Rundveehouderij

Nieuws 1402 x bekeken

Nog geen Europese welzijnseisen melkvee

Den Haag – Er komen voorlopig geen Europese welzijnsregels voor melkvee. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer over dierenwelzijn.

D66-Kamerlid Gerard Schouw vraagt staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw om zich in te zetten voor Europese welzijnseisen voor melkvee. "De sector werkt wel met vrijwillige regels voor welzijn van melkvee, maar dat is niet voldoende. Ik wil het graag wettelijk regelen", aldus Schouw.
Dijksma zegt dat ze dit in Brussel al eens heeft voorgelegd. "Maar ik krijg hiervoor van andere lidstaten en van de Europese Commissie weinig steun. Ik verwacht daarom dat er op korte termijn geen richtlijn zal komen. Maar ik blijf me hiervoor inzetten", aldus Dijksma. Ze probeert dit via andere wegen wel actueel te houden in Europa. De staatssecretaris wijst erop dat de afspraken die in de zuivelketen zijn gemaakt voor het welzijn van de koeien ertoe hebben geleid dat de daling van het aantal koeien in de wei is gestagneerd.
Milieudefensie vindt dat Dijksma niet moet wachten op Europa voor het verbeteren van het welzijn van de koeien. "Juist nu het melkquotum in 2015 vervalt en er explosieve groei dreigt van de Nederlandse melkveehouderij staat dierenwelzijn op de tocht", vindt de organisatie. "Groei van de melkveehouder leidt ertoe dat meer koeien opgehokt staan in megastallen en niet of amper meer buiten komen", aldus Milieudefensie.

Of registreer je om te kunnen reageren.