Rundveehouderij

Nieuws 979 x bekeken 1 reactie

Europese export van rundvlees daalt

Brussel - De Europese export van rundvlees zakt na topjaar 2011 steeds verder terug, zowel in volume als qua waarde. De import neemt ondertussen weer toe. Vooral qua waarde.

De daling van de rundvleesexport is vooral merkbaar op de Turkse en Russische markt, zo blijkt uit gegevens van de Europese Commissie. In 2011 importeerde Turkije nog ruim 167.000 ton Europees rundvlees, in 2012 daalde die hoeveelheid naar ruim 100.000 ton, dit jaar blijft de export tot nog toe steken op 4.500 ton. Richting Rusland laat de export een vergelijkbare trend zien, al is de daling daar minder steil. Daar daalde het volume van bijna 136.000 ton naar ruim 49.000 ton dit jaar tot en met september. De totale exportwaarde daalde van 1,4 miljard euro in de eerste negen maanden van 2011 tot ruim 925 miljoen euro in de eerste negen maanden van dit jaar.

De rundvleesimport steeg in dezelfde periode van bijna 324.000 ton in 2011 naar dit jaar waarschijnlijk zo'n 332.000 ton. Ook de importwaarde stijgt licht. Met name de import van Braziliaans rundvlees steeg. Op jaarbasis komt de toename van het importvolume vanuit dit land waarschijnlijk uit op ruim 15 procent.

De waarde van het geïmporteerde vlees per kilo ongeveer dubbel zo hoog als de waarde van het geëxporteerde vlees. Dat komt omdat Europa vooral rundvlees van hoge kwaliteit importeert, terwijl het voor een groot deel koeienvlees exporteert.

Dit valt ook terug te lezen in de cijfers over de daling van de veestapel. Vooral het aantal koeien is dit jaar flink teruggelopen in Europa. Dit verschijnsel was overigens niet merkbaar in Nederland. Daar was de melkveestapel, met name in het begin van dit jaar, juist extra groot.

Eén reactie

  • Elevage

    melkkoeien en vleeskoeien, da''s effe een verschil!

Of registreer je om te kunnen reageren.