Rundveehouderij

Nieuws

Minder klauwproblemen kan met integrale aanpak

Bunschoten – De integrale aanpak van veehouder, dierenarts, klauwverzorger en voedingsspecialist heeft in Project Grip op Klauwen het aantal koeien met klauwaandoeningen met 9 procent gereduceerd tot 69 procent.

Voor het project is een nulmeting uitgevoerd. De resultaten daarvan zijn vergeleken met de eindmeting. In totaal zijn 45 bedrijven met 4.000 koeien betrokken geweest in het project.

Het doel van het project lag op een reductie van 30 procent van het aantal koeien met een klauwaandoening. Dat is niet gehaald. De lichte aandoeningen zijn maar met 1 procent verminderd. Winst van het project is dat er met name op de matige en ernstige aandoeningen grotere vooruitgang is geboekt, namelijk rond 20 procent matige aandoeningen en 8 procent ernstige aandoeningen minder. Die laatste twee categorieën zijn ook de aandoeningen waar de koe fysiek het meeste last van heeft.

Van de aandoeningen zelf blijken vooral de infectieuze klauwaandoeningen stinkpoot en mortellaro minder voor te komen. Omdat ook dit de meest pijnlijke aandoeningen zijn wordt er gesproken over een behoorlijke verbetering van het dierenwelzijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.