Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

'Verminderen antibioticagebruik must'

Zwolle - Het verminderen van het antibioticagebruik is niet een streven maar een must. Dat stelt FrieslandCampina-voorzitter Piet Boer woensdag tijdens het Nationaal Uiergezondheidscongres in Zwolle.

Boer wijst op het belang van afzetzekerheid. "De eisen aan voedsel nemen almaar toe." Hij wijst ook op het belang van melkveehouders en hun gezinsleden zelf. "Je wilt toch niet in de situatie komen waar de varkens- en pluimveehouders in zitten? Dat je naar het ziekenhuis gaat en dat daar nog maar één of twee antibioticasoorten werkzaam zijn?"

Laatste reacties

 • alco1

  Allemaal prima. Maar je moet niet doen of alle resistentie door de veehouderij wordt veroorzaakt. De humane sector is hier voor het overgrote deel zelf de veroorzaker van!

 • Jaap39

  Heer Boer, ga alstublieft niet de varkens en pluimveesector in deze antibioticadiscussie betrekken als het om koeien gaat. U weet ook wel dat de hoeveelheid gebruikte antibiotica in de melkveesector al een mooie daling laat zien. Verdere daling van antibiotica gebruik kan leiden tot een daling van dierwelzijnsniveau.
  Betere uitleg en toepassing van wat er nu al aan regels is op het individuele bedrijf omtrent antibiotica zal resistentie niveau zeker niet verslechteren, waarschijnlijk verbeteren.

 • bankivahoen

  In welke situatie zitten varkens en pluimveehouders? Dus voor die groep is er al bijna geen medicatie meer ? Boer is slecht op de hoogte van de stand van zaken blijkt hieruit , hopelijk dat melkveehouders zien met wat voor iemand ze van doen hebben !

 • alco1

  Ik denk dat Boer bedoelt dat sommige ziekenhuizen b.v. varkenshouders een aparte behandeling geven vanwege een grotere kans op M.S.R.A.

 • Zuperboer

  Gezondheid = prioriteit nr. 1, maar blijf waakzaam en relativeer waar nodig, resistentie is een wetenschappelijk moeilijk verklaarbaar fenomeen en er zitten altijd 2 kanten aan dit soort onderwerpen. Te weinig antibiotica in de veehouderij inzetten betekent dierziekten laten dooretteren en dat is ook een hele kwaaie in dichtbevolkte gebieden (niet alleen NW Europa, maar ook Azie is in dat licht een gevaarlijke omgeving). Op dit moment regeert in ons land en mogelijk ook in de EU de emotie en niet de rede en dat brengt ons steeds vaker in de problemen (AAA). Kortom mensen met verstand van zaken laten meebeslissen en 'domme gansjes' die niet op basis van de feiten praten ff negeren.

 • minasblunders1

  Ai, die laatste zin van je Zuperboer kon nog wel eens een complete volksverhuizing in gang zetten.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.