Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Rikilt en SKV onderzoeken chlooramfenicol

Doetinchem - De Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalverhouderij (SKV), onderzoeksinstituut Rikilt en TNO-laboratorium Ducares starten komend voorjaar een voerproef met vleeskalveren om de opname en uitscheiding van chlooramfenicol (CAP) te onderzoeken.

Rikilt ontdekte in 2010 dat door bodembacteriën geproduceerde CAP in de stengels van mais en granen kan voor komen. In een steekproef van Rikilt en Ducares met 21 monsters uit partijen stro bleek de helft CAP te bevatten, bij een uitgebreidere vervolgproef met 100 monsters bleek 36 procent gecontamineerd. Omdat stro een belangrijk aandeel van het vleeskalverrantsoen is, wordt er een voerproef opgezet met drie groepen waarbij de eerste schoon stro krijgt, de tweede een beperkte hoeveelheid gecontamineerd stro en de derde een grote hoeveelheid gecontamineerd stro. Doel is te meten hoeveel CAP na inname van stro via de urine wordt uitgescheiden.

CAP is een voor de veehouderij verboden middel. Het is een antibioticum dat groeibevorderend werkt en om die reden in het verleden wel illegaal in de vleeskalver- en stierenhouderij werd toegepast. Tot een jaar of tien geleden trof de SKV elk jaar wel een paar verdachte gevallen aan. De afgelopen tien jaar zijn er geen verdenkingen meer geweest, hooguit werden er sporen van CAP aangetroffen. Een koppel kalveren dat positief test wordt geblokkeerd voor het kwaliteitscertificaat waarna het pas weer vrij wordt gegeven nadat alles op het bedrijf onderzocht is. In de melkveehouderij wordt jaarlijks via het nationale controleprogramma met 500 monsters melk op CAP getest. Dit heeft nog nooit tot positieve uitslagen geleid.

Laatste reacties

  • joohoo

    Sinds de aan en afvoer van mineralen op bodem en gewas zo verschrikkelijk uit de pas loopt (al 10 jaar). Komt het vaak voor dat het gewas zelf aktie onderneemt. Mest ondergronds aanwenden is het begin van antibiotica resistentie(zonlicht breekt antibiotica af).Gevolg is meer foute bodemschimmels-------meer gifstoffen in het gewas en vervolgens in het vlees. De cirkel is rond maar nu is de consument er ook een onderdeel van. Kamerleden zullen dit effect zelf op moeten lossen.

  • koestal

    en maar naar de boer wijzen ,als ze iets ontdekken,terwijl de oorzaak iets anders is,de boer maken ze weer slachtoffer

Of registreer je om te kunnen reageren.