Rundveehouderij

Nieuws 42 reacties

LTO: ruimere voorwaarden veeverlosser

Doetinchem - Wat Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO, betreft kunnen de voorwaarden waaronder staatssecretaris Sharon Dijksma het gebruik van de veeverlosser wil toestaan ruimer gesteld worden.

Van Hoof is van mening dat veehouders ervaren genoeg zijn om de veeverlosser op de juiste manier te gebruiken. Eventueel wil LTO het gebruik in het bedrijfsgezondheidsplan opnemen in de vorm van evaluatie van kalversterfte, bijvoorbeeld het aantal dode kalveren, moment van overlijden en het verloop van het geboorteproces.

Daarnaast ziet Van Hoof een taak voor het onderwijs om bij zowel het middelbaar en hoger onderwijs in de lesstof op te nemen hoe het geboorteproces hoort te verlopen, wanneer er ingegrepen moet worden en hoe hard er getrokken moet worden. De uitwerking van de gebruiksvoorwaarden wil LTO samen met het ministerie, de dierenbescherming en de dierenartsen opstellen om een zo breed mogelijk draagvlak te krijgen.

Het percentage moeilijke geboortes is volgens cijfers van fokkerijorganisatie CRV de laatste vijf jaar al gedaald van 11 naar 7,5 procent bij vaarzen en van 5,5 naar 4 procent bij koeien.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  hebben de boeren hierin ook een stem?

 • HJ O R

  Als het aan LTO ligt waarschijnlijk niet.

 • Mozes

  LTO spreekt namens de bij hun aangesloten boeren. De boeren die niet bij LTO zijn aangesloten staat het vrij om zich te verenigen en via deze vereniging hun stem ook te laten horen. Als deze boeren zich niet verenigen en hun stem niet laten horen is dat hun eigen keuze en geen argument dat LTO zich dan ook niet mag laten horen.

 • schoenmakers1

  ze moeten alleen niet net doen alsof ze de sector vertegenwoordigen, het is misschien nog niet de helft van de boeren die bij hun aangesloten zijn

 • minasblunders1

  Klopt Schoenmakers. LTO heeft het recht niet eens om 'de sector' te vertegenwoordigen. De vereiste 50% boerenleden halen ze bij lange na niet.

 • Ishtar

  Zegt een lid van de RvC van VION.......
  Dat boerengeld vergokt heeft en goedgekeurd heeft dat het bestuur zich verrijkte door certificaten te verkopen in 2012 toen er 830 miljoen euro verlies werd gemaakt.
  Waarom werkt ie nog bij LTO of bij VION?
  Als de sector geen orde op zaken kan stellen dmv falende bestuurders heen te zenden, denk je dat de buiten wereld de sector nog wel serieus neemt?
  Steeds minder wordt de LTO geloofd of serieus genomen.
  Zakkenvullers en klagers dat zijn wel sterke punten.

 • gjh

  ik ga er vanuit dat dit alleen voor die paar leden geldt ,ben het met schoenmakers1 eens. je kunt zulke mensen niet serieus nemen het is eerder lach wekkend wat ze roepen. wat een prutsers

 • ceyssens

  Ja Mozes nu jij weer

 • HJ O R

  tussen de 30en 35 % van de aktive boeren is lid van LTO.

 • neo1966@live.nl

  Ik ben nog lid met de nadruk op NOG
  of het nu gaat om ganzen veeverlosser of wat dan ook
  Mijn mening vertegenwoordigen ze niet
  Een beetje boer met hart vvor zijn dieren fokt op gemakkelijke geboortes maar je kunt niet voorkomen dat er zwaarder kalveren komen
  Mijn mening is deze, wil je de geboortekrik verbieden doe dat dan ook met de zuignappen voor baby's
  Een beetje boer doet net zoveel bevalingen als een ginecoloog
  Dus zeg niet dat een boer geen ervaring heeft

  Betutteling viert hoogtij,
  Geen zwarte piet
  Geen vuurwerk
  Geen geboorte krik
  Roken verboden
  Enz enz enz

 • ZJANSE014

  Wat vindt de NMV er van deze club hoor je nauwelijks tot niet.
  Wie moet dan onze belangen behartigen of je nu wel of niet met ze eens bent. In de politiek is het toch net zo wie de meerderheid heeft kan de regels stellen ook al is het onzin. Mochten er 15 % van de boeren lid zij van de NMV wat ik niet geloof, dan is er nog steeds 50% net zo als M. Thieme een hoop geschreeuw en meer niet, kom dan zelf met oplossingen want jullie hebben de meerderheid van 50 %.

