Rundveehouderij

Nieuws 2569 x bekeken

Druk op Fonterra neemt toe

Beijing – Kopers van melkpoeder voor de Chinese markt zijn op zoek naar alternatieven voor grootleverancier Fonterra. Het risico en de afhankelijkheid van één partij/land zit de kopers niet lekker.

China is wat betreft de import van melkpoeder voor 80 procent afhankelijk van het Nieuw-Zeeland, zo verklaart een marktdeskundige tegenover persbureau Reuters. Van deze 80 procent wordt 80 procent geleverd door één bedrijf: Fonterra. De kwetsbaarheid van deze situatie kwam dit jaar pijnlijk aan het licht tijdens het botulisme-alarm van Fonterra. Begin augustus was er grote paniek over botulisme in door de zuivelonderneming geproduceerd weipoederconcentraat. Naderhand bleek dit vals alarm maar de schrik zat er, onder meer in China, goed in.

Grote spelers als Abbott, Mead Johnson, Danone en Nestlé nemen melkpoeder van Fonterra af om dit te verwerken tot babyvoeding voor de Chinese markt. De grote concerns laten zich publiek over het algemeen niet uit over de samenwerking, maar Reuters weet in ieder geval van één van de Amerikaanse ondernemingen zeker dat er plannen op tafel liggen voor meer aanvoer van melkpoeder vanuit Europa. FrieslandCampina gebruikt trouwens geen melkpoeder van Fonterra voor de door haar geproduceerde babyvoeding bestemd voor de Chinese markt.

De Nieuw-Zeelanders hebben de Chinese melkpoedermarkt sinds 2009 gedomineerd maar sinds juni dit jaar, al voor het botulismeschandaal, neemt de import van melkpoeder uit de Verenigde Staten (VS) en Europa snel toe. In september, net na het botulisme-alarm, kwam was zelfs de  helft van de import afkomstig uit de VS en Europa. Hoewel de import uit Nieuw-Zeeland vervolgens weer is gestegen, is duidelijk dat de import uit andere werelddelen blijft toenemen. Toch is de Nieuw-Zeelandse aanvoer niet zomaar over te nemen. Daarvoor zijn de volumes te groot.

Fonterra laat Reuters weten het niet meer dan normaal te vinden dat afnemers op zoek gaan naar meer leveranciers, maar wijt dit aan de explosieve groei van de Chinese markt. De Nieuw-Zeelanders kunnen niet alleen aan deze groeiende vraag voldoen. Naar verwachting verdubbelt de Chinese markt voor kindervoeding in waarde van 11 naar 22 miljard euro in 2017.

Of registreer je om te kunnen reageren.