Rundveehouderij

Nieuws 668 x bekeken 1 reactie

Zwitsere overheid schrapt toeslag voor roomkaas

Bern - De Zwitserse 'verkazingstoeslag' (Verkäsungszulage) geldt vanaf 1 januari 2014 niet meer voor Zwitserse mascarpone-kaas. Het dreigt het einde te worden voor de Zwitserse mascarpone-productie, want de rentabiliteit komt zwaar onder druk te staan.

Aanleiding voor het schrappen van de toeslag is fraude door een aantal producenten van de verse roomkaas. Als extra maatregel wordt de 'verkazingstoeslag' niet meer aan kaasfabrikanten uitbetaald, maar aan de boeren die melk produceren waarvan ook echt kaas wordt gemaakt, zo melden Zwitserse bronnen.

Mascarpone is gelukkig voor de Zwitserse melkveehouderij een kleine kaassoort, anders zou het effect van de maatregel fors zijn. Zwitserse  boeren van wie de melk wordt verwerkt tot kaas, ontvangen een basisprijs van ongeveer 60 rappen (49 cent). Dat is de zogenoemde C-melkprijs. Voor kaaswaardige melk krijgen ze 15 rappen (12 cent) per kilo meer.

Voor de kaasmelk gelden dan ook extra eisen. Vorig jaar, toen een kaasmaker een te hoog vetgehalte (49 in plaats van 35 procent) opgaf voor zijn kaasmelk, en dit jaar ook, toen een andere kaasmaker een toeslag incasseerde over zowel de kaasmelk als over de room waarvan de mascarpone uiteindelijk wordt gemaakt, gooiden de mascarponeproducenten hun eigen glazen echter in. Voor kaassoorten als Gruyère en Emmental blijft de 'verkazingstoeslag' wel in stand.

Eén reactie

  • koestal

    C,est la vache qui rit !

Of registreer je om te kunnen reageren.