Rundveehouderij

Nieuws 1482 x bekeken 7 reacties

Dierenbescherming: geboortekrik soms toestaan

Amsterdam - De Dierenbescherming is voor gebruik van de geboortekrik onder strenge voorwaarden. Bij correct gebruik van de geboortehulp kan koe en kalf veel pijn worden bespaard.

Wel moeten er regels komen over zaken als de trekkracht van het apparaat en de wijze van toepassing. Bovendien moet het gebruik volgens de Dierenbescherming altijd in overleg met de dierenarts plaatsvinden. Bij regelmatige inzet van de veeverlosser moet het fokbeleid van de melkveehouder kritisch onder de loep worden genomen.

Laatste reacties

 • kschouten

  Ik gebruik de geboortekrik bij iedere verlossing waar ik hulp bij bied dit is een standaard systeem van mij niet omdat er altijd hard getrokken moet worden maar uit voorzorg dat ik mezelf niet forceer. En ik ben niet zo geduldig dat ik wacht tot het kalf zelf komt. Als het neusje te zien is pak ik de geboortekrik . Met drie vingers trek ik dan het kalf er af. Dit is vergelijkbaar met de trekkracht van een persoon.

 • ZJANSE014

  Waarom geen geduld. Bij ons komt 90% van de kalveren zelf. Koe in een strohok doet wonderen. Zeggen van als het neusje te zien is pak ik de geboortekrik ben je gewoon te vroeg dan wil ik wel eens weten hoeveel % zwaar gaat.

 • Elevage

  kschouten, dan moet je toch echt eens tot 10 tellen en wachten tot het wonder der natuur zijn werk kan doen!

 • simpel boerke

  Kschouten, zo werkte ik een aantal jaren geleden ook, tot ik meer geduld kreeg en de natuur z'n gang liet gaan. Het grootste deel van de kalveren komt inderdaad vanzelf. Geeft voor jezelf meer rust en is voor koe en kalf ook beter denk ik.

 • jhp

  Het gebruik alleen in overleg met de dierenarts, het duurt een half uur voordat die hier is. Als het kalf bij bellen al klem zit kun je een levend kalf wel vergeten.
  Ik vind bijna de hele discussie over de krik door tegenstanders onbenullig, onkundig en los van de realiteit (noodzaak).
  De meeste tegenstanders zijn van die klokje-klepeltje gevallen,
  ze hebben er iets over gehoord en dat is het dan ook, maar wel meteen
  een mening en veroordelen.
  En wat erg verontrustend is; de politiek laat zich er erg door beinvloeden.( is niet alleen bij de krik)

 • Gerjo-Kompier1

  Een dierenarts met geboortekrik kan meer schade maken, dan iemand die zijn nuchtere verstand gebruikt. Bij ons werd deze alleen gebruikt door en op verzoek van de dierenarts, die voor een moeilijke geboorte opgeroepen was. Een jonge dierenarts heeft, ondanks tips en waarschuwingen van onze zijde, een keer de voorpoten van een kalf kapot getrokken. En daarna ontkennen dat hij fout zat....bah.
  Met technieken uit de touwtreksport heb je kracht, uithoudingsvermogen en gevoel genoeg om de meeste moeilijke geboorten tot een goed einde te brengen. Maar helaas heeft niet iedere veehouder het (gezonde) lichaam om dit toe te passen.

 • Mozes

  Gerjo-Kompier1, dat heeft niets met de geboortekrik te maken. In de jaren zeventig ( ik was nog een tiener) hadden wij een keer een geboorte waar de dierenarts bijgeroepen was. Een geboortekrik hadden wij niet. Op aanwijzing van de dierenarts hebben mijn vader en ik getrokken. Het kalf werd geboren maar de ene voorpoot was gebroken. De dierenarts heeft de poot gespalkt. Na een paar weken konden de spalken er al weer af omdat bij een pasgeboren dier een gebroken bot heel snel geneest. Het kalf is opgegroeid tot volwassen koe en is bij ons in de stal oud geworden.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.