Rundveehouderij

Nieuws 4756 x bekeken 6 reacties

Rosé-kalveren in beslag na gebruik verboden antibiotica

Utrecht - Bij 54 kalveren van een Overijsselse rosé-mester heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit het gebruik van een verboden antibioticum vastgesteld.

Volgens betrouwbare bron gaat het om furaltadone. De kalveren zijn in beslag genomen, het vlees wordt vernietigd.

Op het bedrijf staan in totaal ongeveer 2.400 dieren. Deze worden nader onderzocht. Tot dit is afgerond mogen geen dieren worden afgevoerd en/of geslacht. Het gebruik van het verboden middel is gebleken tijdens een reguliere controle door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector (SKV). De antibioticaresten werden gevonden in urinemonsters. De SKV heeft de verdachte monsters ter bevestiging doorgestuurd naar de NVWA. Die heeft na bevestiging van de uitslang de dieren in beslag genomen en het bedrijf onder toezicht geplaatst.

Furaltadone behoort tot de familie van de nitrofuranen en geldt als een infectiebestrijder. Het is verboden voor gebruik in de veehouderij, maar wordt vreemd genoeg nog wel toegestaan in onder meerde duivenhouderij.

Laatste reacties

 • agratax2

  De gevolgen voor dit bedrijf kunnen desastreus zijn, ookal is niet de boer de schuldige, omdat de kalveren voor levering aan deze boer reeds behandeld waren elders in Europa. We wachten af, maar voor deze man geen prettige kerst.

 • gvfarmer

  Mag iedereen op nu.nl en andere forums zijn excuus even aanbieden, wat zij de boer verwenst hebben. Sterkte toegewenst aan de boer. Kalveren vernietigen is sterk overtrokken mijn inziens.

 • agro1

  leverancier aanpakken, ketenaansprakelijkheid dus, maar zal wel weer afgewenteld worden op de weerloze kleine man, zijn we toch gewend van Der Staat?? ciolos boppe.

 • koestal

  weer een triest verhaal voor de veehouderij

 • raika

  waarom de dieren vernietigen?? onzin!!!

 • Weerkundige

  Heeft een staart bij een voerleversier

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.