Rundveehouderij

Nieuws 61 reacties

Geen melkveerechten; vraag naar grond stijgt

Doetinchem - Landbouwgrond is nu nog gewilder dan het al was. Melkveehouders mogen namelijk hun bedrijf uitbreiden, zolang ze maar voldoende grond hebben om de mest van al hun dieren uit te rijden. Verwachting is dat hierdoor de vraag naar landbouwgrond gaat toenemen.

Er komt geen stelsel met dierrechten voor de melkveehouderij. Dat maakten staatssecretarissen Sharon Dijksma (Economische Zaken) en Wilma Mansveld (Milieu) deze week bekend. Dit betekent dat melkveehouders die hun bedrijf willen opschalen de overtollige mest moeten afvoeren of extra grond in gebruik moeten nemen. Melkveehouders die willen groeien willen het liefst grond erbij om de mest zelf af te zetten. Daarnaast hebben ze de grond hard nodig om de extra koeien zelf te kunnen voorzien van voer.

De melkveehouderij is traditioneel de grootste kopende partij op de grondmarkt. Grond blijft dus bovenaan het investeringslijstje staan van deze grondgebonden sector nu bekend is dat er geen melkveerechten komen. De vraag naar grond zou afnemen als de overheid had gekozen voor invoering van deze dierrechten.

Het aanbod van grond is momenteel niet groot. Wat te koop is komt voornamelijk van stoppers. Het afgelopen jaar, maar eigenlijk daarvoor ook al, hielden stoppers grond langer vast. Dit heeft verschillende redenen. Door de aanwezigheid van een tweede tak blijft het 'boerenbedrijf' langer voortbestaan. De noodzaak om grond te verkopen is dan minder. Daarnaast kiezen stoppers er ook vaker voor om grond te verhuren. De huurprijzen stijgen al een paar jaar. Deskundigen verwachten dat deze blijven stijgen, zeker nu melkveehouders hun pijlen nog meer richten op het schaarse productiemiddel in een tijd met goede melkprijzen.

Laatste reacties

 • ae-ea

  Als je grond moet gaan kopen om te mogen melken, dan mag de grond wel heel goedkoop worden of de melk heeel duur. Grond geldt in de regio midden ca. 70.000 euro.
  10% rente en aflossing : 1,7 koe per ha = +/- 50 cent per liter melk aan lasten. Bezint eer ge begint.

 • kleitokkers

  dan maar huren

 • info36

  Wat een populistisch verhaal zeg. Een paar weken terug las ik juist dat de Rabobank het percentage vreemd vermogen bij de melkveebedrijven drastisch wil verminderen. Dat strookt niet met dit verhaal natuurlijk. Grond kopen is bijna geen optie. Veel te duur, Precies zoals ae-ea het verwoord.

 • trekker123

  Weinig nieuws onder de zon. Grond kopen met vreemd kapitaal en dat dan afbetalen met wat die grond voor het bedrijf opbrengt heeft nog nooit iemand rond kunnen rekenen. En vervolgens is grond nog altijd de beste en in ieder geval zekerste investering geweest die op termijn zich altijd terug betaalt. Maar je moet het wel op een of andere manier financieel rond kunnen krijgen. Hard werken, sober leven, rijk sterven. Zo was het altijd al en zo lijkt het nog wel even zo te blijven. Bij de gratie dat er nog steeds genoeg mensen zijn die daar wel heil in zien blijf ik als consument verzekerd van volle schappen in de supermarkt tegen heel acceptabele prijzen. Mijn advies aan de melkveehouders: Als je rekent kan er toch niks, gewoon grond kopen tot je er bij neer valt. En vooral alles er aan doen om volgend jaar met zijn allen meer te gaan melken. Dan weet ik zeker dat ik lekker goedkoop kan blijven eten. Ben nog steeds iedere dag blij dat jullie zo graag werken! En met dank aan de beursgenoteerde afnemers van jullie producten die zorgen dat er vooral niet teveel aan de inkoopzijde wordt betaald.

 • pietbongers

  Nou 10% rente en aflossing ? rente op moment rond of onder 2% wil je dan een investering die niet afschrijf in 12 jaar terug verdienen ,dan blijkt het dus de beste investering te zijn die er is .

