Rundveehouderij

Nieuws 29 reacties

Wakker Dier wil andere regels voor geboortekrik

Amsterdam - Aan het (toenemende) gebruik van geboortekrikken in de melkveehouderij moeten strikte voorwaarden worden gesteld. Dat stelt Sjoerd van de Wouw, campagneleider van Wakker Dier.

Het gebruik van de apparaten is nu wettelijk verboden, maar dit verbod wordt niet gehandhaafd. Vorig jaar deed Wakker Dier zelfs aangifte tegen een concrete situatie, maar toen weigerde de voedsel- en warenautoriteit NVWA te handhaven, aldus Van de Wouw. Ook tegen de verkoop van de verboden geboortekrikken wordt niet opgetreden.

Wat Wakker Dier betreft, is het verbod op het gebruik van de apparaten bespreekbaar, maar dan moet het gebruik aan strikte voorwaarden worden geboden en moeten alle krikken worden toegestaan met een goede krachtregulering. Ook is de organisatie voorstander van een goede scholing van veehouders in het gebruik van de apparaten.

Nog beter is volgens Van de Wouw dat de oorzaken worden weggenomen, waardoor de krikkken worden ingezet, zoals het te jong laten kalven van vaarzen, insemineren met vleesrassen en de schaalvergroting, waardoor minder handen op de boerderij beschikbaar zijn.

Zolang de huidige situatie blijft, moet het verbod echter worden gehandhaafd, vindt Wakker Dier.

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  Moet je ook geen kinderen meer doormiddel van een tang of zuignap ter wereld helpen, moet de moeder maar wat harder persen.
  Als de geboortekrik niet meer gebruikt mag worden heb je veel meer leed, Dode kalveren die te lang zitten, en koeien die niet meer overeind kunnen komen, met als gevolg NTF.

 • gvissers

  Als je een moeilijk bevalling hebt kun je de mensen van wakker dier dag en nacht om hulp vragen. Ze komen vast mee trekken. Weer zo'n onnozele discussie van leken die het zogenaamd beter weten en in de supermarkt de goedkoopste producten uit de schap graaien. Een geboortekrik is een heel goed hulpmiddel die iedere veehouder weleens nodig heeft. Een normaal persoon gaat hiermee met beleid om. Gekken heb je overal. Een geboortekrik is net zoals de vacuumpomp bij mensen, onmisbaar. Snel die wet der leken aanpassen.

 • HJ O R

  Via CDM is van iedere melkveehouder het kalversterfte % bekend, mensen die boven een bepaald % zitten controleren en/of op cursus sturen.
  Op deze manier worden de rotte appels er uit gehaald en heeft de nette boer er weinig last van.
  Maar het zal wel weer een algemene maatregel worden die iedereen geld kost, LTO bestuurders en belangen behartigen gaat immers niet samen.

 • alco1

  Straks moeten we ook nog een cursus volgen voor het gebruik voor een mestvork en kruiwagen. Je zou zomaar een dier kunnen steken of overrijden.

 • minasblunders1

  Alco, breng ze niet op ideeën!

 • Zuperboer

  Als je de tv aanzet heb je gelijk weer een nieuw nieuwsitem over de melkveehouderij te pakken. Gisteravond Friesland op Netwerk, verplichte pijnbestrijding bij onthoornen (bij ons gebruik sinds jaar en dag) nu weer een non-onderwerp over de geboortekrik. Hierover is goed nagedacht door de propogandamachine van links nederland. 2015 Komt eraan en we zullen aan dit nieuwe offensief moeten wennen. Geen mogelijkheid wordt ongebruikt gelaten om de moderne melkveehouderij zwart te maken. Zoveel mogelijk kortstondige media-aandacht en aan de schandpaal. Op die manier probeert men de vrijheid van melkend nederland op dit moment al in te tomen.

 • simpel boerke

  Zuuperboer, ik denk dat jij de spijker op z'n kop slaat. Groeperingen als Wakker Dier zijn uiteindelijk tegen iedere vorm van dierhouderij als je doorvraagt, en deze mening proberen ze op de dringen aan de rest van Nederland door kortstondige en doelgerichte acties die het imago zoveel mogelijk schade toe brengen. Er zijn genoeg stokken om mee te slaan als je dierhouderij gelijk wilt stellen met de vrije natuur.

 • groot boerdam

  Ja rundveehouders dit geouwehoer horen wij de laatste jaren dag in dag uit tot je er spuugzat van wordt en altyd maar weer verdedigen.
  De boeren lijken wel criminelen.

  De reactie van een bezorgde pluimveehouder.

 • jdekorte

  Deregulering is toch het motto?
  Het lijkt de laatste jaren wel; hoe slechter het gaat met de economie, hoe meer regels en gezeur er over pietluttigheden bijkomt.
  Laat ieder eens echt aan het werk gaan, dan is er geen tijd voor zulke onnozele ideeen/uitspraken en regeltjes.
  Iedere boer is van kinds af aan bijgebracht hoe het beste te handelen op het bedrijf. (natuurlijk zeker ook met gevoel voor de dieren)
  Beter Wakker dier bij ons op cursus sturen, zodat ze zien wat de praktijk is.
  Trouwens door schaalvergroting lijkt mij dat er meer arbeid (handen) op de boerderij beschikbaar is, dan op 1-mansbedrijven.
  Dus deze vlieger (anti-uitbreiding) gaat hier totaal niet op.

