Rundveehouderij

Nieuws 43 reacties

'Vetcorrectie kan melkveehouderij €50 miljoen opleveren'

Den Haag - Een vetcorrectie zoals LTO melkveehouderij voorstelt, kan de Nederlandse melkveehouderij bij de huidige stand van de melkproductie een ongeveer €50 miljoen lagere superheffing opleveren. Dit zegt Kees Romijn, voorzitter van LTO melkveehouderij.

De Nederlandse melkveehouderij heeft dit quotumjaar tot nu toe ruim 6 procent meer melk en melkvet geproduceerd dan vorig jaar. Dat komt neer op een overschrijding van het quotum met 5 procent. Elke procent overschrijding staat voor zo'n 33 miljoen euro superheffing, rekent LTO. Bij de huidige stand van zaken staat de melkveehouderij dus voor een superheffing van 165 miljoen euro. Lukt het om in het beheerscomité voor de agrarische markten van de EU om de zogenoemde positieve vetcorrectie te verlagen van 0,09 naar 0 procent, en de negatieve vetcorrectie van 0,18 naar 0,27 procent, dan gaat een te volgen superheffing aanzienlijk minder pijn doen. LTO Nederland rekent in Brussel op steun voor het voorstel van staatssecretaris Dijksma, en van haar collega's uit Denemarken, Duitsland, België, Luxemburg, Ierland en mogelijk ook Groot-Brittannië.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Ook hier, zal toch voor volgend quotumjaar bedoeld zijn?

 • bartenkarin

  hoop van niet goed plan nu invoeren die handel

 • Zuperboer

  Dit is gewoon reageren op de markt zoals de EU ooit ook bedoeld geweest is. Niet zoals de opperste Soviet toezien, maar anticiperen. Stond trouwens een SUPER interview met Ben Bot in Boerderij deze week, aanrader voor iedereen met een MENING over de EU.

 • tinus888

  Ik zou die BenBot maar met een korreltje zout nemen met een pet op van jv3 (wel een meesterlijk zet van de laatstgenoemde)
  Ook een eyeopener was dat Belgie een andere invulling geeft aan het GLB

 • Zuperboer

  Had het niet over kalversector, maar over insteek van Bot mbt tot financiering voedselvoorziening EU. Ieder zal zo zijn eigen mening er over hebben, maar ik vond het persoonlijk een zeer helder artikel, waar de kern van het verhaal eindelijk weer eens aan bod kwam.

 • gvleemingh1

  Beste Cees, 50 miljoen euro superheffing betekent ca 180 miljoen kilo melk. Je vergeet te vertellen dat de producenten met deze melk al ca 84 miljoen euro aan opbrengsten uit de markt gehaald hebben. Tevens hebben leden die quotum gekocht hebben dit gedaan op basis van de huidige superheffingsregels. Jij vindt het principieel juist om nu de regels te gaan wijzigen?. Denk ook even aan de producenten die hun quotum precies volmelken en dus bijdragen aan de goede melkprijs door overaanbod te voorkomen.

 • Ishtar

  Idd, zijn dit nu bestuurders?
  -ze weten de regels en afspraken?
  -en als het even slecht uitkomt voor een enkeling, gaan ze de regels achteraf veranderen?
  -dat een individuele boer dat denkt kan ik me nog iets bij voorstellen.
  -maar sectorbestuurders?
  -alles zeggend........

 • Trot

  is weer net als altijd niet de meerderheid is toon aan gevend maar zo als in de politiek de minderheid is bepalend

 • schoenmakers1

  zou het mogelijk zijn om de hoogte van de overschrijding openbaar te maken, alles moet toch openbaar, dan zou het misschien wel heel duidelijk worden waarom lto nu met deze actie komt

 • Demeter Griend

  Ja Schoenmakers1 alles is openbaar. Als je mij je postcode en naam geeft zet ik even je inkomstensteun GLB 2012 (lees uitkering voor harde werkers zoals ons) op deze site zetten inclusief uitbetalingsdatum. Poe, poe wat ben jij een kanjer zo zouden er meer moeten wezen.

 • haam

  voor een zachte landing afschaffen dit quotum nu per direct helemaal want zo krijg je pas een geleidelijke overgang en niet pas in 2015 want dan krijg je pas een grote marktverstoring nu is er markt voor.

