Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Exporterende zuivelbedrijven onder toezicht NVWA

Den Haag – Alle zuivelbedrijven die naar Rusland willen exporteren, worden vanaf 1 januari onder direct toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gesteld.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) hoopt hiermee tegemoet te komen aan de bezwaren van Moskou.

Aanleiding is de door Rusland aangekondigde blokkade van Nederlandse zuivel. De Russen hebben geen vertrouwen in het Nederlandse systeem van toezicht, dat is gebaseerd op inspecties door een private organisatie. Vanaf morgen is de Russische markt daarom voor vijftien Nederlandse zuivelbedrijven verboden terrein.

Om meer leed te voorkomen, trekt Dijksma nu het toezicht op de exporterende bedrijven naar zich toe. Testen ten behoeve van de uitvoer naar Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan worden uitgevoerd door het nationaal laboratorium van Rikilt. In een brief aan de Tweede Kamer laat Dijksma weten erop te vertrouwen dat hiermee de export naar Rusland kan worden gegarandeerd.

De NVWA heeft inmiddels alle bedrijven die door de Russen zijn geautoriseerd opnieuw onder de loep genomen. Van de 64 hebben 51 aangegeven ook in de toekomst actief te willen blijven op de Russische markt. Voor 37 bedrijven zou dat geen probleem moeten zijn, want zij ontvingen een positieve beoordeling. Hieronder bevinden zich ook 11 van de 15 geblokkeerde ondernemingen. Een lijst met de namen van de betreffende bedrijven is naar Moskou gestuurd.

Laatste reacties

 • info48

  Met dank aan onze 'flinke, stoere ' minister TimmerMans, ja die is 'Mans' genoeg om die kleine Poetin af en toe eens flink de les te lezen; wat denken die Russen wel niet, Wij Hollanders weten voor de hele wereld hoe het moet!

 • koeboertje

  In eerste instantie natuurlijk goed om de export te verzekeren , maar het lijkt meer een politiek spel?
  Is het dan wel goed om toe te geven aan poetins eisen, kunnen we dan niet beter zeggen rusland , graag of helemaal niet?

  Ik heb vroeger bij een bedrijf gewerkt met twee broers in de directie, de een probeerde de klant ten alle tijden te vriend te houden, dus ook de klanten waar het altijd knoeien , zeuren en slecht betalen was .
  De andere broer was duidelijker ; als de klant het niet voor elkaar heeft rij dan maar gauw weer weg.In tijden van genoeg werk kun je dat wel doen.

  Zo zie ik dat nu ook met de zuivel nu er geen overschotten zijn heb je wat te zeggen

 • koestal

  De Russen kunnen hun volk ook niet lang zonder zuivel laten leven,krijg weer ontevreden burgers

Of registreer je om te kunnen reageren.