Rundveehouderij

Nieuws 2009 x bekeken 6 reacties

USDA: China importeert veel meer melkpoeder

Beijing – China's import van vollemelkpoeder neemt naar verwachting in 2014 met 25 procent toe naar 650.000 ton. Dat verwacht het Amerikaanse landbouwministerie (USDA). Ook de explosieve groei van de vraag naar houdbare melk is opvallend.

China importeerde in het afgelopen jaar al een recordhoeveelheid van zo'n 520.000 ton vollemelkpoeder. Het melkpoeder wordt vooral gebruikt voor de productie van babyvoeding. Over de eerste drie kwartalen ging het om een stijging van 28 procent ten opzichte van een jaar eerder. De import nam nog eens extra toe door verwachte aanpassingen in het Chinese beleid wat betreft de productie van babyvoeding. China gaat onder meer de eisen wat betreft het verzamelen van grondstoffen flink aanscherpen.

USDA verwacht dat de import van vloeibare melk in 2014 toeneemt naar 300.000 ton, een stijging van 67 procent ten opzichte van de voor dit jaar verwachte 180.000 ton. Vooral in de steden is de trend zichtbaar dat steeds meer Chinezen kiezen voor geïmporteerde houdbare melk. Het gaat om een trend waar steeds meer westerse bedrijven op inspelen. Zo levert vanuit Nederland Vecozuivel houdbare melk aan China. Ook zuivelgiganten als Fonterra en Arla spelen op deze toenemende vraag in.

De productie van vloeibare consumptiemelk in China neemt in 2014 naar verwachting met 6 procent toe naar 36,7 miljoen ton. De consumptie stijgt waarschijnlijk met 7 procent naar 38,5 miljoen ton.

De melkproductie in China neemt volgens USDA in 2014 toe tot 36,7 miljard kilo. Dit jaar viel de verwachte groei naar 34,6 miljard kilo lager uit met 34,5 miljard kilo als gevolg van weersomstandigheden. De Chinese overheid blijft echter de productie in eigen land stimuleren. Zo wordt er ook voor seizoen 2014/2015 subsidie verstrekt voor het kunstmatig insemineren van het melkvee met sperma van kwalitatief goede stieren.

Laatste reacties

 • koestal

  Nederlandse melkveehouders doen hun best om te kunnen leveren

 • vandenbrandcv1

  alleen moet de eeg het quotum iets verruimen, zij het met vetcorrectie, of verevening europees.

 • Jaap39

  Dat zou op dit moment een slecht signaal zijn vandenbrand. Volgend quotumjaar pas nieuwe regels. Zeker niet nu doen!

 • alco1

  @Jaap. Ook voor volgend jaar zal er een groep zijn die recent nog quotum aangekocht hebben en zich dus dan benadeeld voelen.
  Het hele regulerings- systeem als quota blijkt maar weer eens als een molensteen om onze nek te hangen.
  Onbelemmerd produceren waar winst gemaakt kan worden is het credo voor de toekomst.

 • Jaap39

  Ook al zou je geen quota gekocht hebben. Dan nog moet je tijdens het jaar het reglement niet aanpassen.
  Dit zou het voldoen aan andere regels ook niet meer noodzakelijk maken. Maw we doen maar wat. Als dat voor iedereen de insteek wordt kan overheid zichzelf ook niet langer serieus nemen.

 • W Geverink

  Als China een procentje meer melkt worden jullie bedankt en krimpt de afzet weer. De reden dat de melkprijs goed is is omdat er vraag is op de markt en omdat er nu en dan NEE verkocht moet worden. Na 2015 vallen jullie over elkaar heen om ruwvoer en jongvee voor elkaars neus weg te kapen voor een 30% grotere veestapel. Daarna moet er flink geconcureerd worden voor grond en/of mestverwerking voor de afzet van de extra mest. Dan is er nog de uitdaging om 30% extra productie winstgevend te vermarkten. Al met al staan jullie voor een monumentale opgave.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.