 • jhvandijk

  we produceren 6% meer, en een enkeling zou hiervoor aansprakelijk zijn?
  dacht het niet. en met deze wereld wijde vraag verstoren we de markt ook niet volgens mij

 • gvleemingh1

  Dat weet je niet zeker, echter vraag en aanbod bepalen de prijs.

 • richard3

  gvleemingh1 en je medestanders jullie snappen er werkelijk niets van. Ten eerste wordt de melkprijs niet bepaald in Nederland maar over de hele wereld. Bijvoorbeeld is de melkprijs laag of hoog in Zuid-Amerika of Oceanie dan is deze ook tegelijkertijd ook laag of hoog in Europa (Nederland). Dus daar heeft een quotum totaal geen invloed op, maar jullie denken nog steeds van wel. Er wordt momenteel zelfs in Nederland 5% meer gemolken en de melkprijs stijgt, vreemd of niet? Ten tweede heeft de EU besloten dat het quotum vervalt in 2015 en dat alle EU-landen in de aanloop daarnaar toe een 'zachte landing' zouden krijgen, dwz dat het quotum dan niks meer waard zou zijn. Wat blijkt nu, Ierland Nederland Duitsland Denemarken Oostenrijk Luxemburg Cyprus en misschien Belgie en Polen melken dit jaar hun quotum vol en het laatste jaar waarschijnlijk nog meer landen omdat er dan geen quotumuitbreiding meer is. Dus de melkquotumprijzen zijn aan het stijgen, dit is totaal tegenstrijdig met wat de EU voor ogen had. Vandaar de actie van LTO. Maar vergeet niet dat de (meeste van de)zojuist genoemde landen er ook achter staan. Maw superheffing omlaag (of wat dit betreft aanpassing vetcorrectie) voor de laatste twee (onnuttige en onzinnige) quotumjaren.

 • gvleemingh1

  Vreemd dat voor in nederland geproduceerde melk het vraag en aanbod principe niet geldt. Dat zal voor de quotummarkt dan ook wel gelden.

 • Marco22

  Vorig q-jaar hoorden wij Lto hier niet over. En die mensen verleasen wat moeten zij hier van denken? Ik vind Lto maar een vreemd beleid voeren dat was toen ook al toen sofa melken niet meer mocht. Omdat de q-prijs te hoog was en dus de de q-kopers in de weg zat, dat heeft geen ene donder geholpen. Lto springt in de bres voor (grote) boeren die kost wat kost tegen de plinten aan willen melken terwijl ze op andere terreinen gewoon laten liggen. Voelt als tijdens de wedstrijd de regels veranderen. Dan is lto een slechte verliezer.

 • gjh

  ik las dat LTO veel leden verliest GELUKKIG. maar is dit dan een actie om te proberen om je leden zoet te huoden ik ben bang dat dit een nutteloze actie is keesje romijn

 • Rebbie

  Er zijn afspraken gemaakt hierover en die moet je niet steeds wijzigen! kom je onbetrouwbaar over.

 • gjh

  klopt rebbie kun je zien hoe onbetrouwbaar het LTO is omdat ze zien dat iedereen ze niet meer geloven en alleen maar met de hoge heren en natuur mannetjes mee lullen wat een onnozele gasten.
  Schenk ,Romeijn e.d. zitten gewoon de zakken te vullen meer niet

 • HJ O R

  Rebbie en gjh helemaal mee eens!
  Hoe eerder deze club opdoekt hoe beter!

 • farmer135

  verleasers zijn hier niet blij mee, waarschijnlijk melkt kees teveel, en moet hij nog leasen....

 • Zuperboer

  Valt me tegen dat er nog niemand de rekenmachine heeft gepakt. Het lijkt me dat het aanpassen van de vetcorrectie helemaal geen invloed heeft op de leaseprijs. Nl. We produceren 6% of meer teveel, de aanpassing van de vetcorrectie heeft maar een kleine invloed en valt makkelijk binnen deze 6%. Waarom schiet iedereen dan toch gelijk in de stress als in een artikel ergens het woord 'LTO' prijkt.

