Rundveehouderij

Nieuws

Britten willen zuivelinvoer terugdringen

Londen – De Britse zuivelsector slaat de handen ineen om de grote hoeveelheid uit het buitenland ingevoerde zuivelproducten terug te dringen.

Uiteindelijk doel is het tekort op de handelsbalans voor zuivel, momenteel 1,2 miljard euro, tegen 2025 op nul te krijgen of mogelijk in een overschot te veranderen.

Dat staat in 'Leading the Way', een strategiedocument dat is opgesteld door de zuivelkoepel Dairy UK, het zuivelschap DairyCo en de National Farmers Union. Volgens hun berekening moet er om dit doel te bereiken, 4,5 miljard liter melk extra geproduceerd worden. De laatste melkjaren schommelt de melkproductie bij de Britten rond de 13 miljard liter. De drie partijen berekenen verder dat ruim 1,2 miljoen koeien nodig zouden zijn om de extra hoeveelheid te bereiken. 'Leading the Way' gaat er daarbij van uit dat dergelijke aantallen niet voor 2025 te bereiken zijn. ''De wereldwijde vraag naar zuivelproducten neemt de komende jaren belangrijk toe en de Britse zuivelsector moet proberen haar deel van die groei binnen te halen,'' denkt zuiveladviseur Rob Newbery van de NFU. De bond noemt haar eigen plan 'ambitieus maar haalbaar' maar dan moeten de marktpartijen wel de juiste signalen afgeven aan de boeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.