gestelde weidenorm waarbij koeien gedurende tenminste 120 dagen per jaar en ten minste 6 uur per dag buiten grazen.

WSPA is bij oprichting in 2012 buiten het convenant gebleven. De organisatie vindt het ambitieniveau te laag. Ook stelt de dierwelzijnsorganisatie dat het tellen van het aantal melkveebedrijven met weidegang weinig zegt over het aantal dieren dat werkelijk in de wei komt.

Eerder bekritiseerde WSPA al supermarkten aangesloten bij het convenant. Albert Heijn (AH), C1000 en Jumbo zouden zich te weinig inzetten voor de verkoop van zuivel gemaakt van weidemelk. Gemiddeld heeft 21 procent van alle aangeboden zuivelproducten in deze winkels een weideganggarantie, zo blijkt uit onderzoek van de WSPA. En dat is volgens de organisatie te weinig.

AH laat in een reactie weten zich wel degelijk betrokken te voelen bij het op peil houden van weidegang. De supermarktketen wil niet ingaan op genoemd percentage. Daarmee zou te veel worden ingezoomd op één aspect in het totale verduurzamingsproces waarin de AH zich bevindt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  dus eigenlijk zegt de wspa dat het welzijn van de koeien vooruit is gegaan, waarom zou je ze buiten doen als de stal beter is als buiten, immers ook bij de norm voor weidegang staan de koeien het grootste gedeelte van hun leven binnen, zorg dat dit goed geregeld is

 • alco1

  Het beste zou zijn dat het wspa maar opgedoekt wordt. Wat heb je aan betweters zonder verstand van zaken.

 • gjh

  weet wspa wel wat weidegang is ? denk het niet stelletje flapdrollen , zeg niets als je niets weet !!!

 • Ishtar

  Wat denkt de sector zelf bij het woord weidegang?
  Lekker met het geld van de belastingbetaler (subsidie) rondjes in de mercedes om de weide rijden?

 • janenminie1

  weidegang is belangrijk voor het imago maar een maatlat stal is vele malen beter voor de koe

 • alco1

  asjeblief isthar. rot op

 • Zuperboer

  Ishtar er zijn vast nog wel melkveehouders die melkwerkzaamheden voor je hebben. Dan zijn de subsidiegelden toch nog goed besteed. Onniedan?

 • gjh

  isthar dat je dom bent moet je niet aan iedereen laten zien, sukkel

 • janenminie1

  Ishtar vergeet dat de landbouw in Nederland 100 miljard opbrengt en dat de subsidies maar een schijntje daar van zijn

 • gjh

  o ja ishtar ik schat je tussen de 7 en 9 jaar maar vergeet niet dat NO FARMER NO FEED oftewel zonder boeren geen vreten

 • landboer

  Het nivo is hier bijzonder laag!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.