 • Mozes

  Het voordeel van een geboortekrik is dat je bij een wat zwaarder geval ( meestal vaarzen) het kalf kunt aantrekken tot de neus net zichtbaar is. Vervolgens heb je beide handen vrij om de koe ( vaars) open te masseren waardoor bij de uiteindelijke geboorte veel minder risico is op beschadiging. Voor iemand die vakbekwaam is en met beleid werkt heeft het gebruik van de geboortekrik juist grote voordelen voor het dierwelzijn.

 • bartres

  en door schaal vergroting minder handen beschikbaar, met 5 man een kalf eraf trekken mag wel??? en is natuurlijk veel minder erg dan het gebruik van een krik

 • frl

  alle leden van wakker dier met een dikke kop ,een fok verbod.

 • janenminie1

  ik dacht eerder dat door schaalvergroting juist meer handen aanwezig zijn .En wat betreft de dingen die Wakker Dier naar voren brengt gaat het volgens mij alleen maar om zoveel mogelijk leden er bij te krijgen anders zijn de zakken van Sjoerd en zijn maten niet goed gevuld.

 • famvaneek1

  bibber
  Ik schrik er van dat ik dit ook al weer verkeert doe . Hetgeen ik verkeert doe is gewoner dan als ik wat goed doe. Maar in nederland zijn ze gekker met criminelen dan met brave burgers.

 • minasblunders1

  Vanmorgen in 'de Stentor':

  '.........Maar de stierkalveren en de vaarsjes die niet zijn bestemd om hun moeder op te volgen, zijn amper iets waard; van een paar tientjes tot soms maar 5 euro. Boeren verkiezen de dood van een kalf daarom in bepaalde gevallen boven het bellen van een dure dierenarts, ze willen niet teveel kosten maken voor een kalf'. (uitspraak van Herman Jonker, universitair docent voortplanting van de opleiding diergeneeskunde aan de universiteit Utrecht).

  Om het tendentieuze verhaal nog wat sappiger te maken wordt er bovendien nog een knecht (bestaan die nog?) ten tonele gevoerd, die een jaar geleden werd veroordeeld omdat hij een krik had gebruikt bij een stuitligging. Daarnaast had hij een mes gebruikt om de 'opening groter te maken'.

  Geen wonder toch dat mensen een heel raar beeld krijgen van de melkveehouderij? Leve de onafhankelijke journalistiek.

 • sexbom

  Wanneer worden ze in plaats van wakker eens snugger.

 • H.G. Werven

  Ik gebruik nooit een geboortekrik,als ik de koe moet helpen met de bevalling heb ik EEN VERLOSAPPARAAT dat klingt heel wat beter dan KRIK en bij verstandig gebruik is de koe en het kalf blij en dan ben ik ook blij!DUS WE DOEN DE KRIK WEG EN HALEN EEN VERLOSAPPERAAT.

 • Bressele-hoeve

  Wij gebruiken ook een verlosapparaat als het nodig is, en geen krik!
  Als melkveehouder zijn we toch zeker bekwaam genoeg om zo'n apparaat te gebruiken! Daar hebben we geen cursus voor nodig.
  Ook de oorzaken om zo'n ding te gebruiken kun je niet altijd voorkomen.
  En dat verhaal in de Stentor stond ook al in het Eindhovens Dagblad, en nog groot ook. Redactioneel gezien en flinke misser.

 • Kelholt

  Het beste is toch een verplichte scholing met certificaat plus alle 2 jaren bij scholing a 300 euro !Weer zoveel controleurs en cursursleiders met betaalde arbeid

 • minasblunders1

  Bressele-hoeve, en dan te bedenken dat die kleine vaarskalfjes die maar 5 euro opbrengen nu precies de kalfjes zijn die er gemakkelijk vanaf rollen. Daar komt echt geen verlosapparaat aan te pas.

 • leo,s vriend

  Ik wil wel graag op cursus bij WD, zij weten blijkbaar voor de geboorte van het kalf of het een 'waardeloos'stiertje of vaarskalf is.Laten ze mij dat maar eens uitleggen.

 • harmelling

  Het woord geboortekrik ken ik niet.
  Ik noem het veeverlosser, klinkt wel vriendelijker vind ik.
  Zou hem niet graag willen missen gebruik hem indien nodig.
  Hij is arbo vriendelijk , onmisbaar op een veebedrijf .
  Wakker dier strooit met onwaarheden.

 • koestal

  het scheelt ook in rugklachten,dus arbo vriendelijk !

 • alco1

  Weetje. Nou had ik vorige week al een stukje ingestuurd onder Uwmening in onze krant de stentor, over de geboorte hulp. Na ander halve week nog niets kunnen lezen. Cencuur????

 • Mozes

  In de Twense Courant stond vandaag een verhaal van bijna een halve pagina van mijn eigen dierenarts. Hij maakte korte metten met het verhaal van Wakkerdier.

 • Limo is in

  Ik zeg: verlos ons van wakker dier, desnoods met de geboortekrik. Of krijgen we dan jonge wakkere diertjes???

 • koestal

  Wakker Dier wordt niet gehinderd door kennis en ervaring,dan kun je makkelijk roepen ,,verbieden''

 • durkje52

  Er wordt weer teveel verdiend in melkveehouderij zeker???

 • wvb

  Geen aandacht meer schenken aan dat volk is de lol er zo weer af en je eigen gang gaan .weten zelf wel wat beste is voor de koe.

Laad alle reacties (25)

Of registreer je om te kunnen reageren.