 • botervloot

  piet bongers waar haal jij dat geld weg voor onder de 2 % rente

 • minasblunders1

  De wens is de vader van de gedachte. Dijksma meldt de ene dag dat er geen dierrechten komen en de volgende dag lezen we grote koppen 'vraag naar grond stijgt'. Lees je even door dan blijkt dat men DE VERWACHTING heeft dat er meer vraag naar grond komt. Erg tendentieus dus. Verder sluit ik me aan bij Info36: tuurlijk kan grond nooit uit: kopen niet en huren niet. In beide gevallen veel te duur. Daar komt nog bij dat bedrijven die extensiveren veel minder mest op eigen grond mogen uitrijden. Hoe intensiever men is, hoe meer mest men mag aanwenden op eigen grond. Hoe meer opbrengst men dus heeft. Waar zou je dan in Godsnaam al die kosten voor op je nek gaan halen?

 • simpel boerke

  Grondaankoop is nog nooit rendabel geweest en zal het ook nooit worden. Dit was vroeger al en geldt nu nog steeds. Alleen denk ik dat je er op z'n tijd in moet investeren om het bedrijf enigszins in balans te houden of te krijgen. Grondloze groei is de makkelijkste weg, maar uiteindelijk een doodlopende. De risico's worden op een gegeven moment te groot om qua voeraankoop en mestafzet volledig van de markt afhankelijk te zijn en ook financieringen worden steeds moeilijker en duurder.

 • kemp01

  zo somber is grond aankoop ook weer niet. Okee het moet wel even betaald worden, maar door de jaren heen heeft de grond een inflatie correctie van ongeveer 4%. tel daarbij 1.5% bij op wat je anders voor de pacht kwijt bent. Ik betaal geen 5.5 % aan de bank. bovendien is aflossen niet het zelfde als afschrijving.

 • trekker123

  Grond is door de jaren heen nog altijd de meest zekere geldbelegging geweest. Ga je voor grote winst op korte termijn dan moet je echt geluk hebben, maar voor wie de aankoop kan financieren is het op termijn altijd nog goed uitgepakt. Maar het is een kwestie van lange adem en arm leven en rijk sterven.

 • info36

  Kemp01, in wat voor wereld leef jij? Volgens mij zit jij op een grote roze wolk. Probeer je benen weer op de grond te krijgen. Het gaat niet om een pakje boter maar om tonnen zo niet miljoenen euro's. Waar ga jij dat geld lenen?

 • kemp01

  hoezo miljoenen??? Ik sta iedere dag met mijn laarzen in de klei, dus geen roze wolk, ik kocht in 1988 onze eerste 5 ha voor 3.25 gulden/ meter van een buurman. Door de jaren heen hebben wij geprobeerd gemiddeld ieder jaar een ha te kopen. Soms een paar jaar niet, Soms weer drie ha. Wij proberen onze groei in evenwicht te houden.
  Ieder jaar een beetje quotum, ieder jaar machine park op peil houden (maar deze zeker niet te veel), soms land en soms stal

 • Jaap39

  Erfpacht is ook een leuke zelf destructieve vorm van financiering...

 • Gerjo-Kompier1

  Ach, na 1 april 2015 hoeft er voor een hectare groei geen € 3.000,- ( 15.000 kg melk/ha x € 0,20 per kg melk) op jaarbasis aan melkquotum kosten betaald te worden.
  Dit geld kan dus in dure grond gestopt worden.......
  Niemand weet welke investering de juiste is en inderdaad lijkt niets terug verdiend te kunnen worden.....en toch blijft er voldoende melk naar de fabrieken stromen.

 • info58

  @kemp01
  je weet het rente % in 1988 zeker ook nog wel. we kwamen in 1982 van 12% heel geleidelijk wat naar beneden. De grondprijs in groningen kelderde van toen 45000 naar 25000 gulden en had alleen te maken met het rente %.