 • polsbroek

  Holle vaten klinken het harst

 • minasblunders1

  ZJANSE014, waarom met oplossingen komen als er niet eens een probleem is?

 • vogel

  Een boer die hem gebruikt om dode kalveren en te krijgen houdt het niet lang vol en een koe kapot trekken doe je ook vast om er beter van te worden.
  We gebruiken het alleen als het nodig is. Doe eens normaal met z'n allen om hier de tijd aan te verspillen. Wij op cursus???? Dan de politici ook maar eens. Kunnen ze zien wat er echt op de bedrijven gebeurd en hoeven ze niet te debatteren over dingen waar ze geen verstand van hebben

 • ZJANSE014

  minasblunders1, verlosapparaat is officieel wettelijk verboden wat de grootste onzin is, maar het probleem ligt er wel. Zo zijn er meer van die wetten dus ontkennen dat er geen probleem is net als een struisvogel de kop in het zand steken.

 • minasblunders1

  ZJANSE014, het grootste probleem is dat Wakker Dier weer even moest scoren. Wat ik wil zeggen is dat we niet met z'n allen achter een groepje van die idioten aan moeten gaan hollen met de LTO voorop. Dat is precies waar die kortzichtige idioten op uit zijn.

 • leo,s vriend

  Minasblunders, Ik ben de laatste die de LTO moet verdedigen, maar: als de LTO zich niet zo druk had gemaakt de laatste maand was het verlosapparaat nu gewoon einde oefening geweest.
  Inspecteurs van de DB en NVWA hadden kunnen bekeuren en rotclubjes als ongehoord hadden binnen de kortste keren 'mooie' filmpjes gemaakt van boeren in actie met het verlosapparaat

 • alco1

  Ik denk dat de publieke opinie gescoord heeft

 • minasblunders1

  Menkhorst, de LTO gaat weer meepraten over voorwaarden voor het gebruik van de veeverlosser. Zeg eens eerlijk: vind jij dat wij met z'n allen zó onverantwoord bezig zijn dat dit nodig is? Ik weet dan wel hoe het weer gaat; het ministerie van onkunde komt met 5 voorwaarden en na enig onderhandelen komt men uit op 3. De LTO verkoopt dit dan weer als een groot succes maar ondertussen zitten wij wel weer mooi opgescheept met de zoveelste flauwekulregels. Als de LTO dan toch meent voor 'de sector' te moeten praten, laat ze dan eindelijk eens ruggengraat tonen!

 • minasblunders1

  Welnee Álco. Het is maar een heel klein groepje radicalen.

 • Mozes

  Het verlosapparaat was tot nu toe verboden maar gebruik werd niet gecontroleerd. Daardoor hadden de meeste boeren het gevoel dat het niet verboden was. Wakkerdier probeerde af te dwingen dat gebruik wel gecontroleerd zou worden en zelfs het bezit van een verlosapparaat verboden zou worden. Dankzij de inzet van LTO gaat de politiek nu juist de andere kant op. Het gebruik wordt onder voorwaarden toegestaan. Vanaf het moment dat duidelijk werd dat de politiek het gebruik van het verlosapparaat onder voorwaarden toe wil staan zet LTO zich in om die voorwaarden zo soepel mogelijk te krijgen. Let wel: de politiek wil het verbod onder VOORWAARDEN opheffen. Dat betekent dat het verbod alleen wordt opgeheven als van de kant van de veehouderij er iets tegenovergezet wordt. Wij moeten dus bepaalde garanties geven dat boeren vakbekwaam zijn in het gebruik van het verlosapparaat en dat het gebruik ook op een goede manier gebeurd. Er wordt nergens gezegd dat boeren een cursus moeten volgen. Er wordt alleen gezegd dat leerlingen in het agrarisch onderwijs ook les moeten krijgen in het gebruik van het verlosapparaat om daarmee te garanderen dat jonge boeren vakbekwaam zijn. Het juiste gebruik kan volgen LTO gegarandeerd worden door een regeltje toe te voegen aan het gezondheidsplan wat boeren toch al hebben.
  Iedereen die toch even zijn verstand laat werken ziet dat dit toch helemaal geen fluit voorsteld. Kun je voorwaarden nog minimaler uitdenken dan LTO gedaan heeft?

