Rundveehouderij

Nieuws 2655 x bekeken 8 reacties

'Boer moet verantwoordelijkheid nemen na quotum'

Brussel – Melkveehouders moeten bij het afschaffen van het melkquotum zelf hun verantwoordelijkheid nemen om niet te veel te gaan produceren. Dat zei Tomas Garcia Azcarate, adviseur agrarische markten van de Europese Commissie, tijdens een bijeenkomst van Europese landbouwjournalisten in Brussel.

Nederlandse melkveehouders zijn al aan het voorsorteren op productieverhoging als het melkquotum in 2015 verdwijnt. Door een hogere productie dreigt de melkprijs te dalen. Boeren moeten zelf hun verantwoordelijkheid nemen in de groei, vindt Garcia Azcarate. Er moet een transparante markt zijn, zeker omdat de prijzen sterk schommelen. Hierdoor kunnen boeren op tijd ingrijpen als er te veel melk geproduceerd dreigt te worden, vindt de adviseur.

Hij denkt hierbij aan het aanpassen van het voer of het nemen van andere managementmaatregelen om de productie te laten dalen. Het zoeken naar nieuwe afzetmarkten is ook een maatregelen die boeren kunnen nemen, vindt Garcia Azcarate. "Vrijheid is een groot goed. We moeten als Europese Commissie niet de boerderijen gaan managen. Wij moeten boeren de ruimte geven om zelf te ondernemen en eventueel in te grijpen", aldus de adviseur.

Garcia Azcarate verwacht niet dat de melkproductie fors zal stijgen als het quotum wordt afgeschaft. "De productie is nu al aan het stijgen. We hebben het geluk dat naast de productie ook de afzetmarkten stijgen. De vraag naar zuivelproducten neemt wereldwijd toe. Europa heeft daarbij het voordeel dat we een goede kwaliteit melk produceren, waardoor er veel vraag naar is", aldus Garcia Azcarate. Hij heeft vertrouwen in het collectieve gevoel van boeren. "Niemand wil de markt laten klappen." Hij wijst erop dat productiegroei altijd het gevolg is geweest van marktontwikkelingen en niet van marktingrijpen of marktmaatregelen zoals quotering. In Europa melken de meeste landen hun melkquotum niet vol. Nederland is een van de weinige landen die dat wel doet.

Laatste reacties

 • trekker123

  Boeren die zelf hun verantwoordelijkheid nemen in de groei. Dat zou dan ook voor het eerst in de geschiedenis zijn dat dat gaat gebeuren. Punt een is dat boeren niet georganiseerd zijn en hun productie ook niet mogen organiseren. Punt twee is dat je als individu geen invloed hebt op de markt. Of je als individu 4, 40, 400 of 4.000 koeien melkt, daar zie je in de markt niks van terug. Als melk goed rendendeert dan zullen net als bij de varkens, de eieren en eigenlijk alles wat je kunt bedenken waar niet op een of andere manier van bovenaf een limiet aan wordt gesteld, je de situatie krijgen dat boeren dat met elkaar en voor elkaar de prijs naar de *** gaan helpen. Ze werken nog steeds te graag veel voor weinig.

 • Sjaak

  Veel veranderd, sinds de oprichting van de EEG in de jaren '50...

  Toendertijd was een autonome onafhankelijke voedselvoorziening voor een acceptabele betaalbare prijs dé prioriteit en daar dreef en drijft de huidige EU nog steeds op. Het past ook niet in een moderne samenleving met een goede welstand om de voedselvoorziening over te laten aan de grillen van de markt... denk als dit ten koste gaat van de Europese gemeenschap, door bv. extreme prijs- en of kwaliteitsschommelingen, de EU weer gauw in zal grijpen om stabiliteit te waarborgen. En ingrijpen heeft wel degelijk invloed op de produktie, zowel qua prijs als kwaliteit en kwantiteit, dat is de afgelopen decennia wel gebleken...

 • agratax2

  trekker123. Ik zou hier nog aan toe willen voegen, dat je als boer nooit snel op de markt kunt reageren. Koeien via het voer even in productie laten dalen en een maand later als het er weer gunstig uitziet even weer de productie opvoeren. Deze adviseur agrarische markten zal heel veel van de markt afweten, maar van praktische landbouw weet hij niet veel. Ik mag aannemen dat hij voor akkerbouw ook zo'n verhaal op de plank heeft liggen, in een goed jaar even minder hectares produceren of de productie per hectare drukken. Hoe moet deze onmogelijke taak worden uitgevoerd?? Welke boer heeft een kristallenbol? Hij zou toch ens de oude -varkenscyclus- verhaal moeten opduiken in zijn economie boek dan begrijpt de onmogelijkheid van de boer om direct op de markt te reageren. Wetende dat de markt in landbouw nooit zijn werk goed kan doen, geeft hij alvast de boer de schuld van dit valen.

 • Kaiser

  De EU zit met de landbouw op een dwaalspoor omdat ze het twijfelachtige uitgangspunt hanteren dat de landbouweconomie hetzelfde moet zijn als de industriële economie. Niet echt handig. En agratax, wanneer je wat dieper in de landbouweconomie duikt blijkt een varkenscyclus geen bestaansrecht te hebben. Echter bij het lanceren van de varkenscyclus zijn wel heel veel mensen op het verkeerde been gezet.

 • Zuperboer

  Als je te dom bent om boer te worden is er altijd nog een baantje voor je over in de politiek zei de vader van Tomas Garcia Azcarate toen het jochie weer met vieren en vijven uit school huiswaarts kwam....... dit soort bespiegelingen gaat werkelijk nergens over....... 't is toch geen komkommertijd in 't Brusselse

 • alco1

  Redactie. Kan er ook een keer een andere foto bij dergelijke artikelen geplaatst worden. Het is net een catwalk van eeuwelingen.

 • koestal

  waarom dan het quotum afschaffen ?

 • BO(skabout)ER

  @koestal en alle anderen..hoevaak moet er nog worden uitgelegd dat als wij de melk er niet bij melken het wel uit Nieuw-Zeeland of dergelijke landen zal komen. Er komt heus niet zomaar te veel melk, er is nog genoeg potentie en Nederland is een druppeltje op de gloeiende plaat. Wel is dit druppeltje van zeer goede en betrouwbare kwaliteit.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.