 • koestal

  grond is altijd al te duur geweest,maar er waren steeds weer kopers

 • snip

  grond kopen kan niet uit voor jezelf maar wel voor de volgende generatie. grond aankopen kan niet uit maar ik ben blij dat mijn opa en mijn pa het toch gekocht hebben. het maakt boeren een stuk makkelijker en aflossen in 30 jaar kan het net wel/net uit uit maar na 30 jaar heb je het nog steeds!!! het gaat 100den jaren mee

 • info36

  De huidige prijzen van grond zijn wel van een heel ander kaliber als destijds. Komt er nog meer druk op de grondmarkt dan weet je helemaal niet waar je blijft. De verhoudingen zijn heel anders als destijds.

 • gjcamps

  de overheid heeft nog veel grond, de verkoop of verhuurprijs zal met deze maatregel stijgen. Meer koeien betekend meer gras, past ook mooi in het landschap zullen de politici denken. Een waarde daling voor grond zou bv ook een Rabobank balansproblemen opleveren.

 • Elevage

  ik vind het toch een heel krom plan. Wij hebben grond in pacht en geen melkveebedrijf. Buurman Melk is overal aan het praten met de verpachters om te zorgen dat wij niet meer in aanmerking komen voor een verlenging van de huidige pacht zodat hij weer mee kan doen met de inschrijving. En reken er maar op dat die van zijn kant heel hoog zal zijn!
  Dat is toch een achterlijk systeem???

 • trekker123

  Het zijn de wetten van vraag en aanbod. Zo achterlijk is dat niet. Of het altijd voor iedereen leuk is dat is weer wat anders. Probleem bij grond is dat je altijd meer moet betalen dan wat een ander - de op één na hoogst biedende - er voor over heeft.

 • alco1

  @Elevage. Dit is geen achterlijk systeem, maar marktwerking.
  Toegegeven, het komt je rouw op het dak. Maar wat denk je van een kleine winkelier die naast zich ineens een grote super krijgt. Het is overal hetzelfde en treurig genoeg niets aan te doen.

 • jaap69

  @elevage, wat is de rede dat jullie grond pachten zonder bedrijf? als het er het hele jaar ongebruikt bij ligt kan ik je buurman wel een beetje begrijpen. grond naast je eigen bedrijf kun je maar 1 keer kopen/pachten.

 • alco1

  En nog eens wat. De melkprijs kan volgend jaar wel zo slecht zijn, dat je grond aan de straatstenen niet kwijt kunt!!

 • veldzicht

  Met ,n goed bedrijf waar leuk wordt verdient is grond kopen zo gek nog niet,het kost even een hoop geld maar als je .n (groot) deel zelf kan
  betalen en de rest is na .n aantal jaren afgelost, sta je financieel
  toch wel een stuk sterker en is die dure aankoop prijs gauw vergeten,
  wel oppassen dat je geen rare dingen doet zodat je tot je nek in
  de problemen komt.

 • Noordam2

  waarom geen vof of iets dergelijks oprichten met een akkerbouwer
  heb je als veehouder in één klap grond genoeg en kun je uitbreiden zoveel als je wilt en heeft de akkerbouwer een extra'tje
  ik heb het al eerder voorgesteld maar geen enkele reactie ontvangen

 • simpel boerke

  Noordam, is misschien wel een optie, alleen moet het bij akkerbouwer geen extra-tje worden, maar evenredig met het voordeel van de veehouder. Anders heeft het weinig kans van slagen.

 • r.zijlmans1

  nou noordam2 goed idee ben akkerbouwer en probeer al wat jare zoiets te bereiken maar vlot nog niet. beide hebben er baat bij .

 • Sjaak

  Tja, we hebben het hier op de site ook wel eens over bedrijfsopvolging en wat dat betekent voor de rest van de familieleden....
  Los van het feit of grondaankoop een goede investering is of niet, op de lange termijn krijgt iedere bedrijfsopvolger te maken te maken met de overname en vaak dit ook in relatie met de rest van de familieleden. Bijna alles is recht te rekenen, behalve de overname van grond... dat is altijd hét struikelblok!
  Dit geeft dan ook meteen aan hoe onrendabel de LANDbouw is...:)

 • hendruk

  Ik hoop dat weinig boeren grond gaan kopen en de prijs naar beneden duikelt... :)

 • groot boerdam

  In denemarken dachten ze ook dat de bomen tot in de hemel groeiden maar die zijn ook van een koude kermis thuis gekomen.

