Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Franse melkveehouders weer de straat op

Parijs - Na de varkens- en kippenboeren en de vrachtwagenchauffeurs hebben nu de Franse melkveehouders weer aangekondigd de straat op te gaan. De Fédération National des Producteurs de Lait heeft haar leden opgeroepen vrijdag 6 december te demonstreren voor een betere melkprijs.

De bond vindt dat de grote zuivelbedrijven zich nu te veel verschuilen achter de contracten om de melkprijs tussentijds te verhogen. Zo'n verhoging is volgens de FNPL echter wel nodig gezien de hoge kosten en ook mogelijk gezien de ontwikkelingen op de internationale zuivelmarkt. ''We zijn altijd voorstander van contractualisering geweest, maar dat brengt toch risico's met zich mee voor de melkveehouders.'' De bond houdt de actiedag ook op dezelfde dag dat Danone over nieuwe contracten onderhandeld met haar leveranciers en hun producentenorganisties (PO's).

De organisatie van zuivelbedrijven, FNIL, wijst de acties echter nu al af. Volgens deze federatie ligt de melkprijs dit jaar op een historisch hoog niveau. Tussen januari en oktober werd gemiddeld 341 euro per duizend liter uitbetaald, dat is 7,33 procent meer dan een jaar eerder. ''Een zo hoge prijs hebben we in Frankrijk nooit eerder gezien.'' De FNIL denkt ook dat de prijzen voorlopig nog wel even hoog zullen blijven 'omdat de vraag naar zuivelproducten op de internationale markten nog altijd blijft toenemen.' ''Alle indicatoren wijzen er dan ook op dat we in 2014 een nieuw record tegemoet kunnen zien.'' Corr

Laatste reacties

  • alco1

    Als er met de huidige melkbehoefte nog niet verdient kan worden, moeten ze niet de straat op gaan, maar hun fabriek aanspreken of een hand in eigen boezem steken vanwege de kwaliteit-eisen.

  • Mozes

    In Frankrijk is net als in Engeland de zuivel voor een groot deel in particuliere handen. De coöperaties die er wel zijn zijn vaak zwak.

Of registreer je om te kunnen reageren.