Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Alta en CRV komen tot gezamenlijk fokprogramma

Arnhem – Alta en CRV gaan hun Amerikaanse fokprogramma's samenvoegen en uitbreiden. Dat melden de beide KI-organisaties.

De samenvoeging van de beide programma's gaat per direct in. "Ook zal het gezamenlijke programma gelijk opgeschaald worden met ongeveer 20 procent", zo zegt Ate Lindeboom van CRV.  Volgens de directeur Operations en Development heeft CRV de ambitie om te groeien in Noord-Amerika en de ambitie wereldwijd te groeien.  "Om dat te bereiken hebben we meer en hoogwaardig GTPI-product nodig." Dat zijn dieren met een hoge genomische fokwaarde.

De stieren die opgefokt worden blijven eigendom van dan wel CRV dan wel Alta. Het is dus niet zo dat de vermarkting van de stieren gezamenlijk zal verlopen, maar elke organisatie vermarkt zijn eigen stieren.

Het grote voordeel van de samenwerking is dat er nu uit meer vrouwelijke dieren meer drachtigheden gerealiseerd zullen worden en er daar uit ook meer hoogwaardig genetisch materiaal geboren zal worden. Volgens Paul Hunt, Chief Operating Officier van Alta, zal de uiteindelijke uitstroom van stieren wel ongeveer gelijk blijven aan het aantal dat de afzonderlijke KI-organisaties nu produceren. Dat betekent dat er scherper geselecteerd kan worden uit de grotere pool. Een ander voordeel van de uitvoering van een gezamenlijk programma is dat de schaalgrootte lagere kosten en dus economisch voordeel oplevert.

De samenwerking staat los van het verbreken van de banden tussen CRV en CRI. Lindeboom: "Afgelopen zomer stopten we met vermarkten van sperma van CRI. De samenwerking in de fokprogramma's van CRV en CRI is al een jaar of vier, vijf geleden gestopt."

Eén reactie

  • NoordHollander

    wijnand pon heeft zn standpunten gewijzigd en verkoopt zoetjesaan alta aan crv,iets wat hij zelf een paar jaar geleden als onmogelijk aangaf kennelijk laat de jacht het niet toe dat hij dat speeltje behoudt

Of registreer je om te kunnen reageren.