 • wmeulemanjr1

  Wat een 'peptalk' , het lijkt alsof overheden bang zijn dat grondprijs daalt en wat kan en mag op een hectare grond?

 • veldzicht

  Nou Sjaak,zo onrendabel is die landbouw niet,als er niets werd verdient
  gaven die boeren ook niet zo veel voor die grond en voor velen is het toch ook wel ,n stukje geld beleggen naast het versterken van het bedrijf.

 • BO(skabout)ER

  Naja voor velen is de landbouw onrendabel. Het blijkt dat het inkomen van boeren enorm verschillend is, dit is gewoon ondernemerschap/en een beetje geluk...Dat geluk is de laatste 10 a 20 duizend euro extra.

  Er zijn ondernemers met 100 koeien die 100.000 euro verdienen ook zijn er boeren met een inkomen van 10 duizend euro.. Natuurlijk hou je dat niet netto in je zak, er moet ook worden afgelost! De 25% 'beste' boeren hebben dan ook een gezond inkomen als je niet naar het aantal uren kijkt. (het enorme aantal uren is hobby;))

 • Noordam2

  r. zijlmans, ik ben ook akkerbouwer en ik denk dat er mogelijkheden genoeg zijn, echter aan de reacties te merken is het enthousiasme onder de veehouders niet groot

 • melkveehouder .

  @Noordam2. Welke mogelijkheden bedoel je precies? Volgens mij hangt het enthousiasme van de veehouder af van de voorwaarden die de akkerbouwer denkt te moeten stellen. Ik ben best wel nieuwsgierig naar jouw visie.

 • Venstra

  Grond genoeg te koop? Hier is alleen nog veengrond te koop waar je maar een paar snedes gras af kunt krijgen, oja het is hier overwegend zandgrond, en als dat te koop komt is het meestal al verkocht, akkerbouwers hebben een goed jaar gehad dus de bankrekening vol, en sommige kijken niet op een paar hectare, kopen zo 20 hectare per jaar erbij.

 • peter1939

  grond is gelukkig niet nodig in nieuwe mestplan, als je de mest verwerkt en daar ook nog geld voor krijgt in de toekomst kun je beter niet in grond investeren....

 • Noordam2

  melkveehouder, je zoekt een akkerbouwer die samen met jouw een
  v.o.f. op wil richten. zo krijg je een gemengd bedrijf met ruim voldoende grond om je mest af te zetten. eventueel wordt op het akkerbouw deel van je nieuwe bedrijf ook veevoer geteelt
  natuurlijk moet je bij de oprichting de spelregels bepalen en dat laat je doen door deskundigen
  vind je akkerbouw in jouw buurt is dat natuurlijk aan te bevelen
  misschien zijn er nog wel eenvoudiger constructies
  vraag maar eens bij een notariskantoor die daar kennis van hebben

 • de beul

  grond kopen kan altiid uit,omdat je er op afschrijven kan,maar dat weten een heleboel niet. je koopt het,verhuurd het,verkoopt in verpachte staat,verlies afschrijven.Dit alles wel met familielid of iemand anders waar je op kunt vertrouwen.

 • Noordam2

  wat Peter schrijft kan natuurlijk ook
  akkerbouwers willen af van drijfmest en veel meer gebruik gaan maken van droge mest
  dat wordt handel!!!!

 • pepper1

  ja hoor Martijn ter Horst is weer bezig om altijd alles omhoog te schrijven
  dit heeft hi jaren met het quotum gedaan en als het even kan nemen hij de grondprijs mee
  Waarschijnlijk is dit voor de adverterende makelaars
  Of zijn er meer ex boeren dan echte boeren die de boerderij lezen
  Ik heb dit makelaars krantje na 35 jaar lidmaatschap 5 jaar geleden om deze reden al opgezegd
  ga zo door Martijn

 • minasblunders1

  Beul, valt het dan nog wel onder de landbouwvrijstelling denk je??? Naar mijn idee kan het alleen uit om grond te kopen als de grondprijs blijft stijgen. Als je denkt dat dat zo is: meteen kopen. Als je realistisch bent: niet doen!

