Rundveehouderij

Nieuws 2326 x bekeken 6 reactieslaatste update:9 dec 2013

Milkconnect zit HGM op de hielen

Zoetermeer - Geitenmelkverwerker HGM blijft tot en met oktober de gemiddeld hoogste geitenmelkprijs betalen, maar het wordt steeds meer op de hielen gezeten door handelaar en exporteur Milkconnect. Dit blijkt uit de geitenmelkprijsvergelijking van het Productschap Zuivel.

Milkconnect betaalt de laatste twee maanden ook een beduidend hogere maandprijs dan HGM en ook dan Bettinehoeve (ruim 62 in plaats van bijna 61 cent). De reden voor de hogere uitbetaalprijs bij Milkconnect lijkt het weer oplopende prijsverschil tussen de Franse en de Nederlandse markten voor geitenmelk. Milkconnect exporteert een deel van haar melk naar Frankrijk, maar zet volgend jaar ook een flink deel in Nederland zelf af. In september lag de Franse melkprijs, na een eerdere daling, al weer €13,42 per 100 kilo boven het Nederlandse gemiddelde.

HGM beloofde begin dit jaar voor drie jaar lang de hoogste geitenmelkprijs van Nederland en houdt zich daar tot nog toe aan. In oktober betaalde het €60,82 per 100 kilo geitenmelk en lag het gemiddelde tot en met oktober op €58,13 per 100 kilo.  Milkconnect betaalde in oktober €62,03 per 100 kilo en zit tot en met die maand op een gemiddelde van €57,95 per 100 kilo.

Bettinehoeve komt op een derde plek met een oktoberprijs van €60,87 en een gemiddelde tot en met oktober van €56,76.

Coöperatie Amalthea sluit de rijen met een maandprijs van €57,46 in oktober en een gemiddelde tot die maand van €54,46 per 100 kilo. In november en december stijgt de geitenmelkprijs bij enkele bedrijven tot ruim 70 cent. HGM verwacht dit jaar koploper te zullen blijven.

De uitbetaalprijzen van Sanimel, Melkweg en Capra worden nog steeds niet meegenomen in het overzicht van het Productschap Zuivel.

Laatste reacties

 • de geit

  Hoorde dat Milkconnect in december boven de €.70 gaat komen.
  Ben benieuwd.

 • klaas.van.der.horst1

  Beste Sani, er zijn duidelijke spelregels. U insinueert een reactie vanuit een bepaalde hoek, terwijl ik weet dat dit niet zo is. Graag eerlijk zijn.
  Klaas van der Horst

 • info295

  Beste Klaas
  Volgens mijn heeft sani wel gelijk want in de pz word in de maand december 8.20 vet en eiwit aangehouden en wat ik begrijp betalen ze in december 8,60 euro per kg vet en eiwit dus 70.52 !!

 • adrianusdejong

  Laten we hopen dat de verschillende partijen begrijpen dat de prijzen heel snel moeten stabiliseren. Beter langere tijd met deze prijs als een te hoog opgedreven prijs waardoor vraaguitval kan ontstaan door te hoge prijzen voor de consument in verschillende landen.
  Zeker daar waar nu door o.a. de economische crisessen minder financiele ruimte is.
  Op korte termijn komt er door nog hogere prijzen toch geen extra melk.

 • kenijor

  Waarom stabiliseren? De Nederlandse prijs is de laagste van alle landen. De Nederlandse verwerkers hebben nog steeds de goedkoopste melk dus niet zeuren als t je niet past, in andere tijden doen ze er ook niets aan.

 • klaas.van.der.horst1

  @info295
  Ik heb niets tegen een marktmelding, door te wijzen op een prijsontwikkeling, maar neem dan de berichtgeving voor eigen rekening. Dus niet iemand anders het verhaal in de schoenen schuiven. Het spel moet met open vizier worden gespeeld.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.