 • minasblunders1

  Mozes, '........dat dit toch helemaal geen fluit voorstelt'. We maken dus regeltjes om de regeltjes. Dat is nu precies de onzin waar we vanaf moeten.

 • loef

  Goed verwoord mozes, alleen had dit niet dertig jaar eerder geregeld moeten zijn!!
  Een half uurtje met de heer Braks, een a-4tje een babbeltje en een krabbeltje
  Onderwijs? in de jaren 80-tig hebben we dit al uitgebreid op school gehad, en wel door een dierenarts die gewoon in de dagelijks praktijk meedraaide boeiende lessen van de heer Willenborg.
  Jammer dat het nu allemaal aan gewakkert is door een organisatie die volgens mij maar een doel voor ogen heeft een grote natuur terrein te maken van nederland, al hoewel het landje is zo bekrompen dat ze nooit verder zullen komen als een stadspark....

 • Mozes

  Dertig jaar geleden regelen was niet nodig omdat het gebruik toch niet gecontroleerd werd. Pas nu er gezeur over is, is de noodzaak ontstaan om het te regelen.

 • plklaassen

  Wakker Dier en CBL weten vanuit andere sectoren precies hoe het werkt. Straks moet het kalf ook 4 weken bij de koe blijven, LTO zet in op 2 weken en ze komen uit bij 3. Klaar en dan weer de volgende maatregel, het is telkens goed zaken doen met LTO.

 • leo,s vriend

  @minasblunders, Nee we gaan inderdaad niet onverantwoord om met het verlosapparaat.
  Maar als LTO in de onderhandelingen op 3 regeltjes komt is dit een enorme winst ten opzichte van een totaalverbod dat er anders vermoedelijk wel gekomen was.
  Met wat voor voorstel zou jij komen dan?
  Schijt aan de overheid en gewoon gebruiken? en dan door eerdergenoemde clubjes aan de schandpaal genageld worden?

 • alco1

  @menkhorst Straks gaan we ook nog kamer vragen krijgen over het gebruik van de kruiwagen. Wat een grote onzin om over het gebruik verlosapparaat te discuseren. Gewoon afdoen als kinderpraat.

 • leo,s vriend

  Alco, Het spijt me maar jouw reactie is kinderpraat.
  A.Het verlosapparaat is formeel VERBODEN.(en kruiwagens niet)
  B.Een stel rotclubjes heeft dit op de agenda gezet en eist handhaving.
  C.LTO vecht voor volledige legalisering.
  Wat is jouw alternatief? afdoen als kinderpraat......en dan??
  Dan krijgen we acties als ik eerder noemde in @17. met als gevolg dat weer de halve samenleving over ons veehoudend Nederland valt.

  Natuurlijk ben ik het met je eens dat deze hele ophef belachelijk is maar laten we er wel het allerbeste uitslepen!

 • alco1

  VERBODEN is iets heel anders dan ' geen vergunning voor verleent'
  De knuppeltjes met touwtjes was ook geen vergunning voor verleent. Zie je nou de kinderpraat.
  Het enigste wat ik wil zeggen is dat het LTO hier Wakker Dier belachelijk had kunnen maken.

 • leo,s vriend

  Alco, Nog het allerbeste voor 2014.
  Nogmaals, we hebben het niet over iets waar geen vergunning voor verleend is, we hebben het over een expliciet VERBOD van het gebruik van de veeverlosser.
  Voor knuppeltjes met touwtjes zijn geen wettelijke regels dus hoeft daar ook geen vergunning voor te zijn.
  En natuurlijk is het heel verleidelijk om wd in het openbaar belachelijk te maken maar die bal was keihard teruggekomen.
  ALS lto de veeverlosser gelegaliseerd krijgt zonder al te veel voorwaarden is dat toch de lange neus naar wd?
  Zij eisten handhaving of zeer strenge voorwaarden en hopelijk krijgen ze nu als resultaat een bijna voorwaardenloze toestemming voor gebruik

 • alco1

  Hallo. Ook nog het allerbeste voor het nieuwe jaar.
  Ik heb nooit iets officieels kunnen lezen dat er bij de introductie van de veeverlosser een verbod gekomen is, net zoals ik nooit een vergunning gezien heb voor het gebruik van een schrikdraadapparaat. Maar goed, als dit wel zo is. Mijn verontschuldiging.