 • Sjaak

  @Veldzicht, zoals ik al eerder aangaf draait het niet alleen om het kunnen betalen en dat zien als een goede belegging. De impact is het grootst, wanneer die grond weer overgenomen moet worden. De overname heeft vaak al een grote gunfactor, maar het is voor de rest van de familieleden misschien nog moeilijker te verteren als blijkt dat die veel te dure aangekochte grond ook nog voor een habbekrats wordt overgedragen...
  En in dat kader, van bedrijfsovername, vind ik dus ook dat pijnlijk duidelijk wordt hoe onrendabel de landbouw is, vooral mbt. overname van grond!
  Misschien zie ik het ook wel verkeerd, maar ik zou dan toch graag een praktijkvoorbeeld zien, waaruit blijkt dat iemand z'n ouderlijk bedrijf tegen marktconforme prijzen heeft overgenomen en dan ook nog rendabel exploiteert. Dit is niet iets van de laatste jaren, maar van de laatste eeuw...!

 • info246

  Toch zijn er weinig veehouders bereid om iets met een akkerbouwer te bedenken. Zelf heb ik veel land op naam n ruil ook land met een veehouder dit 1 op 1,333. en dan doe ik het ploeg en zaai werk ook nog. Voor de rest weinig animo. Maar we zullen kijken hoeveel reactie ik hier krijg. het is in omgeving alhpen aan de rijn/leimuiden dus veehouders genoeg.

 • Demeter Griend

  Heb er net nog een paar hectare bijgekregen op naam van een melkveehouder die niet aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. Grond blijft altijd geld waard en 2014 wordt een referentiejaar dus belangrijk voor de inkomstensteun.

 • veldzicht

  Sjaak gedeeltelijk heb je natuurlijk wel gelijk,maar als je gaat rekenen kan niets uit en wat heb je dan na 30 of 40 jaar, ,n veel te klein niet levens vatbaar bedrijf wat ook niet is over te nemen door de opvolger en later nog moeilijk te
  verkopen ook,dus is het nog maar de vraag of de rest van de familie dan meer zou krijgen.echter als iedereen op zijn strepen gaat staan
  krijg je altijd heibel en kan(bijna) niemand boer worden.

 • joohoo

  Dijksma en LTO hebben allebei een visie,komt niet erg met elkaar overeen.Wat wel voor beide geld is geen koe meer naar buiten en geen plek voor weide vogels en andere natuur .Groot Groter Grootst ,wie neemt het over.Alles moet wijken voor het grote geld, Melkveehouder treed toe tot het gilde der graaiers.

 • steenbok1

  land kopen heeft volgens kenners niet uitgekend, maar wie nooit land gekocht heeft is geen boer meer en zo zal het blijven

 • Noordam2

  joohoo, feestje gehad en een beetje teveel gedronken???????

 • melkveehouder .

  @Noordam. Ik begrijp het, en vind het helemaal niet verkeerd zoals bv. info246 het aanpakt. Temeer als ook de visie van Peter 1938 waarheid wordt. Je hebt elkaar wat te bieden. Maar in de kern gaat het om elkaar wat gunnen en niet alles op een gouden schaaltje afwegen. En zeker niet gaan hakketakken zoals op dit forum vaak voorkomt, dan wordt het nooit iets.
  Verder ben ik het met pepper1 ook wel eens.

 • info246

  nog geen reactie zo als ik al verwachten. Bij ons in de buurt al jaren een visje uitgegooid. Maar zonder resultaat, de veehouders zijn geen eens bereid om er over te praten. Meestal als ik grondt huur is een veehouder mijn concurrent, zegt dan ja heb alleen nodig voor mest en soms mais. Mijn reactie daar op weet wat, ik poot er aardappels en hoeveel tarwe land wil je op je naam hebben of de mest rechten er van hebben. Hoor vervolgens niks en bieden dan 200 euro meer of ze verliezen het met bieden en gaan dan klagen dat de buurman het aan een akkerbouwer verhuurd. Kortom als de veehouder nog niet eens bereid is om er over na te denken en te vragen wat er mogelijk is bij de akkerbouwer. Heb ik geen medelijden of luistert oor van ja de melk is wel duur maar de voerkosten zijn zo hoog en afzet kosten van de mest, jammer jammer jammer .

  veehouder kom van de werft en gun een ander ook wat en je zal ervaren dat 1 + 1 = 3. en zo lang dit niet gebeurdt gaat het zo slecht niet met de veehouderij.

