Rundveehouderij

Nieuws 1552 x bekeken

Inzet kunstmatig calciumtekort tegen melkziekte

Wageningen - Een kunstmatig gecreëerd calciumtekort in de droogstand helpt in het voorkomen van melkziekte. Dat blijkt uit de toepassing van het product Calfix dat volgde uit onderzoek van Wagenings wetenschapper en nu Nutreco-medewerker Javier Martin-Tereso.

Koeien krijgen in de droogstand vaak ruim voldoende calcium, terwijl de behoefte, mede door het ontbreken van melken, laag is. De benutting van calcium uit de voeding daalt daardoor en ook het vrijmaken van calcium uit de botten stopt. Als de melkgift na het afkalven weer op gang komt, is de behoefte aan calcium door afgifte via de melk groot. Omdat de koe niet meer gewend is om optimaal calcium uit het voer te onttrekken of uit de botten te mobiliseren, resulteert dat in een direct calciumtekort. Daardoor ontstaan verschijnselen van melkziekte. Die zijn: een lusteloze indruk, niet meer kunnen staan en soms in ernstige gevallen zelfs de dood.

Het onderzoek richtte zich op een kunstmatig tekort van calcium in de droogstand door fytinezuur aan het voer toe te voegen. Dat bindt calcium. Maar omdat fytinezuur in de pens wordt afgebroken, is een pensbestendig fytinezuur ontwikkeld. Nu blijft het product in de pens onaangetast, zodat het proces van vrijmaken van calcium uit de botten op gang blijft. Het idee en de ontwikkeling van het product zijn de basis voor een patent en een promotieonderzoek aan Wageningen Universiteit. Want het blijkt dat bij koeien die bestendig fytinezuur in de droogstand hebben gekregen de verschijnselen van melkziekte sterk zijn verminderd.

Nutreco ontwikkelde op basis van het onderzoek een nieuw fytinezuur-rijk voer dat inmiddels verkocht wordt in zes landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.