Rundveehouderij

Nieuws 923 x bekeken 1 reactie

Zweedse boeren boos over advies kaasverbruik

Stockholm - De Zweedse boerenfederatie LRF protesteert heftig tegen een door de voedselveiligheidsautoriteit uitgebracht advies aan de consument om het kaasverbruik te beperken.

"Minder kaas eten is goed voor de gezondheid en het milieu", adviseert de autoriteit (Livsmedelverket) aan de hand van een nieuw rapport over de consumptie van vlees, zuivel en eieren en de effecten daarvan op het klimaat.

LRF is daar niet blij mee en meent dat Livsmedelverket misleidende informatie geeft. Logischer zou volgens de bond zijn geweest om de consument aan te raden om Zweedse kaas te kiezen in plaats van buitenlandse. "Een recent gepubliceerde Nederlandse studie constateert dat Zweedse melk in Europa het kleinste klimaateffect heeft."

LRF verwijt Livsmedelverket ook dat het helemaal voorbij gaat aan de voedingswaardekant van de zaak en volledig focust op de uitstoot van klimaatgas.

Livsmedelverket raadt tevens aan om minder vlees te eten. De consumptie daarvan is sinds de jaren 70 met 50 procent toegenomen. De kaasconsumptie is sindsdien verdubbeld. Het grootste deel van de kaas wordt geïmporteerd.

Eén reactie

  • m.en.mh.miedema

    In zweden heb je dus ook idioten.(Bij Livsmedelverket)

Of registreer je om te kunnen reageren.