 • Mozes

  Info246, ik zou als veehouder er niet over piekeren om grond te ruilen met een akkerbouwer die daar aardappelen gaat verbouwen. Je geeft hem grasland met enorm veel organischestof en stikstofvoorraad. Je krijgt de grond totaal leeggezogen terug. Alle stikstof, fosfor en kali is eruit en de melkveehouder moet meerdere jaren veel meer bemesten dan de grond aan opbrengst levert om de mineralenvoorraad weer op peil te brengen.

 • info246

  mozes. dit bedoel ik lekker kortzichtig. je weet niet waar je over praat. misschien is het land van de buurman wel geen grasland maar maïsland. misschien is wel een goede akkerbouwer en strooit hij veel kali, de meeste akkerbouwers doen dit op aardappelland. en venieuwd die gratis je grasland en gaat ook kweek te lijf. maar je de meeste veehouders denken zo als mozes En denken alleen maar dat ze er slechter van worden zonder er eens echt over na te denken of in gesprek te gaan met een akkerbouwer.

 • Noordam2

  info246, je hebt volkomen gelijk, als het vertrouwen er niet is kun je niets beginnen. ook de argumenten van mozes slaan deze keer nergens op
  ( sorrie Mozes) Met een goede samenwerking valt zoveel te verdienen zonder dat het veel geld kost en los van geld verdienen verbreed het je kennis, je netwerk en verrijkt het je sociale leven
  je moet het willen zien dus kijk eens verder dan je eigen erf

 • agratax2

  sjaak. Je opmerking over -hoe rendabel landbouw is vanwege de dure grond is de oorzaak van de goed renderende landbouw op de 'Gestolen' gronden in o.a. Afrika en Zuid Amerika. in deze grote industriele landbouwbedrijven investeren de rijken der aarde samen met bv. Rabo bank. Dit alles zou geen probleem voor ons zijn als hun producten met bijbehorende dump prijzen niet onze landbouw rendementen zouden verzieken. De enigen die hier beter van worden zijn onze intensive veehouders en daarom is de drang naar koeien zonder land zo groot. Import voer uit de opkomende markten is aantrekkelijker dan eigen voer op (te) duur land of de boer land zien als Belegging voor later en gaan voor de waarde stijging.

 • Sjaak

  @Agratax1...Klopt, al gaf ik een analyse op micro-economisch niveau, uiteindelijk is het natuurlijk wereldproblematiek!

  Maar, zoals nu gepropageerd wordt, gaan we de zuivelsector grondgebonden ontwikkelen, en zelfs daardoor kan de sector nog groeien, zoveel ruimte is er nog op deze postzegel;)

  Ben benieuwd wat die grondgebondenheid nu gaat betekenen, je blijft hier lachen....:)

 • Demeter Griend

  @info246 cursus Nederlands is mogelijk een aanrader.

 • wmeulemanjr1

  Als mest verwerken straks niet uit kan(te dure stal, te duur voer) dan kan elke hectare kopen voor een paar koeien wel uit? Melkprijzen zijn zeker niet hoger dan in het guldentijdperk, grondprijzen toch weer wel? rara hoe kan dit, of zolang de bank er maar in mee gaat?

 • sneek1

  Het is en blijft een kwestie van vraag en aanbod. Blijkbaar zijn er in Nederland voldoende boeren die het willen betalen, daardoor moeten ze wel groter worden, en voilla je hebt het wiel aan het rollen.
  Indien je niet een paar van die grote voort trekkers had, dan was de grond ook niet zo explosief gestegen.
  En het zal nog verder stijgen, zowel koop als pacht, want zo zit de mens in elkaar.

 • jan doedel

  alle wilde worden mak

Laad alle reacties (57)

Of registreer je om te kunnen reageren.