  P.S. Ben zelf nergens lid van maar het is elke keer wel erg vermakelijk om te zien.

 • Frans-Jan

  Ik zie persoonlijk nog meer in het plan van Esther de Lange......

 • alco1

  @Zuperboer. Het gaat niet om het rekenen, maar om de geloofwaardigheid.

 • alco1

  En als je toch rekenen wilt, moet je niet uitgaan van het landelijke gemiddelde, maar ook voor een individuele boer, die maar ong. 2% teveel levert en dus wel reden heeft om af te geven.

 • Kelholt

  Zo,n interview met Ben Bot wil ik in de Telegraaf lezen dan bereikt het lezers die van de landbouw of de EU weinig of niets weten

 • patrik

  vetcorrectie eruit volgend jaar en superheffingstarief halveren, als er vraag is in de markt dan moeten we de kaas tussen onze boterham niet laten halen door de melkveehouders aan de andere kant van de wereld

 • alco1

  De achterban van de telegraaf is nog wel redelijk op de hoogte. Volkskrant en Stentor zijn meer de kranten voor onwetenden. Maar daar is censuur voor zulke artikelen.

 • Mozes

  Afschaffen van de vercorrectie is een uitstekend plan wat goed is voor alle melkveehouders. De overschrijders hoeven door afschaffing van de vetcorrectie minder te leasen en de onderschrijders kunnen door de afschaffing meer gaan verleasen. De leaseprijs wordt er niet anders van. Ook bij afschaffing van de vetcorrectie blijft er nog steeds een overschrijding van 4% die zo hoog is dat de leaseprijs op hetzelfde pijl zal blijven. De 50 miljoen die aan superheffing bespaart wordt blijft bij de veehouders en wordt door het voordeel van minder leasen/meer verleasen gelijkmatig over de veehouders verdeelt.

 • alco1

  @Mozes. Je vergeet ding erbij te vertellen. Sommige boeren zullen zeggen: 'Maar wij hebben al geleased'. Nou die kunnen het als ze het niet nodig hebben na de vetcorrectie weer verleasen met waarschijnlijk hoge winst.

 • v w

  Allemaal leuk en wel!maar hoe zit het dan met de boeren die met een lager vet melken als hun referentie,die dat normaal mogen compenseren door meer melk te leveren?kunnen die ineens extra dure melk leasen.Of kunnen wij die rekening dan bij lto declaren?

 • jan doedel

  er is al 30 jaar melkquotum weten we allemaal toch ? vorigjaar hebben de veel melkers geluk gehad nu niet kwestie van optijd ingrijpen.

 • HJ O R

  Beste Alco 1
  Je kunt niet in een jaar leasen en verleasen alle bij.
  We weten allen dat er quotum is en dat we ons daar aan moeten houden, of de rekening betalen.
  Het klopt ook van geen kant tov de gene die zich netjes aan de regels houden, al dan niet met bijleasen.
  Hopen dat Brussel niet meewerkt, en onbetrouwbare LTO bestuurders mogen ze van mij opknopen, blijven er maar weinig over.

 • gjh

  dit is puur valse hoop de wereld in schoppen wat een trieste gedachte van romijn hij weet nu al dat het niets uithaalt kunnen ze hem niet naar huis sturen o ja daar heeft hij helemaal niets te vertellen

 • gjh

  ik vindt het ongelooflijk dat er mensen zijn die romijn en zijn gedachten nog geloven dit geld ook voor de beheerder , had gedacht dat die nuttige informatie zou sturen

 • Mozes

  Waarom 50 miljoen extra aan Brussel afdragen als wij dat ook bij de veehouders kunnen houden en door minder leasen/meer verleasen voordelig is voor zowel overschrijders als onderschrijders?

 • info104

  Volgens mij is er al jaren superheffing en ga je over je quotum met je productie weet je wat je te wachten staat . Je hebt nog geluk dat je die over geproduceerde melk nog kunt leveren ,dit had nooit moeten kunnen, want deze boer bederft de prijs voor die zich aan de regels houd, dat er een verrekening net als met mest gebeurd zou zijn was beter geweest.
  Er zijn altijd boeren die menen het beter te weten en hebben het boek alleen op de wereld gelezen.

