Rundveehouderij

Nieuws

Nieuwe maisrassen scoren goed in opbrengst

Zoetermeer - In de aanbevelende Rassenlijst 2014 zijn zeven nieuwe maisrassen opgenomen. In de groep zeer vroege en vroege rassen zijn Leovoxx van RAGT en SY Milkytop van Syngenta Seeds toegevoegd.

Leovoxx is een vroeg bloeiende iets korte plant met een gemiddelde drogestofopbrengst (verhoudingsgetal 100) maar met een hoge VEM per kilo droge stof (101). De totale VEM-opbrengst komt uit op 100. SY Milkytop is nog iets korter dan Leovoxx, het zetmeelgehalte bij 35 procent droge stof ligt wel hoger (105) en gecombineerd met 100 voor VEM per kilo drogestof komt de VEM-opbrengst uit op 102. De rassen NK Jasmic, Survivor, ES Fortran en NK Cooler zijn in deze groep van de Rassenlijst geschrapt.

Ook in de groep middenvroeg en middenlaat zijn twee nieuwe rassen toegevoegd aan de Rassenlijst. Hier gaat het om LG 30.232 van Limagrain en Sunstar van in Innoseeds. Beide rassen zijn halen de hoogste totaal drogestofopbengst (105) en hoogste totaal VEM-opbrengst (104) in deze groep. Het zetmeelgehalte bij 35 procent is met een verhoudingsgetal van 93 wel lager dan dat van de andere rassen in deze groep. De rassen LG 32.34 en NK Top zijn uit de groep verdwenen.

De laatste drie rassen zijn toegevoegd aan de groep korrelmais en corn cob mix. ES Darinha van Innoseeds heeft een goede oogstbaarheid en een hoog drogestofgehalte in de korrel. Sunshinos van Limagrain is zeer stevig en haalt een drogestofopbrengst van 101. Vagant KWS van KWS haalt met 105 de een na hoogste drogestofopbrengst, net achter Millesim (KWS), met 107 drogestofopbrengst. Ten opzichte van de Rassenlijst 2013 zijn uit deze groep geen rassen van de lijst verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.