Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

'Nederland zit niet te wachten op meer vee-industrie'

Amsterdam – Nederland zit niet te wachten op nog meer vee-industrie. Dat stellen Milieudefensie en de natuur- en milieufederaties in reactie op de brief van staatssecretaris Dijksma waarin zij aankondigde dat er geen dierrechten komen voor melkvee.

Groei wordt toegestaan als er voldoende capaciteit is om de extra mest weg te werken. De milieuorganisaties geven aan dat er onvoldoende capaciteit is om al deze mest te verwerken. Daarnaast stellen ze dat andere problemen die gepaard gaan met groei van de melkveehouderij , zoals infectiedruk en stank, onderbelicht blijven in het door het Planbureau voor de Leefomgeving opgestelde rapport waarop Dijksma zich baseert.

Milieudefensie wil een directe verbinding van de veestapel met de hoeveelheid landbouwgrond en wil niet nog meer koeien erbij.  De organisatie pleit voor niet meer dan twee koeien per hectare gras. Alleen als veehouders hieraan voldoen mogen ze hun bedrijf uitbreiden. Jacomijn Pluimers geeft aan dat het moet gaan om grond die door betreffende veehouder wordt beheerd. Mestcontracten zouden te 'fraudegevoelig' zijn. Dijksma biedt in haar brief wel ruimte voor dit soort mestplaatsingscontracten.

Laatste reacties

 • alco1

  Laat ze eerst maar zorgen dat ze verstand van zaken krijgen.

 • bankivahoen

  Net zo min als dat boeren zitten te wachten op steeds meer bemoeienis door mensen met een andere geloofsovertuiging die niet geremd worden door enige kennis van zaken !

 • Arnold 47

  Belangen organisaties willen van alles en gebruiken daar voor argumenten die tot doel hebben de emoties van de consument te voeden.
  Door onjuiste voorstelling van zaken of op zijn minst gezegd ongenuanceerde berichtgeving zetten ze de consument op het verkeerde been. Dit fenomeen is te stoppen door de afstand tussen producent en consument te verkleinen. L.T.O. waar zijn jullie of moet de individuele producent, voor de totale sector, de wind uit jullie zeilen halen?

 • trekker123

  Ik zit te wachten op mooi weer en veel vrije dagen. En lekker eten voor weinig, gratis gezondheid en een witte kerst. Ik snap trouwens de hele discussie over de extra hoeveelheid mest die er zou komen als de melkproductie zou uitbreiden. Dacht dat het aardig geregeld was om te voorkomen dat het land overbemest gaat worden? En dan dat idee van koeien in de wei. Op zich toeristisch gezien prachtig maar wel een typisch Nederlands idee. En ook iets dat prima in de markt is op te lossen. You get what you pay, moeilijker is het niet.

 • Elevage

  Wat fijn dat MD altijd een mening klaar heeft voor het hele land!
  Ik wil juist wel meer vee!

 • deer123

  trekker123 daar zit ik ook op te wachten,

  maar wat ik vreemd vind is dat we met elkaar zoveel de melkproductie willen opdrijven dat ik denk dat de melk straks geen kwartje meer waard is

  ik heb naast een boerderij ook een groothandel in technische artikelen voor een bepaalde doelgroep , als ik merk als er veel vraag naar een bepaald product is, draai ik meestal kunstmatig de kraan een beetje dicht , en kan dan al gouw 10 tot 20 % meer vragen en krijg het ook..!
  meer voor minder / minder voor meer verhouding , !!

  de agrarische sector is te veel afhankelijk van de overheid , en dat weten ze en daar maken ze dan ook misbruik van , heren boeren veehouders denk eens goed na en regel eerst zelf alle zaken

 • landboer

  Veel veehouders zijn geen ondernemer maar willen gewoon meer melken dan de buurman!

 • Eekterman

  In Nederland zitten we ook niet te wachten op nog meer onzin verhalen van Milieudefensie en andere van dit soort gesubsidieerde organisaties.

 • alco1

  deer 123. Denk jij eens na met je domme verhaaltje over dat je je afzet in eigen hand hebt. Waar wij niet in het gat van melk tekorten stappen zal dit door anderen overgenomen worden. En ook de afhankelijkheid van de overheid, waarmee je de toeslagen wel zult bedoelen, heeft een boer niets aan. Door marktwerking daalt door de subsidie de basisprijs, maar hierdoor kan er wel een concurrerend product op de internationale markt worden aangeboden.

 • info48

  Millieu defensie wil 110 jaar terug in de tijd;toen er nog geen aow , pensioen en zorg verzekering was. toen we nog nooit van vacantie of centrale verwarming gehoord hadden, toen stropen en jagen gewoon was om in leven te blijven.
  Toen het geld nog niet uit de muur kwam! want volgens mij denken de Idealisten van Millieu Defensie dat daar het geld, voor ons luxe hedendaagse bestaan, vandaan komt.

 • puinhoop

  Milieu-idealisten die de hand ophouden en verwant zijn aan ene vd G die met proefverlof wil.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.