Rundveehouderij

Nieuws 2376 x bekeken 2 reacties

0,6 mastitisgevallen extra bij selectief droogzetten

Zwolle - Selectief droogzetten geeft 0,6 mastitisgevallen per 100 koeien per jaar extra. Maar de reductie in preventief antibioticagebruik weegt ruimschoots op tegen het extra curatieve gebruik.

Dat stelde Christiaan Scherpenzeel, dierenarts GD tijdens een inleiding bij het Nationaal Uiergezondheidscongres.

Standaard droogzetten werkt altijd gunstig. Het tankmelkcelgetal daalde erdoor van 550.000 in 1970 naar 220.000 nu. Maar de tijden zijn veranderd. Preventief ingrijpen is door de veranderende maatschappelijke acceptatie van antibiotica op de helling gekomen. Daarom is nu ook de richtlijn voor en door dierenartsen opgesteld hoe om te gaan met gebruik van droogzetters. Dat wordt gelimiteerd tot gebruik van antibiotica  voor het droogzetten van vaarzen die bij de laatste melkproductieregistratie (MPR), op minder dan zes weken voor droogzetten, een celgetal boven 150.000 hadden. Bij koeien moet het celgetal boven de 50.000 cellen per milliliter liggen.

Op basis van praktijkervaringen waarschuwde Scherpenzeel ervoor niet slechts twee kwartieren per koe te behandelen of slechts één injector per twee of vier kwartieren te gebruiken. Er is dan altijd sprake van onderdosering. Daarnaast is mastitis een koegebonden, en niet een kwartiergebonden aandoening. Als het dus in één kwartier aangetoond is, zijn vaak meer kwartieren aangetast.

Scherpenzeel ziet het niet zitten droogzetters geheel in de ban te doen. Dit zou in de praktijk teveel problemen opleveren. Het doel van curatief behandelen van aandoeningen tijdens de droogstand blijft.

Laatste reacties

  • landboer

    Niet kwartier gebonden? Hoe kan het dan dat wanneer je een aangetast kwartier droogzet het celgetal van de koe onder de 50 daalt en dus helemaal geen uierontsteking meer heeft?

  • a.j.bos1

    Ik snap het ook niet,een halve injector in een kwartier doen is natuurlijk dom maar kwartieren behandelen met een laag celgetal is onzinnig. Van koeien met een celgetal tussen de 125 en 400 neem ik celgetal monsters per kwartier, de kwartieren onder de 125 zet ik alleen droog met Obeseal. Werkt goed, mijn inziens niet nodig om laag celgetal kwartieren met antibiotica te behandelen. Heeft dhr Scherpenzeel dit wel onderzocht?

Of registreer je om te kunnen reageren.