 • Mozes

  Ik kan mij herrinneren dat het verlosapparaat al verboden was in de jaren zeventig toen ik nog op school zat.

 • koestal

  Dijksma heeft nu vast ook een verlosapparaat op het ministerie

 • alco1

  Als iemand het verbod naar boven kan halen in het 'Wetboek van Strafrecht', zou veel duidelijkheid verschaffen.

 • Demeter Griend

  Artikel 36 lid 2 onder c van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren.
  Bij een verlossing van een koe gebruik maken van dierlijke trekkracht of een Niet door onze Minister daarvoor toegelaten trektoestel.
  De straf staat echter niet opgenomen in artikel 122 van die wet.
  Wordt straks Wet Dieren.
  Even googlen en je weet het.
  Staat dus niet in het wetboek van strafrecht.

 • alco1

  Als we al 50 jaar gebruik kunnen maken van het trektoestel, dan kun je toch wel stellen dat het toegelaten is. Kortom, de Minister heeft het laatste woord en daar zal zo langzamerhand het besef wel zijn dat we niet zonder kunnen.

 • Jongman

  Nuchter boerenverstand bij de politiek is ver te zoeken.

 • Marco22

  'Dankzij de inzet van LTO gaat de politiek nu juist de andere kant op'
  Dat is helemaal NIET dankzij Lto, Waaruit blijkt dat lto keihard vecht voor de veeverlosser, door een persbericht de deur uit te doen? Publieke en politieke opinie beinvloeden doe je zo https://www.facebook.com/pages/Anti-Wakker-Dier/218520144993829?fref=pb&hc_location=profile_browser

  en zo https://www.facebook.com/photo.php?fbid=454125171365085&set=a.410972055680397.1073741828.410962695681333&type=1&theater

  Lto Mag graag pronken met de veren van een ander. Binnekort zal er wel weer een lijst gepresenteerd worden wat ze(anderen) allemaal voor elkaar gekregen hebben.

 • gjh

  agmmac die lijst van lto wat ze allemaal voor elkaar gekregen hebben zal wel klein zijn want ik zou niet weten wat dat dan zou zijn . Het enigste wat ze doen is roepen dat ze het zo goed doen maar is presteren waar wij als boer iets aan hebben doen ze niet alleen elkaar bezig houden en hun zakken vullen.

 • leo,s vriend

  @agmmac, Tuurlijk, de staatssecretaris lacht om de lobbyisten van lto en gaat onmiddellijk door de knieen door een facebook actie?

  Laat me niet lachen!
  @gjh, weet jij een betere club dan?

 • Marco22

  @mts.menkhorst1 Hoe is het onderwerp `veeverlosser op tafel gekomen dan? Politiek den Haag is heel erg publiciteitgevoelig die weg zou lto moeten bewandelen. Rooie landbouw ambtenaren van EZ laten zich niet de les lezen door lto. Lto beleidsmedewerkers krijgen bij EZ een snoepje als ze vragen om een ijsco. En blij dat ze dan zijn!!!
  Nu ook weer kruipt lto warm op schoot bij NZO nu de poduktschap zuivel wordt opgeheven. Taken van pz worden overgedragen aan het Rijk. Wat schets mijn verbazing Lto en NZO gaan vrolijk verder met het innen van geld (5ct per 100kg) voor hun eigen verzonnen taakjes. Vraag me af met welk recht zij die bijdrage van mijn melkgeld in gaan houden. Lto blijft in leven van geld van niet leden.

 • leo,s vriend

  @41, Lees eerst eens alle reacties en kom dan weer met een 'slimme'opmerking.
  Natuurlijk is er een boel aan te merken op de Lto en ik ben het ook lang niet altijd eens met hun beleid, maar ik ben er wel van overtuigd dat ZONDER de Lto het drama nog veel groter was.
  Vwb de veeverlosser: WD en de pvdd heeft dit op de agenda gezet met als doel om het totaal te verbieden(de wet handhaven dus).Nu weet ik niet of jij ergens wat hebt gehoord maar volgens mij is de Lto de enige die er bovenop gesprongen is en de regels zo draaglijk mogelijk probeert te maken.
  In jouw woorden: een snoepje is beter dan een klets voor je hoofd.

Laad alle reacties (38)

Of registreer je om te kunnen reageren.