Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

VS heft importverbod Nederlands kalfsvlees op

Washington - De Amerikaanse regering heft de ban op Nederlands rund- en kalfsvlees op. Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft dat vrijdag in Washington te horen gekregen van de Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack.

Het verbod om Europees rund- en kalfsvlees de VS in te voeren werd van kracht in 1997, toen de VS de grenzen sloot voor vlees uit de Europese Unie vanwege de gekkekoeienziekte BSE. Tot die tijd importeerde het land 5.000 tot 10.000 ton kalfsvlees per jaar.

Voor Nederland is de export van kalfsvlees naar de VS belangrijk. De Amerikanen openen de grenzen voor het Nederlandse vlees begin volgend jaar. Canada volgt normaal gesproken dergelijke besluiten van de VS. Nederlandse rundveehouders kunnen mogelijk voor zo'n 100 miljoen euro jaarlijks aan rund- en kalfsvlees exporteren naar de VS en Canada.

Dijksma: "Nederland staat bekend om de goede kwaliteit van kalfs- en rundvlees. De vraag naar deze producten is enorm. Terecht dan ook dat we als agrarisch wereldspeler weer aan de slag kunnen met vlees in de Noord-Amerikaanse markt. De VS en Canada zijn landen waar ons bedrijfsleven voor miljoenen euro's aan agrarische producten naar toe kan exporteren.''

Na de BSE-crisis eind jaren 90 was ook Nederlands vlees niet meer welkom in de VS, ook al hadden internationale organisaties vastgesteld dat Nederlandse vlees in de laagste risicocategorie viel.

Eén reactie

  • koestal

    goed bericht !

Of registreer je om te kunnen reageren.