Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Melk van FrieslandCampina naar A-Ware

Amersfoort – Zuivelonderneming A-Ware gaat na 1 december 2014 jaarlijks zo'n 250 miljoen kilo boerderijmelk afnemen van FrieslandCampina. Het gaat om het gehele beschikbare restant van de 1,2 miljard kilo boerderijmelk die FrieslandCampina jaarlijks, sinds de fusie eind 2008, beschikbaar moet stellen aan marktpartijen die daarvoor in aanmerking komen. Het contract met A-Ware heeft een looptijd van tien jaar.

De onafhankelijke stichting Dutch Milk Foundation (DMF) geeft uitvoering aan voorwaarden die de Europese Commissie heeft gesteld aan de fusie tussen Friesland Foods en Campina. Melk kan op twee manieren beschikbaar gesteld worden aan derden. Door de Vertrekregeling en door de regeling Beschikbaarstelling Melk. Leden van FrieslandCampina die de coöperatie verlaten krijgen 5 euro per 100 kilo mee. Ondanks deze stimulans hebben weinig boeren van deze regeling gebruikt gemaakt. In totaal gaat het nu om zo'n 50 miljoen kilo melk die op de 1,2 miljard kilo melk in mindering wordt gebracht.

De bedrijfsonderdelen die bij de fusie moesten worden afgestoten en nu onderdeel uitmaken van respectievelijk Arla Foods en Deltamilk ontvangen al 0,9 miljard kilo melk via het DMF. A-Ware krijgt het restant.

Het contract met Arla loopt vooralsnog tot 2017. Deltamilk heeft haar contract onlangs verlengd tot 2022. A-Ware heeft een contract gesloten dat in principe in 2025 afloopt. Wel is het zo dat FrieslandCampina in 2015 om een review van de door Brussel opgelegde beperkingen mag vragen. Volgens een woordvoerder van DMF is het mogelijk dat FrieslandCampina van haar verplichtingen wordt ontslagen voordat contracten aflopen.

Laatste reacties

 • Jaap39

  In eerste instantie zou A-ware toch 300 miljoen geleverd krijgen van DMF?
  Vandaar dat er naarstig wordt gezocht om de fabriek alsnog vol te krijgen. Wordt nog een hele toer.....die 1 miljard.

 • Zuperboer

  Tot welk jaar loopt die DMF-verplichting?(Ook wel de schande van Rooie Neelie te noemen).

 • botervloot

  2025 loopt het contract af met a-ware
  dus 250 milj van friesland nog 200 milj van noorderland en ze willen zelf totaal nog 300 milj rechtstreeks ophalen bij de boer dus totaal 750 milj en de rest word evt sportmarkt en wat die de komende jaren gaat doe is de vraag .maar laat jan anker maar lopen die weet heus wel wat die doet hoor .

 • koestal

  Melk is booming business

 • Jan van het Zand

  Bij FC zijn de boeren blij. Lekker 1 miljard kilo erbij melken. Dat is ongeveer 9 % boven het landelijke quotum van dit moment. En A-ware betaalt een plusje op de melkprijs. Kan niet stuk zou je zeggen.

 • alco1

  In 2015 kan de FC een review aanvragen. Gezien de nu aan gegane verplichtingen hebben ze daar zelf weinig vertrouwen in!

 • Zuperboer

  Maar Arla is in scandinavie toch veel meer in een monopoliepositie? Het is toch schandalig dat zij nu ook nog met hulp van Rooie Neelie in de Nederlandse markt kunnen penetreren!

 • koestal

  maken ze zeker weer Frico kaas van !

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.