 • Zuperboer

  @info104: Dat is nu juist het verkeerde aan 30 jaar SH. Ga eens praten met melkveehouders uit NZL of de USA. Ze kijken je lachend aan en bedanken je voor het welwillend meewerken aan de quoteringsregels. Er is nu vraag naar melk en je kunt braaf leasen, superheffing betalen(Brusselse kassen spekken) of het geld investeren in je eigen bedrijf en indirect in de periferie rond je bedrijf(mechanisatie, loodgieter, aannemer enz. enz.). Als het moet dan betaal ik gewoon Superheffing/lease (Dit jaar over 250 000 kg), want voor ons bedrijf hebben en hadden we de doelstelling om in 2012 en 2013 zoveel mogelijk melkkoeien te houden i.v.m. de onzekerheid over de mestwetgeving en de aanwezigheid van stalruimte, maar als we er onderuit kunnen komen om Brussel onnodig te spekken (waarbij we onze verleasende collega's niets tekort doen) zal ik het zeker niet nalaten. Dat is ook een vorm van ondernemerschap. Na de quotering zullen we vaker 'out of the box' moeten gaan denken. Wen er maar vast aan het zal er zeker niet eenvoudiger op worden.

 • alco1

  @info 104
  Bederft de prijs!!. Daar zijn we nu zo langzamerhand wel over eens dat dat geen enkele invloed heeft als een druppel op de ijzeren plaat van de wereldmarkt.
  Quotering heeft nog nooit een tekort veroorzaakt waardoor prijs hoger werd, alleen maar geld uit de landbouw laten stromen. De politiek heeft er totaal geen baat bij om een duur voedselpakket te krijgen voor burgers, wat heel veel stemmers telt.

 • info104

  Alco en zuperboer Ik ben het niet met jullie eens , als iedere boer straks maar melkt zoveel als hij maar wil verwacht ik dat de prijs flink onderuit gaat en dan te bedenken de toename van de mestproductie , deze zal zoals het nu lijkt met de nieuwe regelgeving nog meer overschot geven en kunnen we de mest van varkens niet meer plaatsen of voor een dusdanige hoge prijs dat zowel de rundveehouderij en varkenshouderij kapot gaan . Volgens mij hadden we voor de superheffing veel boter en kaas in voorraad die de overheid uit de markt haalde om de min.prijs aan ons te betalen , deze zijn inmiddels weg , maar nu gaat die vlieger niet meer op in 2015 en komt er marktwerking , dat betekend te veel op de markt ,prijs onder druk. Nu heb ik liever 45 cent voor 100.000 liter dan 20 cent voor 200.000 liter en de stelling dat het quotum de prijs niet heeft verhoogt is niet juist, de overschotten zijn toch weg. De opec landen hebben niet voor niets een productie beperking , zij doen het om de prijs op een goed pijl te houden ,neem een voorbeeld aan dit soort praktijken, maar dat lukt jullie zo niet.

 • alco1

  @info. Overschotten kwamen er destijds vanwege de minimum prijs die geëist werd. Elders werd melk veel goedkoper aangeboden, vandaar de overschotten. De Opec landen hebben een wereldwijd overleg, als we dit ook maar konden bewerkstelligen op de melkproductie dan zou het effect kunnen hebben, maar nu is het zinloos.

 • koestal

  ze melken allemaal als en trein,door de dreigende dierrechten heeft iedereen veel vee aangehouden,quotum komt wel vol !

 • info104

  Alco Toen waren we als boer blij dat de standsorganisaties er voor ons een goede prijs uitsleepte , we keken er altijd met veel spanning naar uit, nu worden zij er op alle gebied verafschuwd, er lag tenminste een bodem prijs nu ga je voor de marktprijs die ook onder de 20cent kan komen. Ik wil hiermee stellen dat we totaal geen zekerheid hebben qua opbrengstprijs vind ik dat we veel risico nemen als we maar als gekken gaan melken, 1% te veel melken is al funest voor je prijs waar alles om draait. Je kan beter een manier verzinnen om melk uit de markt te nemen en er toch nog geld voor te krijgen . Is er geen brandstof van te maken ,ik weet het niet

Laad alle reacties (39)

Of registreer je om te kunnen reageren.