Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Skal trekt bio-certificaat geitenkaasbedrijf in

Zwolle - Controle-organisatie Skal heeft het bio-certificaat van een geitenkaasbedrijf uit Overijssel ingetrokken. Tijdens een inspectie bleek dat de gangbare en biologische geitenmelk zijn gemengd.

Uit analyse van de kazen, gemaakt van schapen- en geitenmelk, blijkt ook dat ze een voor bio niet-toegestaan conserveermiddel bevatten. Volgens dagblad de Stentor gaat het om geitenkastbedrijf Hekking uit Mariënheem.

Als gevolg van het ingetrokken certificaat mag het bedrijf haar kaas niet meer als biologisch verkopen. Alle op het bedrijf aanwezige kazen verliezen hun bio-status. Het bedrijf moet haar afnemers in binnen- en buitenland informeren over haar decertificering.

De biologische ondernemer is verantwoordelijk voor het bio-product en moet aan de bio-regelgeving voldoen.  Wanneer een ondernemer de regels overtreedt, kan Skal de ondernemer decertificeren. De richtlijnen voor biologische landbouw en voeding zijn vastgelegd in Europese wetgeving.  Skal Biocontrole is door de overheid aangewezen als onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie voor de biologische sector in Nederland. Jaarlijks worden alle gecertificeerde bedrijven gecontroleerd. Ook vinden tussentijdse, onaangekondigde flitsinspecties plaats.

Hekking was niet bereikbaar voor een reactie.

Laatste reacties

 • Jaap39

  Zo zie je maar dat dat bio certificaat puur en alleen een marketing functie heeft. Met gerommel in productie tot gevolg.
  Niemand zal het geproefd hebben. Melk is wit! Bio faire trade etc. hoe houden we elkaar nog langer voor de gek.

 • landboer

  Jaap39 Alsof een marketing functie niet belangrijk is!

 • Jaap39

  Marketing lijkt voor de bio/ faire
  trade sector klaarblijkelijk het enige motief te zijn. Daarmee wordt de marge gemaakt. Samenstelling en kwaliteit zijn van ondergeschikt belang.

Of registreer je om te kunnen reageren.